Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

veg
Žemlovka – zase jídlo, které je často spojováno se školní jídelnou, u nás naštěstí moc ne ažemlovka
navíc, když jsou jablka a tvaroh, není nad žemlovku :-)). Lepší varianta je, upéci si svoje housky a rohlíky, nejlépe karlovarské. Nebo babička mě učila, že nejlepší žemlovka je z vánočky. Souhlasím. Ale většinou sníme vánočku dřív, než z ní stihnu udělat žemlovku, i když dělám rovnou dvě , takže bohužel – dnes jen naprosto obyčejná, z konzumních housek, co přivezli rodiče a které zbyly, protože byl domácí chleba. Takže taková základní, chudá, nízká variantka žemlovky. Ze surovin pak je hotový jeden pekáč klasické velikosti. Většinou se na lepší žemlovku ještě přidává jako úplně horní vrstva sníh z bílků, ale to dělám jen, když potřebuji žloutky a to nepotřebuji, takže nic :-)))
suroviny: 8-9 housek, 5 větších jablek, 500g tvarohu, moučkový cukr, skořice,pytlík rozinek, máslo, 2 vejce. Mléko na namočení housek a vanilkový cukr.


žemlovka
Nejprve nakrájíme housky na plátky. Vymažeme pekáč máslem. Do misky si dáme trochu mléka spolu s vanilkovým cukrem. V mléce vždy namočíme kousek housky, vložíme do pekáče a stále dál, až poklademe celé dno houskou. Na housku pak nastrouháme  na hrubém struhadle jablka. Posypeme notně skořicí a moučkovým cukrem. Opět poklademe houskou namáčenou v mléce s vanilkovým cukrem a nalijeme tvarohovou nádivku – smíchaný tvaroh s cukrem dle chuti a rozinkami. Poslední vrstva je opět houska namáčená v mléce s vanilkovým cukrem. Vše  nakonec zalijeme dvěma vejci dobře rozkvedlanými v hrníčku. Polijeme celý povrch žemlovky a dáme péci. Peče se necelou hodinu. Pokud ještě pokrýváme sněhem, sníh dáme až asi deset minut před upečením a necháme zapéci dorůžova.

Komentáře

1 Aluna Aluna | 11. listopadu 2010 v 11:30 | Reagovat

Mňam!!  Bohužel moji strávníci pohrdají (asi nevědí, co je dobré) a jen pro sebe to tedy nedělám. Ale chuť jsem tedy dostala pořádnou.

2 veronika veronika | E-mail | Web | 11. listopadu 2010 v 12:09 | Reagovat

Milá Klárko, mo děkuju za přiblížení k dalším dobrůtkám, žemlovka se u nás baští, tak zase udělám, jablíčka už máme…….a ještě k chlebu, hezky jste mě navnadila, hnedle po přečtení jsem pekla taky a že peču docela často, ale nějak pozbývalo času…..tak už bylo napraveno…moc děkuju za vaše příspěvky, jsou pro mě hodně plodné….s pozdraveníčkem pherenis

3 Veska Veska | 11. listopadu 2010 v 13:22 | Reagovat

žemlovku teda miluji,úplně cítím tu vůni jablek a skořice,když ji dělám tak musím část s tvarohem a část né a jedné zase přidat hrozinky a když mám tak nasekané oříšky ,takže vlastně peču 3 v 1 :D
ale je pravda že k té školní se nedá přirovnat,netuším z čeho ji pekly že byla nedobrá ,určitě z vánočky teda né
babička na to dělala extra kynuté těsto – úplně obyčejné zadělání jen ze žloutků a se sádlem a ty bílky si nechala a z nich udělala sníh :-P já jsem líná mě stačí když je z rohlíků

4 Veska Veska | 11. listopadu 2010 v 13:32 | Reagovat

jo a to těsto bylo víc sladké a vylila je jen na vymazaný pekáč upéct,jako dítěti mi to moc chutnalo z pekáče ujídat těsto :D ony ty rohlíky se nějak moc nekupovaly,si pamatuji že rohlík ten ex-komunistický z jedný kdysi soukromé pekárničky,byly něco jedinečného že když se koupily tak nic nezůstalo-dneska to pečivo nestojí za nic ,rohlík všude buď chutná jako guma a nebo je trvdý,prostě to už není rohlík je to těstové něco co za rohlík vydávají :-?prostě nás komerce převálvovala a dokud bude cena převažovat nad kvalitou tak se pekárny nevrátí k tomu jak se peklo dřív ,než je supermarkety přinutily šetřit,bohužel je to dneska i s pečivem tak – použijte mouku když nemáte stačí semleté staré pečivo a když není ani to nevadí ono se to stejně nepozná ;-)
takže není nad tvůj poctivý rohlík a chleba :D

5 Klára Klára | E-mail | Web | 12. listopadu 2010 v 8:55 | Reagovat

[1]: Já ji taky mám ráda a naštěstí i všichni doma – já mám vůbe ráda jídlo s jablky – já mám vůbec ráda jídlo :-D :-D

6 Klára Klára | E-mail | Web | 12. listopadu 2010 v 8:56 | Reagovat

[2]: To je prima, díky moc. Mám taky ráda takové malé  inspirace, malá pošťouchnutí .-). Těším se zase na příště :-)

7 Klára Klára | E-mail | Web | 12. listopadu 2010 v 8:57 | Reagovat

[4]: Já jsem někdy pečlivá a udělám si svou vánočku, hezky s kůrou citronovou a s rumem a rozinkama a pak je žemlovka vynikající, ale musí se dělat tři várky vánočky a pak minimálně dvakrát tolik žemloky než obyčejně a efekt je ten, že se to sní stejně rychle :-D :-D

8 Linda Linda | 13. listopadu 2010 v 9:51 | Reagovat

Trochu oftopic prispevek, ale nemuzu to nenapsat:-)

Dneska se mi o vas zdalo, tedy spis o tvem manzelovi. Nejak mi u vas spadl do sklepa kun a kdyz jsme ho tahali ven, tak tvuj manzel rikal, ze nejsi doma, ze jsi jela na kurz spradani vlny.

Pak me vzbudil Tonicek, protoze mi vlezl do postele a chtel se mazlit – proto si ten sen pamatuju. Ale netusim, co to ma znamenat ??? ???

9 Klára Klára | E-mail | Web | 14. listopadu 2010 v 18:08 | Reagovat

:-D :-D vůbec bys mi ve sklepě s koněm nevadila :-D. Ale mate mě ten sen – jsem hrozný „antiworkshopofil“ :-D a asi bohužel z předsudků – nikdy jsem na žádném kurzu nebyla :-), leč – kolovrátek je napůdě – možná proto, že jsem zatím nenavštívila žádný workshop, ale já si na to někdy najdu nějakou volnou chvilku a pevně doufám, že zrovna nepřijedeš s koněm ….. :-D

10 Linda Linda | 15. listopadu 2010 v 8:21 | Reagovat

Jedna odpověď to “Žemlovka”

Přidejte komentář