Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

veg
Domácí vševěd z roku 1929 od Josefa Kafky, em. ředitele geol.oddělení národního
svíčková
muzea v Praze píše o omáčkách toto: “ Omáčka je tak důležitý výtvor umění kuchařského, že jsou jí namnoze věnovány celé knihy. Proslulý anglický kuchař Soyer vyslovil se, že úprava omáček v kuchařství je tolik jako mluvnice a sloh při učení se řečím nebo tónová stupnice v hudbě. Účelem omáčky je zdokonaliti chuť pokrmu a suché pokrmy příjemnějšími a záživnějšími, jmenovitě uváděti v činnost čivy chuti a žlázy slinné.“
Svíčková omáčka – tradiční, možná i národní české jídlo – výborná omáčka ze svíčkové –
velice kvalitního,šťavnatého zadního masa skotu. Je to omáčka smetanová z kořenové zeleniny. Pokud člověk maso nejí, není nic jednoduššího, než si svíčkovou udělat také, ovšem bez svíčkové :-)), což se může zdát možná trochu zvláštní, ale věřte, že to lze, i když výsledek , který očekáváme je samozřejmě trochu odlišný od omáčky vařené s pomocí svíčkové – masa.
Tento vegetariánský  recept je malinko složitější svou přípravou, stejně jako svíčková klasická, ale rozhodně stojí tato příprava zato. Pokud dáte omáčku komukoli na talíř, můžete být bez obav, okamžitě pozná, že se jedná o svíčkovou. Jak vzhledem, tak chutí.  Navíc je tu takový malý bonus a to nutriční. Tato omáčka není zahušťována moukou, protože toho netřeba, je sama o sobě velmi hustá. Pokud by v ní vadila ještě i smetana, pro toho, kdo ci chce uvařit redukční jídlo, není nic jednoduššího, než si odebrat omáčku před přidáním smetany. I tak je velmi dobrá – ale co si budeme povídat – není nad smetanovou omáčku :-)) Samozřejmě chápu, že se ihned nabízí – není nad to, když je tam chuť masa :-), ale přes to prostě vlak nejede !:-))
Když jsem jí vařila, celý proces byl hodně vzájemně prolnutý – seitan, těsto na knedlíky, omáčka, seitan, knedlíky – člověk musí být neustále v pozoru, aby na něco nezapomněl, neco nezkazil a těšila jsem se, že o ní napíšu, ale na papíře to vše vypadá stroze a jednoduše – věřte tomu – byla dobrá !!:-)))
Pro přípravu této omáčky je třeba: 10 mrkví středně velkých, 3/4 většího celeru, 4 střední cibule, zhruba 1, 75l vody, 200ml smetany, sůl, 8 nových koření, pepř, 3 bobkové listy, citronová kůra, máslo a olej, na ozdobu pak trochu šlehačky a nakládaný kompot- v tomto případě černá aronie. Ale rozhodně mohou být brusinky nebo nakládaný rybíz v rosolu.
Pro seitan potom: 1kg hladké mouky a koření (polévkové koření, sůl, pepř)
svíčková
V první fázi přípravy této omáčky si uděláme seitan. Pšeničnou bílkovinu. Lze to samozřejmě i zcela bez jakékoli náhražky masa, jen s knedlíkem, ale seitan tomu dodá další výbornou chuť navíc.
Seitan podrobně zde, v článku o výrobě seitanu. Když máme hotovou pšeničnou bílkovinu, vložíme jí do mísy, velmi silně okořeníme polévkovým kořením – doporučuji hlídat etiketu a zjistit, zda jde opravdu o rostlinný výtažek. Dále osolíme a opepříme,přikryjeme talířkem a necháme do druhého dne. Nebo alespoň pár hodin. Můžeme použít také vegetu a tou seitan posypat.
V druhé fázi si nakrájíme dvě cibule na kostičky a osmahneme je na másle, přidáme na kostičky nakrájenou očištěnou a omytou půlku celeru a očištěných, oloupaných a omytých pět mrkví. Vše chvíli na másle dusíme. Poté zalijeme vodou, osolíme, opepříme a přidáme nové koření a bobkový list. Přikryjeme a necháme vařit.
Zaděláme si těsto na kynuté knedlíky, které po vykynutí dáme vařit. Nebo na tyto knedlíky špaldové.
Naložený seitan si vyndáme z misky do malého hrnce s vodou, kterou opět řádně okořeníme stejným kořením – sůl, polévkové koření, pepř, vegeta,přivedeme k varu a občas celou hroudu vařečkou otočíme a trochu zmáčkneme. Zhruba po deseti minutách varu je uvařený.
Uvařený seitan vyjmeme z vody a vložíme na rozpálený olej na pánvi. Celou placku necháme dostatečně dlouho restovat z jedné strany, pak otočíme a to samé na straně druhé. když je seitan hnědý a hezky voní, vyjmeme ho z pánve a nakrájíme na plátky.
V jiné pánvi si rozpálíme olej a zprudka osmahneme zbývající dvě cibule na kostičky, stejně tak zbývajících 5 mrkví a čtvrtku celeru. Vše restujeme do hněda. Když je vše orestované, přidáme do prvního hrnce k zelenině a vaříme společně. Jakmile zelenina hodně změkne, vezmeme ponorný mixér a rozmixujeme, či cedník a propasírujeme.
Omáčku, která je už nyní dostatečně hustá ochutnáme, dosolíme, dopepříme a přidáme smetanu. Chvíli necháme na kamnech a dochutíme šťávou z jednoho citronu.
Hotové knedlíky rozkrájíme nití na plátky, které položíme na talíř, přiložíme seitan -množství dle chuti, většinou jsou ideální dva dlouhé plátky a zalijeme omáčkou.Ozdobíme ušlehanou šlehačkou a lžičkou aronie nebo brusinek.

Komentáře

1 ufa ufa | 15. listopadu 2010 v 17:20 | Reagovat

Jak já se těšila až budete dělat svíčkovou…:-) já ji dělám hodně podobně, ale přidávám ještě hořčici, ta dodá takovou tu „hospodskou“ chuť (v dobrém smyslu slova) :-) a nakládám ji den předem, citron dávám na kolečka, a trochu brusinek i do omáčky…po odležení vše upeču, poté odstraním koření a vše rozmixuji, případně když je třeba přepasíruji, a poté už jen smetana, a je to!!! A místo masa dávám většinou obyčejnou nádivku, nebo nějakou sekanou. A je to mňamka… Už mám na ni zase chuť. Miluji Váš blog, ale nesnáším, když mám pak chutě…:-D což je skoro vždy..:-)

2 conovehonakopci conovehonakopci | E-mail | Web | 15. listopadu 2010 v 22:08 | Reagovat

:-))hořtice mě vůbec nenapadla, musím zkusit. Jenom si tady celé odpoledne lámu hlavu s nakládáním. S masem je mi to jasné, ale vůbec netuším jak nakládat svíčkovou bez masa :-). Když vám zbyde chvilka, budu moc ráda, když napíšete přesně postup, zkusím to příště. Děkuji :-)

3 ufa ufa | 16. listopadu 2010 v 0:24 | Reagovat

No, já prostě nakrájím zeleninu, dám to do remosky, přidám koření, hořčici, brusinky, na kolečka citrón, trochu oleje nebo másla, drobet podliji vodou, přidám lžíci či dvě octa, trochu posypu cukrem – vše dělám od oka, už to mám nějak v ruce…a nechám přes noc odležet, ráno otevřu víko,a to je vůně! Voní to jako hotová svíčková,potom to upeču, když je vše měkké,vyndám koření(to se musí předem spočítat:-)), kolečka citronů se vypečou, takže několik jich tam nechám, několik kůrek vyndám, aby to nebylo moc hořké. No, a poté už jen rozmixuji, a přidám smetanu, případně dochutím…Snad jsem něco nezapomněla. V podstatě to nakládání asi vůbec není nutné, ale dělám to zřejmě ze zvyku…máma vždy svíčkovou nakládala, tak to dělám taky, i když bez masa…:-) no, mezitím, co se vše peče stihnu knedlíky a tu nádivku, či sekanou…a pak se jen cpu a cpu a cpu…:-)

4 ufa ufa | 16. listopadu 2010 v 0:27 | Reagovat

jen se chci zeptat co znamená v anketě UHO :-) ?? Nějak mě nic nenapadá…

5 conovehonakopci conovehonakopci | E-mail | Web | 16. listopadu 2010 v 9:50 | Reagovat

[4]: díky moc za přesný popis nakládání,určitě zkusím.
UHO :-D synonymum pro veřejné stravování – UHO = Universální Hnědá Omáčka

6 Jana Jana | E-mail | 16. listopadu 2010 v 13:31 | Reagovat

V tlakáči se také včechny chutě krásně vcucnou do sebe. Na koření mám z Ikea takový otvírací cedníček, on je původně asi myšlen na čaj, ale já mám několik na různé účely, takže vyndám naráz a nemusím počítat :-) Jsem ráda, že nejsem sama kdo zahušťuje rozmixováním :-D než manžel pochopil, že ve všem NEMUSÍ být jíška :-) tak byl krajně nedůvěřivý, ovšem tato svíčková jej přesvědčila ;-) citron nedávám, ale zkusím velmi rychle. Může to být zajímavé.

7 ufa ufa | 16. listopadu 2010 v 16:57 | Reagovat

Jana: Citron nesmí chybět, minimálně šťáva…:-) jinak já taky nejprve zahušťovala jíškou, jenže vždycky jsem to buď přehustila, že v tom stála lžíce :-) nebo mi to zase do druhého dne zřídlo…a tyhle problémy mixováním odpadají..:-) a navíc je to bez jíšky aspoň o chlup zdravější…:-)

8 ufa ufa | 16. listopadu 2010 v 16:58 | Reagovat

Klára: Jo, tak to jo…já si říkala co to je…:-D

9 janka janka | E-mail | 16. listopadu 2010 v 22:34 | Reagovat

Nejdříve jsem si myslela, že to bude svíčková s hokaidem, nebyla….:))Já jednou dělala dýňovou polévku, nějak jsem to přehnala s kořenovou zeleninou a fakt to chutnalo , jak svíčková. Ještě jsem to nezkoušela , ale asi to brzy přijde na řadu…. Třeba to někdo znáte…

10 Klára Klára | E-mail | Web | 18. listopadu 2010 v 14:34 | Reagovat

[9]: Dnes jsme dělali s hokaidem paellu – svčkovou raději se seitanem :-)). Já také dělám dýňovou polévku a hodně mi připomíná svíčkovou. Ale nedávám tam moc kořenové- možná to hodně evokuje barva :-D

Jedna odpověď to “Svíčková omáčka bez svíčkové”

Přidejte komentář