Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Už dva měsíce čekáme na kuřátka, ale bohužel, pánovi z Moravy, kde máme kuřata objednaná se do toho nějak nechce. Stále oddaloval, až nám tento týden sdělil, že snad na konci června. Tak se budeme těšít a Maruška dostala nápad a přiveze nám kvočnu, protože jí kvoká mnohem více slepic, než by si přála :) a tak se dětem sen o jednodenních kuřátkách změní na celý proces i s kvočnou, což vřele vítám.

Připravujeme se hrdinně na přezkoušení na příští týden a zvláště angličtina je občas velmi zábavná. Tento dialog tří dětí stojí za to

Kvído:“ a jak se řekne člověk?“

Eliška: “ human“

Jentl: “ to nevíš jo? to už se přeci učíme ve druhý třídě!“

Ester k Jentl:“ a nemyslíš náhodou woman?“

Jentl :“ jo, woman, a co to vlastně je?“

No, takže tak nějak. A protože vždy před přezkoušením probíhá tzv. obalování nervů, dnes je to něcojakochalva – trochu marcipánová :), ovšem s upozorněním, že to opravdu není lehký zákusek. Je velmi, ale velmi výživný. Jak říká Eliška, prý nejlepší na noc. Eliška totiž svůj pobyt zde bere trochu jako nabírací kůru a vždy po určitém čase přinese váhu a spolu s panem domácím se váží, zda už dosáhli kýžené mety.  Já tuto hru nehraji, protože to není fér, bojovat s někým, kdo je přírodou obdařen, tudíž ve  výhodě :-)

Na dnešní sladkou tečku je třeba tahini, jemný cukr, mandle. Co neprozradím, to jsou poměry a nikoli proto, že bych je prozradit nechtěla, ale proto, že jsme prostě přidávali a přidávali. A psát, co to vlastně je chalva si netroufnu, neboť na to je tady jeden báječný článek, který stojí rozhodně za přečtení.

Tak tedy sežeňte tahini, mandle a cukr, mandle smíchejte, cukr rozmočte na cukerný roztok s nějakým saponinem – u mě to vyhrál nálev z petrklíče a přidejte nasekané mandle. Dejte do chladu a pak už jen krájet a krájet, na plátky, kostky,  na cokoli.

6 komentářů to “Sladké něco jako chalva”

  • Tereza Čermáková:

    Dobrý den, chtěla jsem si přečíst ten článek o chalavě, ale ten proklik mně hodil do prodejny s dámskými šaty :-) Už to asi odvál čas :-)

    • Hezký den, odvál částečně. Hugo Hromas má novou adresu webu, a protože je to už velmi starý článek, unikla nám aktualizace jeho adresy. Omlouváme se, je to opraveno .), článek si nyní přečtete.

  • Majka:

    „cukr rozmočte na cukerný roztok s nějakým saponinem – u mě to vyhrál nálev z petrklíče“
    Já tomu úplně nerozumím, to mám vyvařit listy petrklíče? A nějaký poměr byste mi doporučila? Aby to nebylo třeba jedovaté… Co jiného než petrklíč bych mohla ještě použít? Děsně mě tento recept zaujal, ale vývar z petrklíče jsem ještě nikdy nezkoušela. Děkuji

    • Normálně to lze i bez jakéhokoli saponinu, to jen, že jsem si našla, že saponiny pomáhají, tak že to zkusím. Petrklíč je klasická léčivka, která se prodává i v lékárně a dělá se nálev – nikoli odvar. NOrmální čaj. 2 lžičky na hrnek. Vylouhovat. Pak tedy s cukrem, ovšem pozor, dávejte fakt minimální množství, nálev z petrklíče přidávejte po lžičkách. Další saponiny kořeny mydlice lékařské a mydlice bílé, nať violky trojbarevné, nať průtržníku, kořen lékořice

      • Majka:

        Děkuji za rychlou odpověď, odpoledne to zkusím. Já jen měla strach z toho petrklíče, i léčivka se dá přehnat.

  • Josefina:

    tak elisku moc pozdravujte a ze ji tu necojakochalva silene zavidim! mejte se krasne! j.

Přidejte komentář