Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

V životě jsme měli pár aktivit a většinou to byly aktivity poměrně cenově náročné. Které však nejsou že? Například houby. Jenže my nehoubařili, my stříleli. Lukostřelba – nebýt toho, že emigrovaný dědeček pana domácího luky vyráběl a posílal do Čech, že tatínek pana domácího luky vyráběl  a pan domácí i jeho brácha luky vyráběli, měli bychom závodní vybavení celkem hodně cenově náročné. Pak padák – nebýt toho, že jsme jednou přijeli na kopec, pan domácí a kamarád odletěli a já stále váhala, pak ale přišla na kopec skupinka  mladých chlapů, vyptávali se na vše, já byla středem pozornosti a moc mě to bavilo jim všechno vysvětlovat, jenže muselo následovat vzlétnutí, aby ty moje řeči nevypadaly tak blbě, no a nebýt toho, že jsem jim za deset minut letěla nad hlavama se sbaleným padákem před sebou, v parádní negativce, že na mě pan domácí po tom, co to padák sám rozchodil – já mu naštěstí vůbec nepomáhala a díky tomu jsem to taky asi možná přežila, že na mě křičel do vysílačky, ať se okamžitě vrátim ke kopci, takhle že tam vyhniju – a já stále klesala, protože vyhnít a následně přistát bylo to jediné, co jsem si přála, a pak taky prodat rychle padák, tak nebýt toho a také  toho, že  pan domácí kdysi zjistil, že na Černé Hoře je ve středu ráno v devět hodin 25 padáků, a tudíž naznal  – kde je dost lidí, netřeba tam ještě mě,  tak je paragliding naší další náročnou kasičkou. (mimochodem, tato filosofie pana domácího je jedním z důvodů, proč je člověk nyní připoután na jedno místo).

Teď už dáváme peníze hlavně do živobytí, do svobodného života, do luxusu být co nejvíce soběstačný a nezávislý, do možnosti mít každý den takovýhle billboard nebo

– například do pochvy naší kobyly, která dostala céres od staré kobyly, když už se jí konečně podařilo zahnat po týdnu do kouta a řádně jí zkopat. Taková kapsa v pochvě koně –  následné šití, cesta MVDr sem a tam, mezokain, to je bratru bezva koníček, ale když to člověk nedává do končíku na šípy nebo na nové kevlarové šňůry a kobyla je navíc po zákroku v pořádku, je to vlastně prima.  Jinak pak ještě nějaké ph metry a kultury na sýry , ovšem jiné prachy do ničeho moc nejdou a tak mě dost překvapilo, když jsem si dnes ráno přečetla – zcela vážně míněný podotýkám – článek o tom, že vybavení pro houbaře vyjde na tisíce!!! Asi jsme se ztratili někde před pár lety a možná, že s naším současným povědomím o cenách, ještě že už nelítáme a nestřílíme. Marně od rána přemýšlím, co potřebují  ti houbaři tak drahého :-))

A ještě dnes ráno při snídani jsme dlouze a emotivně řešili téma „makrobiotika“ a když se děti ptaly, co je to makrobiotik, pan domácí pohotově odpověděl – “ ten co kupuje bio v Makru“ :-) to , kdybyste náhodou tápali (ale vůbec nic proti nim nemáme!) :

No a dnes tyto plněné brambory,

zcela nemakrobiotické, neveganské, ale sacharidově, bílkovinově a tuky vyvážené :). Potřeba jsou větší brambory a plán na druhý den na něco s bramborovou kaší, dále 700g tvarohu, 150 g strouhaný sýr, veliký svazek rukoly, oregana a libečku, sůl, červená uzená paprika a olej.

Brambory je třeba oloupat, rozpůlit, v každé půlce malým nožem vyříznout prohlubeň, posypat každou bramoru solí a paprikou

a naplnit směsí, která vznikne smícháním tvarohu, strouhaného sýra, soli a na jemno nasekaných zelených bylinek.  Vše vložíme na poolejovaný plech a dáme péci. Je to rychlé, jednoduché

14 komentářů to “Plněné pečené brambory”

  • petra:

    Mohu se zeptat, jak dlouho se takhle brambory pečou?

  • Aha, tak proto já když jdu do lesa, tak nikdy nic pořádnýho nenajdu…..nemám to super vybavení:)
    Plněný brambory vypadají náramě.

  • dolomiti:

    Tak nevím jak v čr, ale u nás leze houbaření dost do peněz ;-) Povolenka na jeden den je minimálně 8€ (jak kde) když jí nemáte je pokuta 38€ a 52€ za každý nasbíraný kilo hub :-D No a potom jděte do lesa :-D

  • Tereza:

    jó, Kláro, houbaři teď prý chodí na houby s navigací!!! Aby si tam nacvakali, kde našli a příští rok tam trefili! Na co se kochat lesem a hledat hříbky, když můžete jít rovnou za cílem! :-)

    • Já jsem zmíněný článek rozklikla a pak se dlouho smála – navigace tam nebyla, to mě nenapadlo :-), ale byl tam nůž, no tak to chápu, dobrý nůž je bezva, ale pak kartáček na čištění houby, pak dalších spoustu stejně důležitých věcí, ovšem tím kartáčkem se zdá se mi zase eliminuje ten kvalitní nůž :), který už není potřeba a pak tam byla mikina s motivem houby a Eliška dodala holinky s motivem houby :). No, vtipný to bylo …

      • Klaris:

        @Klára: a taky goretexové boty a bundu jste zapomněli :D aby nezmok a neumáchal si nožičky ;) (říká ta, co má obé, akorát v tom nechodí jen na houby ale furtum furt :D )

      • Tereza:

        A ještě taky trenky a ponožky s motivem houby…a co je nejdůležitější – toaleťák s motivem houby!!!! protože až zjistíte, že ta výbava je vám na houby, bude se vám na to chtít příště vys…:-)

  • hanaka:

    Krásný billboard vám tam o víkendu vyvěsili :-)

  • Plněné brambory miluji, hned bych si dala.

  • Ivano – jasný, šly, ale my máme svoje ze sklepa a teď v květnu u starých brambor raději loupu a Pro Kubu – díky – tady jsou další dva, to je podobný, jen plněný něčím jiným :-) ale souhlas, často u nás fungují jen propíchaný , osolený , upečený :-)
    http://conovehonakopci.cz/?p=2162
    http://conovehonakopci.cz/?p=2011

  • kitik:

    Z Anglie máme odkoukaný podobný recept: velké brambory (na člověka 1-2) se omyjí (neloupat!), propíchají párkrát vidličkou a na hodinu dají péct do trouby. V originálu to tím končí, jedí se s tatarkou apod. Naše vylepšení spočívá v rozkrojení na konci pečení, vydlabání trochy vnitřku a naplnění něčím, co zrovna dům či zahrada dá. Pak už se to jen chvíli zapeče dle chuti a potřeb ingrediencí. Vydlabané vnitřky se zužitkují následně samostatně.
    (Kuba z Kitikovo)

  • Nešlo by to bez toho loupání brambor? To bylo ještě rychlejší.
    Dobrá inspirace, musím něco podobného taky zkusit. I když asi zvolím jiné zelené, zrovna rukolu a oregano k dispozici nemám.

  • Je to krásný pohled na pečené zemáčky, ale trochu bych polemizovala v tom, že je to vyvážené. Zrovna držím dietu, kde se nesmí míchat bílkoviny, škroby a sacharidy dohromady. Ale to vůbec nevadí, kdo dietu nedrží, tak to sní, kdo dietu drží, tak se jenom dívá. :-). Přeji pěkný den.

Přidejte komentář