Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař
K snidani jsem chtěla mazanec, ale večer jsem ho nestihla udělat, tak brzy ráno. Roztopit kamna, udělat kvásek a tehdy jsem zjistila, že nemám hotové máslo. Takže na fotce se surovinami chybí máslo, protože zatímco kynul kvásek a odměřovala jsem suroviny, máslo se teprve tlouklo a nechtělo se potvora udělat.  Mlýnek na mouku jsem přikrývala dekou, aby nevzbudil děti – máslo se nakonec udělalo, kamna roztopily a mazanec povedl :-)
ingredience
Suroviny na mazanec: 120g másla, 130 g cukru krystal, 3 žloutky,
špetka soli, kůra z půl citronu, 1 vanilkový cukr, 30g droždí, 1/4 l mléka, 800g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 50g rozinek namočených v  rumu, když jsou – tak mandle – dnes nebyly :-)
treni
Příprava:
nejprve si v trošce mouky, trošce cukru a mléka rozděláme droždí, rozmícháme a dáme na teplé místo kynout.
Mezitím umícháme do pěny máslo, přidáme cukr, žloutky, sůl, kůru, vaniklu a třeme do husta – asi 20 minut.
sy
Poté přifáme mouku s kváskem, mléko, rozinky, případně mandle. Řádně vyhněteme.
Necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Poté vyndáme těsto, vytvarujeme mazanec, vymažeme plech tukem, vložíme na plech mazanec a potřeme rozšlehaným celým vejcem. Dáme péci do předehřáté trouby asi na 200 °C.
Pečeme cca 3/4 hodiny. Vyndáme a pocukrujeme – před krájením je třeba nechat vychladnout.
Těsto lze nechat vykynout a následně nechat přes noc kynout v teplotě kolem 5 °C. Ráno těsto stočíme do bochníku (ne pouze upravit do koule, ale skutečně stočit, jako chléb). Poté necháme kouli v míse kynout ještě cca 1 h v pokojové teplotě a sázíme na rozálenou podložku do trouby.
TIP :Místo čerstvého droždí lze samozřejmě použít sušené. Ovšem při častém pečení je sušené droží dosti drahé a kostičky čerstvého droždí, pokud se ihned nespotřebují, velmi brzy plesnivějí. Pokud seženete klasické krájené droždí v obchodě, či je poblíž malá pekárna, kde bývají velmi vstřícní a droždí prodají, lze koupit 1/2 kg nebo i kilo a lze ho velmi jednoduše dlouho uchovat.
Čerstvé droždí se namačká do veliké zavařovací sklenice – udusá se zavřenou pěstí, aby mezi ním bylo co nejméně mezer, zavíčkuje se a uloží do chladu – lednice, chodby, kvelbu, mezi okna.  Takto vydrží droždí i déle než měsíc.
na
res

14 komentářů to “Velikonoční mazanec”

  • avatar Nany:

    Super tip na vanilku,díky za něj.Hned jsem si objednala.Mazanec už kyne :) Přejeme hodně zdraví na kopec, toho jsme teď měli málo, už je dobře.

  • Tak mi tu zase děláte chutě :-)…vanilkový cukr dělám stejně jako Katka- lusk do sklenice s cukrem…

    Kláro neplánuješ vydat Co nového na kopci i knižně?…jestli si s nějakou takovou myšlenkou pohráváš- hned se hlásim o knihu.
    Jinak mi asi chcíp kvásek- nevím jak to vypadá, ale je kyselý a zamíchamý s moukou se netváří nadšeně…cibulové knedlíky budou asi s droždím….

  • avatar dolomiti:

    Nejsem z toho moc moudrej! Jakou mám použít mouku, když nemám mlýnek? :-O

  • avatar Frantiska:

    ja nemixuji, ale proste dam do sklenice … necham par tydnu a pak odebiram :) ale asi zkusim vas zpusob jestli je tam rozdil

  • avatar Katka:

    Ahoj Kláro, Velikonoce se blíží, tak se dívám, jak se „Na kopci“ peče mazanec :-)
    Zkoušela jsi místo vanilkového cukru (který musíš kupovat, či mít do zásoby) vyrobit domácí? Já úspěšně používám jeden vanilkový lusk zasypaný v malé zavařovačce pískovým cukrem. Odsypávám, dosypávám, vonět to vydrží i rok, pak obměňuji spíš „pro jistotu“, než, že by vyčichl… A skořicový cukr taky nekupuji, míchám si ho sama, aspoň toho je v obchodě méně k zapomenutí:-) Znám maminky, které si i moučkový cukr doma melou z krystalu… ALe tak daleko jsem se ještě nedostala :)) Měj se krásně a uží vejte jara, je nááádherné!!!

    • Ahoj Katko, já už zhruba rok nekupuju vůbec vanilkový cukr. Někde ve starších receptech se ještě objevil, potom, co jsem našla vanilkovélusky.cz už nekupuju jinak, než lusky. Objednám si od nich a dělám to tak, že všech dvacet lusků rozmixuju ručním mixérem v kilovce moučky. Farfalla mi radila, že ideální je použít mlýnek na kafe od Tchiba. JInak ruční kuželkou to funguje taky skvěle a je to po mé zkušenosti lepší než tam lusk jen vkládat. :-). Díky za přání a taky hezký den. Skořicový jedině doma a vanilkový už taky, je to fakt hodně velký rozdíl.

      • avatar Katka:

        Dobrý nápad!!! Jen pro upřesnění, ty lusky vyškrábeš a rozmixuješ v cukru?… Už se tam koukám na ty lusky…

        • nene, to dělám jen do buchtiček se šodé, že si schovám jedno balení a vyškrabuju kuličky přímo do mlíka, hezky poctivě, ale v rámci šetření rozmixovávám celý lusk. Komplet.

      • avatar hanaka:

        @Klára: Díky za tip na stránky o vanilce!!! Neskutečný výběr, jen čtu, úplně cítím tu krásnou vůni :-) Můžu se zeptat, zkoušela jste už různé druhy – zemi původu a máte nějakou oblíbenou? Je tam toho moc a člověk neví, co vybrat…

        • Tento komentář mi Hanko nějak unikl :), tak se zpožděním. Zkoušela jsem Ugandu a Madagaskar. V tomto ohledu jsem barbar a obě mi připadají velmi, velmi dobré, rozdíl nevidím. Možná, kdybych dělala extrakt s vodkou, že by se to dalo lépe poznat. Ale vyzkoušeno mám, že je lepší udělat alespoň kilo a půl a jednu nechat déle stát, aby cukr krásně navoněl a pak používat, ale většinou to nezvládnu a používám brzy:) a kupuju tedy přiznám se podle ceny. Ty hodně drahé jsem nezkoušela.

          • avatar hanaka:

            Kláro díky :-) No už si na vanilku brousím zuby. Jen ještě jednu dotěrnou otázku, když celé lusky rozmixujete, přesáváte pak ten cukr před použitím nebo ne? Ty lusky mi přijdou takové tuhé a když jsem párkrát nadrtila a dala i luskem do těsta, měla jsem tam velké černé tečky, které byly takové gumové. Díky díky a s odpovědí spěchat nemusíte :-)

            • Hanko, když jsem to jen drtila v třecí misce, bylo to víc znát, jak to mixuju, jsou to fakt mikrokousíčky, takže nepřesávám a nechávám :)

              • avatar hanaka:

                Tak to bude ono, já jen drtila v misce. No budu muset poprosit hodné rodiče o zapůjčení mixéru :-) Díky moc za všechny trpělivé odpovědi, vanilka objednána, božské kakao si dopřáváme taky díky vám, chleba z kvásku právě kyne….Jste prostě dobrá duše osvětovou činnost šírící… :-)

Přidejte komentář