Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Dnes byl zase a opět, už nevím kolikátý v řadě, den poměrně náročný :-). Přivezli beton, do toho 31 stupňů, nejvíc chtiví práce s lopatou děti a hlad :-))) Tedy ne tem pravý, neukojený, ale neustálý všech a neustále :-))) a neustále ukojovaný :-)))
Nemáme mlíko, zhruba po třech letech se vyskytla situace, kdy jsme nedokázali sladit krávy a máme měsíc pauzu. Možná moc dobře, ale už se mi bez těch kg tvarohu a másla a sýrů a mléka těžko pracuje :-)) ale já si zvyknu a pak se kráva otelí :-))) i
Děti byli dnes pracovně strašně náruživý, když jsme potřebovali nejvíce jezdit s kolečkem, stáli všichni s lopatami, případně pádly, kolem hromady betonu a nandavali a nandavali :-))
Jeden dokonce s ideálním postojem pravého pracanta – už odmalička :-))
Hugo
Máme tady taky návštěvu z Prahy, jenž nám pomáhá, včera se senem, dnes s podlahou. Už včera říkal, že trochu přehodnocuje :-), z romantiky se stává po šestihodinovém balíkování na otevřené louce – sado-maso :-)), ale bojuje a vypadá spokojeně :-)Seno je nádherný, zelený, prostě úžasný a ideální rok na sečení.
Dnešní jídlo patří k ohromně oblíbeným a přesto,že dnes tady byli čtyři chlapi, nechybělo nijak zásadně maso – no, oni by to asi příliš neventilovali, kdyby chybělo, ale všichni jsme si dnes řádně pochutnali. Jako příloha byl vařený nový brambor a trhací salát ve sladkokyselém nálevu – trhací proto, že se u něj trhají jen lista a čeká se na další, které postupně dozrávají. Jinak je sice červený, ale dost podobný hlávkovému salátu. A k tomuto jídlu nezbytná tatarská omáčka. Stejná, jako podle tohoto receptu, ovšem s přidáním dvou vrchovatých lžici kysané smetany a hrsti petrželky.
kadeřávek
No  a základ dnešního jídla – smažený kadeřávek – veliká dobrota. Jsou třeba kadeřávkové listy – na každou porci pro jednoho člověka 2-3 listy. Listy opereme a vložíme do horké vody, osolené a přivedeme k varu. Chviku vaříme, zcedíme a každý list zvlášť obalíme v trojobalu, ovšem trochu vylepšeném. Mouka, vajíčko je doplněno o 4 lžíce mléka, lžíci sladké papriky, dva stroužky česneku a pepř – a sůl a do strouhanky přidávám velikou hrst nasekanýh buráků, které při smažení pustí olej a jídlo je vynikající. Tedy první mouka, pak vejce s kořením a poté strouhanka smíchaná s buráky. Osmažit. Pak už si jen pochutnat :-))


Komentáře

1 Veska Veska | 13. července 2010 v 8:27 | Reagovat

ty jo s burákama a smažený to jsem nikdy nejedla ani si to nedokážu představit ,ale na talíři to vypadá nádherně. :-P
Kláro a vyzkoušej ty tvoje úžasné vločkové karboše naplnit do spařených zelných nebo kapustových lupenů a podlít vodou a upéct(na způsob polských golubců) k tomu třeba jen tak brambory a nebo já k tomu miluji rajskou a rýži(nebo špagety či jiné těstoviny) se to prostě kombinovat různě a hlavně je to rychlé a hodně a sní to i zapřísáhlí masaři :-D

2 Veska Veska | 13. července 2010 v 8:31 | Reagovat

Malej je úžasnej,obdivuju u dětí tu jejich neúnavnost,je pravda,že v zápalu práce pak padnou ať je to kdekoliv a kdykoliv,prostě až je únava dožene [:tired:]

3 veronika veronika | E-mail | Web | 13. července 2010 v 8:40 | Reagovat

zdravím na kopec :-) :-), tý jo a já loni přemýšlela na co se dá použít kadeřávek…páč sem hrábla o sáček vedle při kupování petrželky kadeřavé…..no nakonec sem jej nechla růst a v zimě si pošmákli zajíci :-)) :-))……samé dobrůtky se tu objevují….

4 ufa ufa | E-mail | 13. července 2010 v 9:02 | Reagovat

Asi budu muset do naší zahrady, která je „jenom“ stromová, i když už jsem si vydupala pidi plácek na bylinky a hrášek a dýně s cuketou :-), někam ještě zasít ten kadeřávek. Vůbec ho neznám, ještě jsem ho nejedla, ale vypadá to moc lákavě…:-)

5 Klára Klára | E-mail | Web | 13. července 2010 v 10:27 | Reagovat

[1]: :-) to je recept z německa, kdy se řízky obalovaly do sekaných mandlí a protože jsme tady tehdy nemohli sehnat sekané mandle, tak jsme to doma začali řízky smažit v sekaných burácích – a přijde nám to ještě mnohem lepší. Buráky pustí olej a je to vynikající – skutečná lahůdka, vůbec ne strouhanka, ale sekané buráky na hrubo, jinak mouka a vejce, klasika – zkus to, naprosto jednoznačně doporučuju! Já už ted v tom obaluju jen zeleninu, ale i tak je to vynikající. A taky ráda kvůli tuku atd. dávám napůl strouhanku a napůl buráky. Smíchám dohromady.

6 Klára Klára | E-mail | Web | 13. července 2010 v 10:28 | Reagovat

[2]: ano malej je super, včera byl úplně říčnej, jak chtěl pomáhat, oni všichni byli úžasní – jen slipy jsem mu raděj domalovala, aby to tu někdo nenahlásil za nedovolený obsah :-))))))- ta naturální fotka je mnohem hezčí :-)))

7 Klára Klára | E-mail | Web | 13. července 2010 v 10:31 | Reagovat

[3]: děkuju a taky moc zdravím :-), kadeřávek je super – je to strašně nenáročná kapusta a vřele doporučuju, navíc, když se zalévá, tak mi vloni narostl tak, že byl vysoký asi 1 metr, stonek byl silný zhruba 4cm v průměru a vypadal jak malá palma, protože zezhora mu padyly ty kadeřavé listy. Byl toho záhon a vypadalo to nádherně. Zkusím někde najít fotku :-). Je výborný do polévky, protože se příliš nerozplizne a zůstane v polévce jako řasa – celý, zelený, dlouhý jak si ho člověk nakrájí. Není moc používaný, ale já ho mám moc ráda pro jeho ohromnou vděčnost.

8 Klára Klára | E-mail | Web | 13. července 2010 v 10:32 | Reagovat

[4]: díky, kadeřávek rozhodně jo viz výše :-))  a dá se i nakonec vždy uvařit a rozemlít na kapustové karbanátky, prostě mňamka:-)))

9 Veska Veska | 13. července 2010 v 10:54 | Reagovat

Ta fotka je boží i s těma domalovanejma kaťatama(teda já na to nepřišla ) :D mám jednu podobnou v zápalu práce pořízenou a ta je něco podobného natural :-P a mladej ji v albu schovává prý takovou nahotěnu budu vystavovat :-D

10 Veska Veska | 13. července 2010 v 10:57 | Reagovat

Právě já kadeřávek dávala jen do polévky tam je úplně ideální,ale tenhle recept je fakt zajímavý,
no a když jsem nevěděla co s ním tak ho dostali ušáci za odměnu

11 Veska Veska | 13. července 2010 v 11:05 | Reagovat

http://www.prima-recepty.cz/recept/41526-zapeceny-kaderavek-s-pistaciemi/
no tento recept mám už dlouho uložený že ho musím vyzkoušet :D

12 dadaz dadaz | 13. července 2010 v 14:56 | Reagovat

dokreslené kalhotky jsem fakt nepoznala:-)
miluji obalované cokoliv jde, ale tohle jsem jeste nezkousela, jdu vyplenit mamky zahrádku, jestli se tam kadeřávek náhodou nevyskytuje, ta bude mit radost :-D

13 Mirabelka Mirabelka | 13. července 2010 v 17:09 | Reagovat

Dobrý den! Chodím na váš web asi 2 měsíce a vždycky je to takové pohlazení, máme hodně spolené názory a vaříme podobně:)
Dnešní recept na smažený kadeřávek mě velmi zaujal. Já ho pěstuju každý rok. Tak to vyzkouším.
Našla jsem na You Tube chipsy z kadeřávku – „Kale Chips“, ale ještě jsem to nezkoušela, tak je to bez záruky:

Hezký den.

14 Klára Klára | E-mail | Web | 13. července 2010 v 23:48 | Reagovat

[11]: Dík Vesko, určitě se mrknu a zkusím !:-)

15 Klára Klára | E-mail | Web | 13. července 2010 v 23:48 | Reagovat

[12]: :-) určitě tam bude, je to taková nenáročná plodina a plodí dost :-D

16 Klára Klára | E-mail | Web | 13. července 2010 v 23:53 | Reagovat

[13]: Zdravím vás také moc a moc děkuju ! To je ohromné povzbuzení takový komentář,díky :-)

a k tomu receptu, byli jsme dnes na borůvkách, zlomila se voj u vozu :-), chlapi museli ujít 3km, udělat novou a jít s ní zase 3km, pak ještě sbírání balíků a co rychle na večer k večeři a ke stolu, až se bude v klidu sedět. Okamžitě jsem běžela pro kadeřávek a zkusila to !!! Díky – jednoznačně paráda !!To je naprosto fantastický, hned ráno to sem dám nafocený a je to rozhodně se zárukou vynikající. Díky vám ještě jednou, a přeju vše dobré a krásné léto :-)

17 Veska Veska | 14. července 2010 v 7:25 | Reagovat

ty chipsy vypadají moc dobře,teda kdo by řekl,že že se kadeřávek dá použít i jinak než do polévky,budu plenit zahradu ,ušáci maj letos smůlu :D

18 cirrusa cirrusa | 14. července 2010 v 10:23 | Reagovat

domalovaný slipule nejdou poznat, Klárko, minula jste se s povoláním, běžte dělat reklamní grafiku:-))

Přidejte komentář