Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Kdybych měla lilek, byla by to musaka, ale já lilek nemám, takže je to nákyp ! Dnešní jídlo je ideální udělat, když zbydou brambory, protože se dají použít a nemusí být zvlášť vařené na toto jídlo. Samozřejmě, pokud nastane situace, že žádné vařené nejsou a je potřeba je uvařit, volíme raději vařené ve slupce a následně oloupané. Jinak je to velmi lehké jídlo, ideální na oběd před cestou na loutkové divadýlko, které u nás dole ve vesnici hrají ve staré škole pro děti. A příští měsíc bude divadýlko s tombolou, což je vrchol našeho kulturního roku, na který se po celý zbytek roku těšíme :-)). Pokud pominu, že dole ve vesnici je zhruba 4 km tam a 4 km zpátky, je to poměrně hezky trávená sobota. Někdy se nám to podaří zatajit, vždy nám totiž ochotně zavolají, že se to v sobotu koná, ale tentokrát se to dozvěděl první Kvído – je tedy jedno jaké z dětí to je- pokud je to prostě jedno z dětí, máme smůlu a divadýlko, potažmo i sestup a výstup – budou  :-))

Na dnešní jídlo je třeba : brambor tolik, aby pokryly alespoń ve vrstvě a půl dne pekáče, ve kterém budeme zapékat. Dále 600g žampionů, 5 cibulí spíše menších, 6 rajčat, spíše větších, 3 vejce, 250ml mléka, sůl, 1 sušená feferonka, svazeček oregana, olej, 200g červeného zelí.

Prvním krokem je nakrájení žampionů, tentokrát i se slupkou – tedy očištěných žampionů, ale neloupaných. Nakrájení oloupané cibule na kostičky a její následné vložení na horký olej. Po chvilce vložíme i nakrájené žampiony na plátky, stále mícháme a vložíme nakrájená rajčata na nudličky- dvě rajčata si ovšem schováme. Osolíme a chvíli restujeme, dokud vše hezky nezměkne a neudělá hezkou hmotu.

Mezitím si nakrájíme brambory na plátky a vyložíme s nimi dno vyolejovaného pekáče, ve kterém budeme zapékat. Na plátky brambor přijde hmota ze žampionů, cibule a rajčat. Na tuto vrstvu pak nasypeme červené zelí, které ale nejprve upravíme tak, že ho nakrájíme na tenké proužky do mísy a promneme s trochou soli a oleje. Takto upravené zelí teprve sypeme na vrstvu žampionů s rajčaty.  Na tuto vrstvu pak položíme tenké proužky rajčat, které jsme si dali bokem. Osolíme, posypeme jemně oreganem a zalijeme vejci, která jsou rozmíchaná v mléce s trochou soli a s nalámanými kousíčky sušené feferonky.Vše dáme péci zhruba na půl hodiny.

 

4 Odpovědi to “Bramborový nákyp s žampiony”

  • Herma:

    Taky mám na letošní rok hodně plánů. :-)
    Jinak já chápu, že vám primárně nejde o zdravý životní styl a moc obdivuju, jak si žijete, a hlavně vaši pohodovost a nadhled.
    Jen mi ta kupovaná zelenina k vám prostě nesedí :-), možná i proto, že když jste zvyklí na vlastní, tak vám ta únorová rajčata snad ani nemůžou chutnat (a kupovaná zelenina a ovoce vůbec…).
    K sójovému lecitinu – ten je dnes i v sunaru, ale přesně nevím, proč se všude přidává, tak díky za další inspiraci, hned si to jdu vygooglovat… :-)

    • Hermo,nechutnají :-))) Opravdu ne. Je to obrovský rozdíl mezi těmi domácími. Ale prostě někdy je vyžadují děti, někdy na ně dostaneme chuť, tak je koupíme.:-) No a sojový lecitin, to je otázka sama od sebe. Já a děti nejsme extra zásadoví. Děti třeba mají rádi tatranky, každé dostane v tom intervalu 1x měsíčně 1 nebo dvě, když jdeme dolů, tam je lecitin. On je upřímně řečeno všude. No a pan domácí striktní je. Tvrdí, že ze sebe nenechá dělat blbce a to proto, že sojový lecitin sice není nic špatného sám o sobě, ale do jídla se přidává proto, že pojí nepojitelné, např. kakao a vodu, nebo kakao a rostlinný tuk a že tam kde je sojový lecitin, tam ho šidí. Souhlasím a věci, které jíme všichni, tam sojový lecitin není, takže ho vlastně nejíme :-)))
      Abyste nemusela tak extra googlovat, přidávám nové téma do fóra, protože mě moc zajímá názor ostatních.A rovnou tam vkládám příspěvek, který jsem kdysi už někomu psala do komentáře. Krásný večer a díky!
      diskuze o sojovém lecitinu

  • Herma:

    Kláro, ty rajčata jsou vaše? Nějak nepředpokládám, že byste je koupila (?). Jestli ano, můžete mi prozradit, jak je konzervujete? Děkuji. :-)

    • Milá Hermo, to je právě ta iluze této stránky která lidi mate. My máme určitý život, který je velmi zásadně oddělený od okolního bláznění a díky tomu nemáme potřebu spoustu věc řešit. Většina lidí, co stránku navštíví nás zařadí do nějaké kategorie – viz. i podobný dotaz teď, na který se chystám odpovědět u tvarohové buchty na cukr. Prostě te způsob života lidem evokuje přirozeně něco, co si s tím spojí. Ale tak to není. Jednou nám brambory napadla brzy na poli líseň a jeden člověk, co sem často chodil se nás vyděšeně ptal, co budeme dělat ? Koupíme si brambory. :)
      Je to prostě tak, že žijeme tak, jak to cítíme. A dodržujeme pravidla ta, která jsou tak, že přes to prostě nejede v hlavě vlak. Takže když jdeme dolů jednou za měsíc, tak si můžeme dovolit koupit kilo rajčat. Jedna z mála věcí, které dogmaticky dodržujeme je,že nejíme maso a pan domácí sojový lecitin. Tam je to na krev, bez výjímky. V ostatních případech je to podle citu.
      Jinak rajčata – tento rok ne,letos nám z našeho obydlí zbyly pouze obvodové stěny a i ty jště ne celé :-)) a spousta věcí se neudělala, ale běžně skladujeme tak, že je na podzim vyndáme s celou rostlinou a pověsíme vhůru nohama do chodby. POkud nemrzne, to pak do místnosti. Sklízíme je ještě na Vánoce, ale do ledna už nevydrží. Jinak samozřejmě zavařuju ve vlastní šťávě, mrazák nemáme. Letos chci rozhodně sušit – ale já toho chci -))

Přidejte komentář