Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Toto jídlo nebude mít příliš velikou základnu příznivců, protože  k jeho výrobě je potřeba základní věc a tou je mlýnek na obilí. Na druhou stranu je to příznivé jídlo pro celiatiky, i když já do něj přidávám hrst ovesných vloček, což celiatické jídlo trochu kazí. Není úplně normální jíst v jednom jídle kombinaci rýže s bramborem, ale pokud je rýže udělaná tak, že je z ní karbanátek, který je navíc chuťově dobrý,  vůbec nepřijde při jeho konzumaci divné mít jako přílohu právě brambory. Navíc mi teď dost schází fotky pana domácího, takže je fotka jídla je trochu mázlá a nehezká, ale pro ilustraci důležitá, proto jí přidávám.

Na přípravu tohoto jídla je třeba 180g obyčejné rýže, 2 vejce, hrst ovesných vloček,250 g tvarohu, 110 ml vody, sůl, curry, pepř, lžička pálivé papriky, hrst rozinek, dvě lžíce lněného a sezamového semínka dohromady. Olej na smažení a brambory jako příloha. Rybízová marmeláda na ozdobu.

Nejprve ze všeho je nutné umlít na mlýnku na obilí rýži – na stejnou hrubost jako mouku, kterou normálně používáme na pečení a vaření. Do namleté rýže dáme jedno vejce, zalijeme vodou, pečlivě alespoň pět minut mícháme -hmota je řídká – ona rýže docela nabobtná a já nechávám do druhého dne odležet. Druhý den přidám další vejce, hrst ovesných vloček, jeden tvaroh, koření, rozinky, sůl, lněné a sezamové semínko a celou hmotu pečlivě promíchám. Lžící pak nabírám hmotu a v rozpáleném oleji na pánvi dělám karbanátky – pozor, těsto je řidší, nedrží dobře pohromadě a je třeba tedy první stranu nechat opravdu dobře osmažit – nabírat raději placatou podběračkou, na ničím úzkým.

Jako přílohu dávám vařené brambory, karbanátky zdobím rybízovou marmeládou a lze přidat domácí majonézu.

5 Odpovědi to “Brambory s rýží ?”

  • Alice Magdalena:

    Není nic jednodušší než koupit hotovou mouku, prodává se hladká i polohrubá, mají v každé zdravé výživě, bylinkářství apod.

  • Marika:

    Zkuste uvařit černé fazole v pepři s olivovým olejem, je potřeba aby po uvaření zůstalo trochu tmavé šťávy. Rýži potom vařte společně s touto fazolovou směsí. Zní to šíleně, ale výsledná chuť je přímo úžasná!

  • alaska:

    Brambory s rýží určitě ano. Děláme i přílohu, kdy osmahnu na kostičky brambory, zaleju rajčatovým protlakem a přidám rýži. Je to recept z arabské kuchařky a je to výborná příloha. Všichni kdo ochutnali, tak se olizovali. Stejně tak děláme přílohovou rýži s rozinkama, osmaženýma nudlička. Rýže nemusí být nudná..

  • Veska:

    Jo a samo,že s bramborama

  • Veska:

    Rýži mám ráda jen ve slaných verzích(nesnáším sladké varianty jako rýžovou kaši a nákyp
    odpor ze školní jídelny) takže spíš přemýšlím nad tím,jakou to má chuť v případě hrozinek
    a marmelády … asi něco mezi sladko-slanou
    Miluji rýžové závitky plněné rýžovo-zeleninou směsí do rýžového papíru a usmažené,má to nádherně
    křupavou zvláštní chuŤ ….

Přidejte komentář