Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

To je motto pana domácího. „Nač spěchat, život je dlouhý a pokud ne, tak nač bych stavěl barák “ :-)) a jemně parafrázuji, „Nač pěstovat, když to roste samo !!“ a to je ta krása jara, že si člověk najde zelenej lupen kde to jen jde, protože už to prostě chybí a ne , že ne. A protože saláty jsou tak malý, že bych musela na jednu porci obětovat celou sadbu, řeřicha je super, ale chce to taky změnu, tak vítězí jednoznačně kopřiva. Ta je sice taky malá, ale je jí tolik, že se dá nasbírat dostatečné množství.  Včera jsem nejela na velikou projížďku na koni a přenechala koně našemu česko-španělskýmu oper, protože bylo moc práce a nikdo mi s ní nechtěl pomoct. (Lépeřečeno, měla jsem pocit, že je moc práce :-))Byla jsem tentokrát neoblomná a čekala, že to třeba pochopí, pomůžou a pak pojedeme všichni. No, nepochopili to :-)) A chvíli po tom, co odjeli, tak dorazila návštěva, bylo po úklidu, po koni a já se sama sobě mohla akorát smát. :-) Dnes jsem to s odstupem začala rozebírat, abych tak trochu nastínila, že když mi doma nepomůžou, nebudu s nima moct jezdit a všichni se na mě podívali a sdělili mi, že se nemám bát, že dnes jsou koně tak hotoví, že si dají pauzu – rozuměj – dnes si můžeš vše udělat do foroty !!!:-))) No a tak nakonec všichni přijeli z vyjížďky, návštěva s pivem, džusem a vínem byla ještě na místě a hodila se moje kopřivová nádivka. K mému velikému překvapení všem dost chutnala, bylo to prostě dobrý !:-)

Na nádivku na celý pekáč je třeba 12 vajec, 150g strouhanky, 150g celozrnné mouky pšeničné nepřesáté, trohu soli,1 větší cibule,  2 lžíce majoránky, 250 ml mléka, 100 g kopřiv.

Nejprve ze všeho je nutné nasbírat kopřivy a pečlivě je omýt od zbytků hlíny. Potom je tyčovým mixérem rozmixovat na kaši. Přidat postupně žloutky a spolu s kopřivami ušlehat. Přidat postupně sůl, cibuli na kostičky,  majoránku, strouhanku, mouku a nakonec do tuha ušlehaný sníh.

Celou hmotu nalít do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče a dát péci do rozehřáté trouby. Na vrchu se udělá malá krustička a celé je hotové za cca. 3/4 hodiny. Hotové krájím na plátky a zdobím křenovou majonézou, na kterou potřebuji 1 vejce, 250ml oleje, 125 ml bílého jogurtu, sůl, lžíci hořtice, 3 lžíce nastrouhaného křenu a trochu pepře. Majonézu uděláme podle tohoto receptu či tohoto videa a ozdobíme jí sekanou. Vše podávat s vařenými brambory.

7 komentářů to “Kopřivová nádivka s křenovou majonézou”

  • avatar halka:

    Odhodlala zkusit to kopřivama – v neděli do karlovarského knedlíku, a dneska jsem je udělala jako špenát, a z toho špenátový koláč (křehké těsto + špenát a cibule). A je to vynikající :-) Tatímu jsem podstrčila koláč na svačinu, nic nepoznal, a nestěžoval si. Teď už je většina snězená, a zítra bych chtěla vyrazit pro další dávku. Říkám si, jak jsem mohla doteď žít bez kopřiv?

    • Mě se to taky ohromně líbí .-). Proč neustále pěstovat, když to roste samo:). Teď pokračuji poupatama pampelišky – naložit do oleje s octem. Říkala jsem si, do salátu perfektní, zavařím toho kyblík, ale je to tak nesmírná piplačka, že bůh ví, jestli budu mít jen pár skleniček :). Jsem ráda, že kopřivy měly úspěch.

  • avatar Pipi:

    Je to nádhera a určitě dobrota, ale když si vezmu, kolik někdy platím za drahé bio vejce (i 10Kč za kus!), tak to vidím jinak než ty, která máš jistě vejce domácí.

  • avatar Jana:

    Dnes jsem kopřivy obhlížela:-) vidím, že nám chybí to zelené všem:-)
    Akorát je nemixuju, jenom nakrájím a dávám jich asi víc, nikdy jsem to nevážila, prostě půl košíčku:-) kopřivy máme rádi:-)

  • jé to je inspirace! jen škoda že nám liška sežrala polovinu slepic, takže jsme momentálně skoro bez vajec. budem muset zajet na trh. a na kopřivy.

  • avatar Veska:

    Nádivku s kopřivama miluji … je super jarní ,velikonoční a plná vitamínů z mladých kopřiv
    (u nás ještě nic moc,asi půjdu pajdat po struhách k potoku)
    Já ji dělám ze zbylých rohlíků a klidně i chleba a tohle pečivo rozmočním v mléce
    na kaši a pak přidám žloutky a sníh a dochutím stejně ,možná mi příjde jemnější asi je mlékem i řídčí
    pro masožravce přidám kostičky klobásu a když jsou pipiny hodně aktivní tak přidám i uvařená vajíčka navíc …
    mňam … dá se jíst i studené jen tak …
    a špenátek z kopřiv …na ten si ještě budu muset chvíli počkat až kopřivy narostou

Přidejte komentář