Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Pokud potřebujete rychlé jídlo, pokud zrovna kyne chleba a zároveň housky, asi 30 l mléka čeká na zpracování a navíc se vám nechce nic dělat :-), jsou jakékoli kupované těstoviny vždy zárukou toho, že jídlo bude a navíc, že bude rychle. Samozřejmě lze udělat cibulovo-nivová omáčka i s domácími těstovinami – například podle tohoto receptu. Tady dnes obyčejné kupované semolinové vrtule.

Na omáčku je třeba těchto surovin: 4 střední cibule, 3 větší stroužky česneku, olej, bazalka  nebo bazalkový olej( v tom nehledejte žádnou drahou pochutinu – to jsem prostě jen naložila bazalku do oleje, když už měla namále – do skleničky od přesnídávky a dala do chladu- jak se hodí !), dále 350 ml mléka, 150 g nivy,  lžíce másla, 2 lžíce celozrnné mouky pšeničné přesáté, 2 žloutky,100g zelených oliv, sůl, pepř, sušené oregano.

Příprava omáčky není o mnoho těžší než příprava samotných těstovin – ty pouze vložíme do osolené vroucí vody a uvaříme – akorát uvařené těstoviny slijeme a prokapeme olivovým olejem. Omáčku tedy tak, že na rozpálený olej vložíme na proužky nakrájenou cibuli a na tenká kolečka nakrájený česnek. Chvilku mícháme a po chvíli přisypeme na tenká kolečka nakrájené olivy. Opět zamícháme a vložíme máslo. Máslo promícháme s cibulí, česnekem a olivami a přisypeme dvě vrchovaté lžíce mouky. Vše promícháme dohromady. Zalijeme mlékem, ve kterém jsou rozkvedlané dva žloutky. Vše promícháme,osolíme- ale jemně,jemně opepříme a vložíme nivu nalámanou na malé kousky. Mícháme až do rozpuštění nivy a zhoustnutí omáčky. Nakonec jemně posypeme sušenou dobromyslí nebo-li oreganem.  Omáčka je dost sytá přesto,že není smetanová a díky nivě je i velmi aromatická -stačí ji opravdu jemně.

3 komentáře to “Vrtule s cibulovo-nivovou omáčkou”

  • Magdík:

    Děkuju za další skvělý recept :-)

  • Jana:

    Super! Už vím co bude zítra k jídlu. Nivu my můžeme v jakoukoli dobu v jakémkoli množství:-) A vůbec tam jsou jak to čtu samé dobré věci, jen bazalkový olej nemám, musím letos naložit:-)
    Dělám něco vzdáleně podobného – na horké halušky Nivu rozdrobit a promíchat, ona se rozpustí teplem a je to bleskovka a taky chuťově není k zahození:-)

    • Mojkanka:

      V poslední době dělám halušky taky s nivou a přidávám ještě zakusanou smetanu, ať nejsou tak „suché“:-)…mohla bych je mít na stole každý týden…

Přidejte komentář