Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Protože moravská líheň tvrdě zklamala, objednaná jednodenní kuřátka, která měla být na konci dubna se posouvají až na konec června, pokud vůbec budou – všechny tři rodiny, které jsme se na objednávce podílely, sázíme se vzájemně, jak to dopadne, byly děti hodně zklamané. A když tu byla včera Maruška na nákup :), navrhla nám, že má ještě další kvočnu, kterou už nechce, už má vylíhlá letos 2x kuřátka a jednou kuřata bažantí, a že jí přiveze, ať si vylíhneme kuřátka sami.  Všichni logicky zajásali.

A protože Marušky tatínek je dlouholetý chovatel drůbeže, přinesla Maruška spolu s kvočnou i několik cenných rad. A vzhledem k tomu, že to jsou informace velmi praktické, píšeme je i pro ostatní.

Pro kvočnu je ideální bedýnka, která má cca. 10cm okraj – může být od zeleniny, do které se vloží hnízdo, udělané sím způsobem, že se do sena vloží hluboká mísa, zatíží a chvíli se tam nechá, čímž vzhnikne ideální prohlubeň. Také se dělá ze slámy, a to tím způsobem, že se dá podklad ze slámy, pak se kolem mísy napěchuje sláma – je to to samé, ovšem u slámy je lepší, když se nevymačkává, ale rovnou se pěchuje kolem.

My máme kvočnu Vyandotky zdrobnělé, která velmi dobře sedí a vejde se pod ní až 14 vajec.To jsme také udělali – 10x vyandotka proto, abychom měli svoje kvočny, protože tato vyandotka zdrobnělá  je moc dobrá sedavka, 3 vlašky, abychom omladili snášecí hejno a jedno šumavanko-vlašáka z nostalgie :)

Vejce, která dáváme pod kvočnu musí splňovat pár věcí

  • musí být v hejně kohout :-)
  • vejce by měla být max. 14 dní stará
  • pokud vejce před tím, než je vložíme pod kvočnu skladujeme, dostala se nám rada, dávat je vždy špičkou dolů a nejlépe celé plato, na kterém leží vejce na jedné straně podložit do cca. 45° a každý den  zvedat jinou stranu.

Tuto celou bedýnku s vejci dáme do většího prostoru, který se dá na noc uzvavírat proti škodné, ale přes den je rozumné kvočnu otevírat a pouštět ven, aby se provětrala, což se ovšem nemusí dít a pak je vhodné minimálně jednou za tři dny kvočnu vyhnat alespoň na pár minut.

Do malé bedýnky je vhodné dát kvočně krmení a vodu – z krmení  pouze pšenici vzhledem k tomu, že je žádoucí, aby kvočna neměla průjem.

Celé to uložit někam do stínu, aby se kvočna přes den neupekla a příliš jí neotravovat.

A pak už jen čekat 21 dní, kdy pevně doufám budu moci napsat další rady, které se týkají klubání a líhnutí kuřat a jejich péče v prvních dvou dnech. :-)

 

22 Odpovědi to “Kuřata pod kvočnou”

  • melkor:

    My jsme si pořídili k našemu lakenfeldímu hejnu jako kvočny dvě Sumatránky,Obě snesly tak 15vajec a hned začaly kvokat.Pod jednu jsme nasadili 13 vajíček od maransek,než došlo k líhnutí tak jich pět rozbila a ze zbývajících osmi jsou dvě kuřátka.Tak nevím co bylo špatně.Teď jen ať to nejsou kohouti.Pod druhou jsme strčili 9ks od indických běžců a máme 9 kachňat,na to,že jsme to zkoušeli poprvé celkem úspěch.Nevím proč to tak je ale prý se má dávat pod kvočnu lichý počet vajec

    • díky bezva informace. My dnes čekáme napjatě, protože nám jedno kvočna slezla a místo sezení se dost dlouho procházela na procházce, ale…. dnes se mají líhnout, tak jsme neodolali a šli s dětma a dali vejce k uchu a vejce pípají ostošest -huráááááá, no tak teď ještě aby se dobře vylíhly. Když jsme nechali kvočnu kvočnou a děti byly malý, nijak jsme to neřešili a teď jak to sledují děti, vybírají jméno každý pro své kuře. Pan domácí už má vymyšleno wiki a pedia :)

      • melkor:

        No my zatím jména neřešíme,ale jestli to budou holky tak s nima máme velký plány,viz:you tube,Bob Bailey:chicken camp.

    • Kateřina:

      Lichý počet proto, že většinou se pod ni lépe vejdou. Seskládá si je do oválu. Většinou, když je počet sudý, kvočna jedno vyhazuje ven. Jenže vzhledem k tomu, že pokaždé jiné, tak se třeba nevylíhne nic.

  • janka:

    Tak tedy hlásím, že u nás zatím 5 kuřátek, každé jiné, asi už to tak zůstane..radost veliká..:))

  • kitik:

    Ať koukám jak koukám, přijde mi to jako slepice zavřená do úlu :)) Holt nové technologie :)

    • :-)) no, je to slepice zavřená do úlu a tak jsme tak přemýšleli, zda jí tam nepřidat mezistěny, když už kvoká :-). Mimochodem, máte skvělý med!

  • janka:

    Tak tedy se přidáváme do klubu čekatelů na kuřátka..tak jsme si říkali, že by to byl pro děti zážitek, ale nedoufali jsme, jelikož máme takový ty zachráněný slepice z velkochovu, no a zrovna jedna nová začla sedět asi před týdnem, tak jsem zvědavá, vajíčka máme taky od sousedů…no jestli to bude úspěšné to jsme zvědaví, no vy to máte naprosto vzorné..na to nemám..:)) zdravím Janka

  • Bara:

    Tedy vy na to jdete vzdycky tak odborne, nam zasedla loni kvocna, tak jsme pod ni dali proste par vajec od sousedu a hotovo, vubec jsme neresili bedynku, hnizdo, no nic a povedlo se , jen co se vylihli kuratka, tak jsme slepici zavreli ( sedela ve stodole ) aby kurata nevybehla ven, neofoukla a nepomrela. a sledovat jak brani kurata pred kockou, je tedy mazec, chudak kocka :-)
    a stastne dite, je jedine spinave dite, hlavne v tomhle vyprahlem pocasi

    • Báro, zdání klame :-). My to děláme vždy jako vy. Jednou si sedla kvočna a sedla si na zkřížené trámy na půdě, přesně do toho kříže a vyseděla tam kuřata :-). No, ale tatínek Marušky je pečlivý a dělá to takto „pořádně“ a my máme takovou zkušenost, že když na něco člověk nejde odborně, což my vždy, většinou mu to vyjde poprvé :-) a pak, když chce úspěch zopakovat, dostaví se deziluze a tak dávám jen k dispozici rady toho, to dělá dlouho a poctivě :-). Mimochodem, bednu přinesla Maruška i s krásně vytvarovaným hnízdem, vůbec nezaručuji, že pokud by přinesla jen kvočnu, že by to měla tak pěkný :-))

  • hanaka:

    Tak to gratuluju! A těším se na zprávy za 21 dní :-)

  • Martin:

    Neřešíte problém s klíšťaty na zahradě? Po našich dětech co chvíli nějaké leze, když jsme venku…

  • Anna:

    Nám taky sedla letos slepička na vejce, tak čekáme, co se z toho vyklube a těšíme se. Akorát máme problém v tom, že se o ty vejce hádají a tu první vyhnala druhá slepice, chvíli na nich seděla a teď na nich sedí obě, ale doufám, že je to pak obě nepřestane bavit dřív, než něco vysedí.
    A přesně jako Hugo vypadá moje tříletá dcera, když běhá venku a špinavýma ručičkama si sahá na obličej. A nejhorší je, když brečí, to si to pak rozmatlá úplně po celém obličeji:o)

  • modramys:

    Ja se nad uspinenim ani nepozastavila, mame doma to samy :D Vsak co tak ma vypadat dite no ne??:D

  • Tereza:

    Mě se hrozně líbí, jak máte děti ušpiněné!!! Teda hlavně Kvido(pokud se nemýlím) na fotce dole..Úspěšně to praktikuju i na svých dětech!:-)

  • modramys:

    Jako chapu to spravne tak, ze ta kvocna proste sedi, protoze je zavrena v bedne a nema co jineho na praci???:D
    Tak trochu ji vlastne dame najevo ze hrozne chce sedet jo? No to jsem zvedava, jestli to vyjde jdu do toho taky….;)

    • néééé, tak to není. Kvočna je to proto, že kvoká. Kvokavost je touha po vysezení kuřat. Když zavřete jakoukoli jinou slepici, tak jakmile otevřete, zmizí a budete mít 14 pukavců.:)) Takže první impuls musí vzejít od slepice-kvočny. U většiny plemen je kvokavost už tvrdě potlačená, aby nekvokaly, protože když kvokají, nesnáší vejce a to je nežádoucí. Ale zdrobnělá plemena jsou stále ještě celkově kvokavá. No a na jaře si taková slepice uvědomí, že chce kuřata a začne kvokat. Sedne na vejce a ať děláte, co děláte, nechce z nich slézt, dokud nemá kuřátka. Ještě důležité – kvokat = nerozumět kdákat -)), kvokat znamená popustit pudu rozmnožovacímu opratě .))

Přidejte komentář