Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Konečně jsem se k tomu dostala. Ale zdaleka není výsledek i po spoustě dlouholetých pokusů takový, jaký bych si představovala. Ale nevadí, určitě napíše někdo, kdo má podobnou zkušenost a dostal se dál. Nemám ráda soju, raději pšenici a pšeničnou bílkovinu, ale pokusy s pšenicí, ať už spousta moučných či z naložené a rozemleté čerstvé a  posléze vařeno ve vodní lázni, tak tyto pokusy vždy dopadly — prostě moučně.Takže nakonec nejlepší výsledek je  ze sojových bobů a seitanu, který si dělám sama. Výsledek je takový, že konzistenčně se nejvíce podobá lunchmeatu nebo paštice. Příliš nechutná samotný, jako třeba rostlinné kupované párky, ovšem jako paštika na chlebu a zvláště opečený jako lunchmeat nebo jako pomazánka na chleba je vynikající.

Na dost veliké množství, stačí bohatě dělat z poloviční dávky, je potřeba pytlík sojových bobů- 0,5 kg hlavně vřele doporučuji kontrolovat, aby to byly boby ne GMO.  Dále pak malý pytlíček agaru, 4 lžíce kukuřičného škrobu a 150g pšeničného seitanu. 4 lžíce slunečnicového oleje. Obrovské množství oblíbeného koření :-) – sůl, paprika, pepř, nové koření, majoránka, česnek, prostě jak libo. 250 ml vody a nemám žádná střívka ani salámový papír, takže hrníčky, klasické čtvrtlitráky.

Nejprve ze všeho si večer předem naložím sojové boby. Druhý den je rozmixuji čerstvé tyčovým mixérem, přidám agar, nakrájený seitan na kousíčky, kukuřičný škrob , vodu a olej, Samozřejmě koření. Vše znovu spolu se seitanem promixuji a hmotu nandám do hrníčků a vložím přímo do vodní lázně, tak aby voda dosahovala těsně pod okraj. VAřím zhruba hodinu. Vyklápím až po vychladnutí.

Velmi doma chutná nakrájené na kolečka a na oleji osmahnuté do zlatova. A pak vynikající pomazánka. Je to tatáž pomazánka jako tato cuketová, akorát místo cukety dávám toto sojové něco :-)). Pomazánku mě naučila kdysi Maruška z cerie, což je výrobek, který je velmi podobný tomuto mému produktu, ale je z pšenice a je poměrně dost drahý. Zaměnila jsem ho proto za cuketu, ovšem dnes znovu zkusila takto a zase nám ohromně chutná. Ve fóru už je založeno vlákno na domácí rostlinné salámy a bude nás asi víc rádo, když někdo napíše a případně dá i fotku svých povedených. Tam s nimi :-))

Jedna odpověď to “Domácí sojový lunchmeat nebo tak něco :)”

  • avatar Veska:

    Spíš by mě zajímalo jak to chutná chuťově,konzistenčně to bude hodně hutné že jo
    když se to dá opékat.
    Kdybych to udělala řidčí tak by to mohla být taková mazací paštika …
    Dělala jsem kdysi takovou paštiku v době mého hubnoucího období a to tak že jsem uvařila fazole
    a ty pak i s tou vodou mixla,do toho jsem nasypala sojovou drť a ona nebotnala a pojmula přebytečnou vodu,směs jsem ochutila jako sekanou /cibuli,sůl ,pepř,vajíčko,česnek,majoránka,podle potřeby ovesné vločky na zahuštění a trochu PP aby to vyskočilo a zapíchané mandličky dovnitř abych měla pocit mandlové paštiky/a dala jsem to do trouby zapéct ve formě na SRNČÍ HŘEBET a podlité na plechu vodou ,bylo to řidčí protože to nemělo co držet při sobě ,ale na chleba dobré i tak upečené s bramborama ,bylo to něco mezi mazací sekanou a paštikou … ale salám to teda nebyl

Přidejte komentář