Inspirována Gurmánčiným
borůvkovcem, kdy jsem přemýšlela, jak zvláštní může být
kombinace borůvek a máku, pro mě naprosto neobvyklá, pustila jsem se do borůvkových knedlíků s tím, že kdo nic nezkouší, nic nezkazí J)) a knedlíky vylepšila o makovo-cukrovo -borůvkovou omáčku. Knedlíky to jsou tentokráte tvarohové, protože po našem návratu z borůvek a chlapů svážení balíků bylo už jen málo času a všichni měli hlad.
Dnešní těsto je navíc trochu hutnější, než běžné tvarohové těsto – záměrně – knedlíky nejsou tak nadýchané, jako u těsta kynutého, drží dobře borůvky, které se tolik
nerozvaří a vůbec to prostě byla bašta :-))
Suroviny: 1kg celozrnné přesáté mouky pšeničné, 125g másla,3vejce, ½ pol. lžíce soli, 250g tvarohu, 250g mléka, borůvky – na posypání cukr a máslo,¨1kg tvarohu,
na omáčku – 300g máku, 7 lžic moučkového cukru,125ml mléka a borůvky – zhruba 250ml.
Nejprve si ušlehám vejce s tvarohem, máslem a solí do pěny. Pak přidám mouku a mléko a vyhnětu vláčné těsto. Těsto nenechávám odpočívat. Ihned balím doprostřed borůvky. Knedlíky vkládám do horké, osolené vody a po vyplavání a uvaření – cca 20 minut, je zcedím a dám na talíře.
Celé nejprve polévám tvarohem, který je vyšlehaný s cukrem, poté knedlíky posypu jemně moučkovým cukrem, poliji makovo-borůvkovou omáčkou, kterou jsem si udělala tak, že jsem namlela mák, vložila jej do hrnce, přidala mléko a borůvky, které jsem nemixovala, ale jen rozmačkala vidličkou a přivedla jsem k varu.
Celý talíř pak trochu polít máslem.:-)
Pokud někdy budete na Valašsku, zkuste se zastavit na borůvkové knedlíky na Kohútce (Nový Hrozenkov), jsou vyhlášené široko daleko :-)
A strouhaným perníkem sypete? Zase trošku jiná chuť.