Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Sedí nám Ležák! Chápu, že to není úplně pochopitelný, trochu oxymorón, ale je to tak. Ještě by to šlo zkomplikovat trochu více – náš běžec Ležák sedí. Už druh den Ležák sedí a Thürgau běhá úplně nepříčetně kolem budky, pak dobíhá všechny slepice a skáče na ně. Měsíc to nemůže vydržet. Obáváme se, že náš běžec dostane infarkt. Další recept bez přesné gramáže. Mám ve váze baterky, nezapomněla jsem vážit, ale prostě se mi nechtělo. A tak jsem sekanou dělala podle oka a přidávala to, co jí udělá lepší a chutnější. suroviny předkládám, jak s nimi naložíte je čistě na vás. Sekaná chutnala velmi dětem, není to tedy pouze pokrm pro dospělé. Výborné je vyrábět tuto sekanou poté, co člověk potřebuje tofu. Při výrobě domácího tofu zbyde velké množství sojové drtě – okary, kterou lze tímto způsobem dobře zpracovat.

Na sekanou je třeba okara po zpracování sojových bobů na tofu, ovesné vločky (cca 1/4 množství okary), dále tvaroh (cca 1/5 m nožství okary), vejce (na okaru z 2 balíčků bobů cca 5 ks), sůl, sladká paprika, pepř, česnek, majoránka, nové koření,  cibule krájená na kostičky, strouhanka, celozrnná pšeničná přesátá mouka, olej. 

Nejprve si připravíme okaru do mísy, přidáme všechny ostatní suroviny a pečlivě promícháme. Hmota by měla mít takovou konzistenci, že z ní lze vytvořit šišku sekané. Pro větší vláčnost nedělám sekanou příliš tuhou, nýbrž ji peču v pekáči s vyšším okrajem a hmotou vyplňuji celý pekáč, který jsme před vložením sekané vymazali olejem.

Jakmile hmotou vyložíme pekáč, pomažeme ji pečlivě olejem po celém povrchu a dáme péci na cca 200 °C.

 

2 komentáře to “Sekaná z okary”

  • avatar máma Helena:

    Hurá, konečně jsem našla návod, jak tu okaru využít. Už ji mám od soboty v ledničce po výrobě mléka, tak hned dnes bude sekaná. Určitě to musí být dobré, těším se a děkuji. Krásný den přeje Helena.

  • avatar Ludwig:

    Ahoj Klaro.
    Luxusni recept, diky, brzy vyzkousim, az budu delat tofu.. zatim jsem okaru vzdy daval sousedovi co ma slepice, a ty zobaly a chutnalo jim to.. ale ja jsem jaksi nevedel jak to vyuzit.
    Nekde jsem sice nasel recepz na karbenatky, ale smazeny jidla ja moc nemusim.
    Kratky dotaz:
    Jak pises: „2 balíčků bobů“.. predpokladam ze se jedna o 2 x 0,5kg balicky, ze?
    Ja mam stejne recepty nejradeji kdyz jsou napsane tak jako tento, takze takove jen „orientacni“ bez presne gramaze, neni treba nic vazit, a koreni a sul si stejne kazdy musi dat dle sve chuti.
    Kdo umi varit, ten podle toho uvari, a kdo neumi, tomu nepomuze sebelepsi recept :-)

    Preji Ti a Tve rodine krasny nedelni den.
    Ludwig

Přidejte komentář