Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Mapa – surovin
mapa
Kalkulačka síly syřidla
mapa
Archiv
Rubriky
Obrázek dne
Rady do domácnosti
Saze na oděvu Bez názvu Květiny ve váze Kozí mléko
Odběr nových článků na e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Přihlásit se
fb twitter

Dnes ráno zase šok, otevřu stránku a tam jen bílá stránka a databáze error. Pro nás, technické samouky, kteří při každém problému se stránkou mají okamžitě kopřivku, je to vždy zkouška psychické odolnosti :-)) Naštěstí jsem si tentokrát byla jistá, že jsem do stránky nijak nezasahovala, nic naštěstí nepřidávala, ale vždy jsou věci mezi nebem a zemí, kdy se něco stane, i když člověk nijak negativně nezasáhne. Tentokrát jsem ale zavolala na webhosting, sdělili mi, že to prověří, kterýžto termín ve mně zase nevzbuzuje až tak velikou důvěru, protože co když to prověří a nic se nestane? :-))) ale zhruba za 5sekund od telefonátu stránka začala jít. Takže může i v klidu dojít na ochucený polotvrdý sýr.

Dnešní sýr je jen variací na domácí polotvrdý sýr

Nebudu proto rozepisovat znovu základní popis k polotvrdému sýru, ale pokračuji už ve rovnou v rozdílu mezi obyčejným a ochuceným sýrem. Takto vypadá sýřenina během přihřívání

Rozdíl je pouze v tom, že v momentě, kdy se sýřenina oddělí od syrovátky, promíchá se s připravenou směsí všeho, co do sýra chceme vložit. U mě to jsou tentokrát jemně nakrájené sušené feferonky, barvné kuličky pepře, oregano, curry, směs zelených bylinek.Ještě turmerik a kumin. Takto vypadá sýřenina těsně před tím,než se do ní začnou sypat bylinky a koření.A následuje sypání všeho oblíbeného, barevného- hezký a poetický moment :-))Vše pečlivě promíchámeBarevná hmota vypadá moc hezky

Nyní vložíme sýřeninu i s kořením a bylinkami do děrovaného hrnce a dáme lisovat. Je nutné počítat s tím, že něco odplaví ještě syrovátka během lisování, ale přesto tam většina zůstane.  A takto vypadá sýr po vylisování za 15 hodin. Sýr je nyní potřeba vložit do solné  lázně – opět přesný popis u receptu na domácí polotvrdý sýr. Sýr je výborný vyzrálý jak samotný na plátky, tak všude tam, kam je dobrý tvrdý strouhaný sýr-  drží si hezky tvar a výhodou je, že již samotný ochucuje, tudíž například těstoviny s olivovým olejem a tímto ochuceným sýrem jsou výtečné.

17 Odpovedi na “Ochucený polotvrdý sýr”

  • avatar ladespohodar:

    Zdravím všechny.Už delší dobu dělám výtečné sýry podle zdejšího receptu,jen se mi ještě nepodařilo ochutnat ten pravý polotvrdý jelikož je ten sýr tak dobrý a nestačí dozrát :-) Nicméně zkouším tak ochucené variace a nejvíc nám šmakuje s provensálským kořením.Ted jsem zkoušel variaci 4druhů pepře a je vynikající.No a chtěl jsem se Vás Kláro zeptat zda jste si nezkoušeli nějaký sýr vyudit?

  • avatar Klara:

    Turmeric, tedy hezky česky kurkuma:-).

    • jasně, hezky česky, z české předzahrádky :-)). Já jsem kurkumy nikdy nepoužívala, vždy jen tzv. turmeric, protože jsem ho měla vždy dovezený obrovský pytlík jako dárek. Vzhledem k tomu, že to je asi opravdu jen americký název pro kurkumu, tak přejdu tedy logicky k českému názvu. Ale znáte to… o tom starém psu? :-))

  • avatar Nevanka:

    vypadá krásně, zařiď si obchůdek :-)

  • avatar Mirabelka:

    To je nádherááááá!

  • avatar Janina:

    Tenhle sýr je prostě krása. Už několik týdnů sem chodím nakukovat a pro inspiraci. Zkouším jídla podle receptů z kopce a všechna jsou výborná:-)

  • Tohle je sen, sbihaj se mi sliny :) zase jsem se prisla inspirovat, co udelam k obedu a tady takovahle krasa :-D

  • avatar alaska:

    Úžasné! Naprosto nechápu, jak můžeš všechno, při péči o děti, stíhat připravovat a ještě o tom takhle krásně referovat. Toho asi moc nenaspíš, co?

  • Tak to hle je krása, hned bych sivelký kusanec sýra s troškou olivového oleje dala a zakousla bych si k tomu tmavý kváskový chelba, na který se mimochodem taky pořád chystám. Ach jo, to už ze mě budou mít ale všichni srandu, když si začnu připravovat i domácí sýr :-)

    • Tak to já se po chlebu opravdu chystám na domácí sýr a jogurt. Mám v dosahu zatím jen mlékomat a dnes jsem si vyzvedla doporučenou zásilku od Toko Agri, jogurtovou kulturu, syřidlo a chlorid vápenatý. Mám zálusk na ty nejjednodušší čerstvé bylinkové sýry.

      • toffo, to se moc těším. Já už mám taky v plánu zkusit změnit syřidlo a koupit u ekokozy neživočišné. Pevně doufám, že se s ním naučím rychle pracovat. Zbývají mi poslední tři lahvičky a pak hned jdu na to. Budu netrpělivě vyhlížet tvůj blog a sýr :-))

  • avatar Katka:

    Nádhera, keď skončia dane, určite ho vyskúšam. Len sa mi na tom tanieriku zdalo byť viac druhov korenia, ako si vymenovala.

    • Katko díky, ano máš pravdu, už jsem to dopsala. Ještě je tam turmerik- curcuma a kumin. MOc se omlouvám.

      • avatar Katka:

        Fúha, tak z toho poznám len jeden druh curkuma, ostatné budú asi len názvy, ktoré majú iné pomenovanie v slovenčine a preto ich nepoznám.

        • Katko, turmerik to je stejné jako kurkuma. Je to americký název pro kurkumu.Zde více http://conovehonakopci.cz/?p=508 Kumin, to je tzv. římský kmín. Má zcela jiné aroma než kmín, je světlejší a velmi aromatický. Je to součást curry koření. Napíšu o něm víc do samostatného článku.

          • avatar Katka:

            Ďakujem za dovysvetľovanie. Rímsky kmín samozrejme poznám z rôznych receptov, ale ešte som naň nikdy a nikde nenatrafila. Asi sa nepohybujem v tých správnych obchodoch.

Reagovat

Current day month ye@r *