Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Takže spanilá jízda kopřivy pokračuje. Zatím doma všem chutná a kopřiva nikomu nevadí – zatím :-). Včera  mě napadlo, že když můžou být těstoviny ze špenátu, není jediný důvod, proč by nemohly být z kopřivy. A tak jsem to prubla a tak to vyšlo :)

Jedná se o těstoviny domácí, které jsou udělané podle tohoto receptu ovšem s tím rozdílem, že se vůbec nepřidává voda a mouky celozrnné pšeničné přesáté není 450g, nýbrž 600g, protože přidaná rozmixovaná kopřiva těsto jemně zřídne. Suroviny jsou tedy: 600g mouky celozrnné pšeničné, 4 vejce, 55 g kopřivy čerstvé, trochu soli. Nahoru pak 100g buráky, 1 větší cibule, trochu řeřichy, olivový a slunečnicový olej.Cca 50g oliv na ochucení. Oregano.Malý svazeček řeřichy.

Nejprve se omyje a to řádně kopřiva. Poté se kopřiva tyčovým mixérem rozmixuje, přidají se k ní vejce, trochu soli a mouka. Vše se uhněte do nelepivého avšak nedrobivého těsta a těsto se buď rozválí válečkem na vále nebo se použije strojek na těstoviny. Těstoviny se nařežou, opět nožem nebo strojkem a vloží ihned do vroucí osolené vody.  Mezitím, co se vaří těstoviny se v pánvi bokem nechá rozpálit olej, přidají  se na něj na proužky nakrájené cibule a rozsekané buráky. Vše se jemně orestuje, okoření oreganem a přidá se trochu oliv na dochucení. Nakonec se vše ochutí olivovým olejem.

Uvařené těstoviny se slijí a prokapou olivovým olejema posypou nasekanou čerstvou řeřichou. Posypou se burákovým pestem a mohou se podávat.

7 Odpovědi to “Zlatá kopřiva a těstoviny z ní”

  • Drahuv:

    Dobrý den,

    ráda bych se zeptala, zda se dají tyto těstoviny také usušit, tak jako klasické. Děkuji předem za odpověď i za skvělou inspiraci.

  • Mirek:

    Dobrý den, tak tedy nevím, zda jsem v čechách, nebo někde v Itálii či kde…..??? OLIVY – co to je a na co??? BURÁKY – co to je – nemáme snad ČESKÉ ořechy či oříšky??? SEZAM – co to je – nemáme snad krásné české lněné semínko??? Oregano – co to je – nemá snad tato bylina hezké ČESKÉ jméno???((hádejte 3x)) . . . Olivový olej – další nesmysl – nejsou snad typicky české ((„naše“)) oleje ??? Pesto – co to je?? Proč se proboha ((pro BOHA)) nesmyslně na českém KOPCI honíte za exotickýma nesmyslama, používáte exotické názvosloví a nežijete či nemluvíte ČESKY, tedy HEZKY ČESKY, jako my na našem ČESKÉM kopci uprostřed ČESKÉ (českomoravské) vysočiny??? Zamyslete se nad sebou a svým životem – je to sice váš život, vaše volba, váš projev, vaše vaření, psaní a bůhví co ještě, ale… ale… ale…
    Sbohem a BŮH s Vámi. Nemusíte nám na náš ČESKÝ kopec vůbec odepisovat; taky asi nebudete, ale přesto přejeme hezký ((ČESKÝ)) den. Mirek a spol., ČEŠI z ČESKÉHO kopce v ČECHÁCH.

    • Hezké ráno Mirku, je mi líto, že vás naše stránka, náš život a naše používání jazyka tak dopálilo. S dovolením si ho ponecháme i nadále a budiž pro vás útěchou, že existuje možnost výběru toho, co na netu shlížíme. Ano, zamysleli jsme se a zjistili jsme, že se rádi obklopujeme tolerantními lidmi, kteří si uvědomují, že to, co je dopaluje, nejsou ostatní, ale jejich vnímání daného. Mějte se u vás hezky a oregano :).

  • Tak jsme je dnes vyzkoušeli a výsledek velmi dobrý. Manžel pozdravuje, byl nadšen. Protože jsem neměla buráky a řeřicha mi teprve klíčí, tak jsem trochu experimentovala. Dala jsem tam sezam a mandle a trochu pokrájené kopřivy.Pochutnali jsme si. Hezký den. Lenka

    • Lenko díky, to mám radost. Jasně, u nás doma máme rádi buráky a navíc to musí být jen jeden druh :-)), ale taky občas na těstoviny ráda dám něco jiného, jiná semínka. Vždy to dá jinou chuť. Jsem ráda, že vám chutnaly. Mě osobně překvapuje, jak jsou kopřivy dobré barvivo a zároveň neuberou chutí, naopak. Krásný sobotní večer

  • Janina:

    Těstoviny z kopřiv mě dostaly. Byť jsem „městská panička“ – tak je v sobotu udělám.Hezký den. Janina

  • Veska:

    Těstoviny a z kopřiv teda já tu slintám nad nádivkou a ty už jedeš s těstovinama
    u nás ještě nic moc,kopřivám se nechce ještě ven,už se těším na první jarní nádivku a špenátek z kopřiv a pak prubnu i těstoviny jen co vyroste základní ingredience

Přidejte komentář