Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Stejný salát na mnoho způsobů díky ochucenému oleji – to je ohromná výhoda domácí bylinné sklizně. A nejen saláty, ale i obyčejné těstoviny s ochuceným olejem a není třeba už ničeho. Na brambory, zeleninu, do majonézy, prostě a jasně všude. Udělat ochucený olej není žádné umění, v nejjednodušším případě lze sehnat nějaké byliny, s dostatečným předstihem koupit kečup ve skleněné láhvi, voskovaný papír, nůžky a gumičku a samozřejmě nějaký olej. V mém případě to je olivový a slunečnicový. Nikoli kombinace, nýbrž každý zvlášť.

Ve složitějším případě, který jsem již dávno vzdala a už ho nepraktikuji :-) je i dárková verze, kdy si člověk navíc ještě sežene láhev okrasnou, klidně i s úzkým hrdlem, která vypadá mnohem efektněji, protože díky tomu, že olej darujeme, vykonáme jeho zásadní poslání.

To, že už z něj byliny nepůjdou vyndat, že tam po odebrání části oleje a vykouknutí bylin ven začnou plestivnět, to už není zase až tak náš problém :-)) Pro sebe jednoznačně hrdlo velké, takové, aby šel olej pěkně přelít a nemusel se do nové láhve po 14 dnech překapávat po kapkách a připadat si při držení ruky nahoře a čekání a čekání a čekání až to překape a nemoci se hnout, protože pak by byl olej všude – trochu jako blbec :-) No a taky není vůbec ošklivý, když si člověk zamáčkne láhev přesně pásnoucím korkovým špuntem, otočí jí vzhůru nohama do rozhřátého vosku a ještě jemně teplý vosk rychle obtočí konopným provazem, na kterém na konci udělá svou pečeť. To je moc hezký!!  Ale od jisté doby nemusím mít vše. Navíc při prvním použití se pečeť zničí, vosk taky a korek jakbysmet a láhvi chybí víčko. A nebo ho pak může mít jako moje maminka –  jako antidepresivum, chodit se na něj dívat a mít ho stále zavřený. Tak vydrží i po několik let :-))

Tedy olej – nic složitého. Stačí si přichystat byliny- bazalka i několik druhů, saturejka zahradní, dobromysl, tymián. Dále česnek, feferonky, červený pepř, černý pepř, nové koření, bobkový list a samozřejmě měsíček.

Nejprve omývám bylinky, naskládám je podle chutě do sklenic, do jedné sklenice si dávám na dno a posléze zcela nahoru už do oleje stroužky česneku. Červený pepř jsem dostala a padl na tyto oleje, protože je v nich hodně, ale hodně hezký, jak si tak pluje lahví.Bylinky dávám nejraději kvetoucí – měsíček pak kvůli tomu, že je v oleji moc hezký a pak také jemně olej zbarvuje do zlata.

Olej nechávám minimálně 14 dní v pokojové teplotě, když na to zapomenu i déle. Pak sliji olej z bylin do jiné láhve, bylinky většinou použiju do nějakého jídla a olej uložím v chladu. Plátky sýra pokapané bazalkovým olejem jsou zcela nedostižné. A kdo vlastní lednici a nemá v ní moc jídla a má v ní hodně místa a nevaří tak moc, tak ochucený olej, stane se zcela základní a nepostradatelnou domácí poživatinou – vyplní lednici a navíc je ideální na jídla pro hned :-)

20 Odpovědi to “Olej mnoha vůní”

  • Katka:

    Dík za tipy, Kláro! Já tady dnes jen tak odpočívám, a oleje mě potěšily. Mám trochu obrácenou vlastní verzi, kdysi bylo hooodně česneku, tak jsem si vymyslela česnek do oleje. Prostě skleničku od přesnídávky (aby se to rychle spotřebovalo, je lepší malý objem), naplním vyloupanými stroužky česneku, zasypu různě sušenými bylinkami (čerstvé jsou jistě lepší)- bazalka, tymián, rozmarýn, oregano, majoránka, a zaliji olejem. Použila jsem to i jako praktický dárek pro všechny moje kamarádky k vánocům, moc hezky to vypadá a kuchařky to ocení :-) Dík za tvůj tip na olej, určitě vyzkouším! Krásné léto na kopci! K.

  • stematanka:

    Dobrý den Kláro,
    nechala jsem se vámi inspirovat, dostala jsem bazalku a tak jsem ji naložila do slunečnicového oleje. Dala jsem tam ještě tymián, pepř, česnek, oregano, prostě různé kombinace. Olej se mi ale trochu zakalil. Ne moc, jen tak, že není úplně čirý. Nevíte, čím by to mohlo být a jestli je to na závadu?

  • teamforever:

    Úžasné! Bylinky nějaké mám, lahev tady snad taky vyhrabu…takže určitě vyzkouším. Děkuji za tip!!!

  • Pipi:

    Kláro, ty oleje jsou nádherné – hotové umělecké dílo! :-)

  • LINET:

    já dávám do olivového bylinky a hlavně feferonky:-))

  • Bara:

    A je nutné to zátkovat voskovaným papírem? nemůže se to jednoduše zavřít původním víčkem? já tak dělala měsíčkovo-heřmánkový olej na potírání dětí a žádný problém se nevyskytl. Navíc jediné co mi chybí na tu nádheru je právě voskovaný papír :-)
    od tématu – a lednička a mikrovlnka šetří čas?

    • :-)) no, člověk něco dělá a často neuvažuje o tom, že by to mohlo být jinak:-), prostě na tý poličce je to hezký, když je na víčku ještě papír a je to strašně nepraktický, protože se při každém použití musí odgumičkovat a pak jednoduše otevřít víčko, co je pod ním a pak zase zagumičkovat a to udělám tak 4x a papír letí do koše :-)))

  • Janina M:

    To je krásná náhoda. Zrovna včera jsem takovou lahvičku oleje dostala od kolegyně k narozkám (musím potvrdit, že mi udělala hroznou radost). Už se těším až ho vyzkoušíme:-)

  • Hrabak:

    A fakt se s tim musi do lednice? Olej a lednice mi nejak nejde dohromady :-(

    • Fakt ne.-)) já psala v „chladu“, ta lednice úplně na konci, to je jen nadsázka. Já sama lednici nemám a vzhledem k tomu, že v létě v zimě kvůli vaření topím, je tu celkem teplo a tak olej nenechávám v místnosti, protože pokojová teplota v kuchyni u kamen je vyšší, než si na olej troufnu. Mám tu normálně olej na vaření, který je ale během týdne spotřebovaný, tento, který je na dýl si dávám raděj do chladu. Do chodby. Pokud máte zcela standardní bydlení a v kuchyni normální teplotu, určitě může být i v místnosti. Olej by měl být skladován do 20*C, pro něj je důležité spíš tma, což se v místnosti většinou nedocílí a taky nemít ho poloprázdný, což v kombinací ještě s čouhajícími bylinkami udělá cajmrsk. .-)

      • Michaela:

        Vy nemáte ledničku ? A automatickou pračku, mikrovlnnou troubu a myčku nádobí máte ?

        • Že by další sčítání lidu ?;-)

          • Michaela:

            Ne, ptám se jenom čistě ze zvědavosti.Myslím, že pomoc moderní techniky by vám ušetřila čas v kuchyni i v životě. Co si o tom myslíte vy ?

            • Myslím si, že čas v životě ušetřit nejde ;-)

              • Katka:

                Právě jsme se přestěhovali, tři děti, žádná myčka, mirovlnka, trouba, ba ani sporák, o televizi ani nemluvě :-) Docela svoboda :-) Ale abych někoho úplně nevyděsila, lednici tedy máme, pak taky jednoplotýnkový vařič a remosku, v níž se dá chleba péct poměrně dobře :-) Svobodě ZDAR, civilizaci nazdar!

  • janka:

    No to je skvělý nápad, určitě to vyzkouším…teda už se olizuju..:))

  • Kikus:

    Fantazie!!!! Škoda, že kečup skoro nekupuju :-( Ale vypadá to fantasticky. Děkuji moc za inspiraci, zatím jsem zkoušela jen bazalku, dobromysl a mátu, ale neodvážila jsem se kombinace s kořením či česnekem. A hlavně je to vynikající nápad na dárečky, tohle musí každého potěšit! Bylinky by byly, takže jdeme na to :-)

    • Veska:

      Měsíček mě nenapadl dát do sklenice,vypadá úžasně barevně ,abych se přiznala hodně používám úzké sklenice od oliv do kterých se vleze troška bylinek a pár stroužků česneku … od kečupu mám ale zase zpět do něj putuje kečup,jako dárek to rozhodně potěší spolu s domácí marmeládou to nemá chybu a nikoho tím neurazím

  • Mirabelka:

    K tomu oleji – mě se teď osvědčil v kuchyni český (snad) olej Manka (řepkový) a Slunka (slunečnicový).

Přidejte komentář