Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Hodně dlouho se snažím udělat perníkovou buchtu, kyprou, netuhou, vysokou, hnědou a
kyprý perník
dobrou a hodně dlouho se  mi to nedaří. Až dnes jsem se zamyslela :-)), prošla různékuchařské knihy ohledně druhů těst a zkusila si udělat takvou kombinaci surovin na těsto, aby vyšla výše zmíněná buchta a povedlo se ! Konečně !

Suroviny na kyprý snídaňový perník : 6 vajec, 280 g cukru písek, 1 lžíce cukru moučka, ve kterém je naložená vanilka, 1 prášek do perníku, 130 g  mléka, 110g  oleje, 300g mouky celozrnné pšeničné přesáté. 2 vrchovaté lžíce kakaa, dvě lžičky skořice, 2 lžíce rumu, 60g nastrouhaných vlašských ořechů a hrst kandované dýně( nebo jiné kandované ovoce).
Na polevu dva bílky, citronová kůra a cukru moučky, aby poleva zhoustla. Tuk a mouku na vymazání a vysypání pekáče.
kyprý perník
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků a ušleháme si hodně tuhý sníh. Pak ušleháme žloutky do pěny spolu s cukrem a vanilkovým cukrem. Do napěněných žloutků přidám olej, kakao, ořechy a pomalinku přilévám  mléko. Do této hmoty pak přidám po lžících vždy jednu mouky, ve které je rozmíchán prášek do perníku a jednu lžíci sněhu. Když je v těstě všechen sníh i mouka, přidám rum, skořici a nakonec kandovanou kůru. Velmi tmavé těsto naliji do vymazaného a moukou vysypaného plechu s vysokým okrajem !!!  a dám péci na 180 st. C – 200 st.C. Hlídám a případně shora přikryji alobalem.

Na upečený a jemně vychladlý perník natřu polevu, kterou dělám tak, že si ušlehám sníh, do kterého přidám šťávu z půl citronu a postupně přidávám cukr, až je poleva jemně hustá. Namažu na perník a nechám ztuhnout. Pak teprve krájím.

1 farfalla farfalla | 20. prosince 2010 v 1:38 | Reagovat

pernikova buchta je i me prokleti.. ale naposledy se mi povedla vyborna pri rannim experimentovani s jednou mrkvi, podmasli/mlekem a korenim do perniku.. byla uplne skvela, mrkvovy kolac to nebyl, ale asi te kyprosti a vlhkosti dost pomohla.. a bez slehani bilku! z tech slozitejsich super uslehanych veci mi vzdycky vysel suchy piskot. proste tentokrat vysoka nadychana korenena dobrota.. skoda ze to delam vetsinou co mi prijde pod ruku…

2 Madla Madla | Web | 20. prosince 2010 v 13:19 | Reagovat

Vypadá moc hezky a nebýt přeslazená z ustavičného ujídání cukroví, hned bych si takovou voňavou sladkou snídani dopřála :-)
Nám doma (a nejen doma, tchýni jsem ji pekla na přání i místo narozeninového dortu) moc chutná tahle varianta – http://madlinakuchyne.blog.cz/1005/celozrnny-meda-s-pernikovou-vuni
Výborná je varianta se sušenými švestkami nebo brusinkami.

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

3 Catalina Catalina | Web | 20. prosince 2010 v 19:32 | Reagovat

Babička do perníku přidává povidlí rozpuštěné v mléce a musím říct, je to jedna z nejlepších perníkových buchet, co jsem zatím ochutnala, ale ta tvoje vypadá hodně podobně a láká mě ta kandovaná dýně :)

4 Klára Klára | E-mail | Web | 20. prosince 2010 v 20:17 | Reagovat

[1]: Já vařím právě hodně od oka a tento blog mě donutil :-))) vážit, což je na jednu stranu dobře, protože teď už je jasné, jak tu buchtu příště dělat a nezapomenu :-))

5 Klára Klára | E-mail | Web | 20. prosince 2010 v 20:36 | Reagovat

[2]: Já také nejsem zrovna sladkomil, ale ostatní doma jo a je to taková jednoduchá snídaně. Se sušenými švestkami – to musí být moc dobrý !!

6 Klára Klára | E-mail | Web | 20. prosince 2010 v 20:38 | Reagovat

[3]: Tak povidla mám, rozhodně zkusím, děkuji za tip! a kandovaná dýně je fakt výborná … :-)

Přidejte komentář