Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Milá Banditko, budiž pochválena tvá babička ze Sudet! Nejprve jsem tu buchtu dělala v pondělí, vstávala jsem brzy ráno, protože jsme jeli k žužabi a když jsme se vrátili, nestihla jsem jí bohužel vůbec nechat vyfotit a dost mě to mrzelo, protože byla vynikající. Tak jsem se do ní dnes pustila znovu a skoro to dopadlo stejně. Dala jsem jí vychladnout a těsně před tím, než odešla návštěva jsem si na ní vzpomněla. Byl jí jeden plech a pokud si dokážete představit, jak leží plech na stole, já krájím, kolem sebe šest dětí a tři slušné dospělé, kteří stojí opodál, děti návštěvy jako správně vychované jen otáčejí prosebně očíčka k rodičům a ty naše zcela bez skrupulí pobíhají kolem mě a křičí mi do ucha já já já a do toho pan domácí tiše hudruje, že to dopadne zase jako minule, že na něj nic nezbyde a že už by si pomalu mohl koupit sejf. Výsledek je ten, že na skříni leží čtyři kousky, protože došla baterka do foťáku a já odmítám čekat :-)) a plech byl prázdný zhruba za dvě minuty. Šest vajec nešest vajec, kilo nekilo tvarohu, je rozhodnuto, že tato buchta se zapisuje do zlatého fondu našich buchet a rozhodně méně jak dva plechy odmítám dělat. Nemá to smysl :-)))

Na buchtu je třeba 6 vajec, 200g másla, 250 g cukru, vanilkový cukr nebo jeden vanilkový lusk, 1 prášek do pečiva, 40g maizeny nebo jeden puding,šťáva z jednoho citronu nebo pomeranče a 4 vrchovaté lžíce krupice celozrnné pšeničné, 1 kg tvarohu.

Ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem nebo vnitřkem vanilkového lusku. Přidáme máslo a stále šleháme. Přidáme 4 lžíce celozrnné krupice pšeničné, prášek do pečiva, maizenu (lze nahradit jedním pudingem), tvaroh a šťávu z citronu. Vše našleháme a vznikne nám krásné těsto, které nalijeme – musíme mu pomoci stěrkou, je dost kompaktní a husté, do vymazaného a vysypaného plechu s vysokým okrajem. Upečeme ho ve zhruba 180 st. C a hlídáme zvrchu. Ke konci dávám alobal. Upečené nechám vychladnout, buchta trochu klesne a krájím až absolutně vychladlé, nikoli nachladlé !!!! Je výborný a Banditka psala, že je to základní verze, dále se dá experimentovat s mandlemi napří. tož těším se moc na verze následující. Od slepic jsem dnes přinesla 16 vajec a tvarohu dost, takže díky moc …..

48 Odpovědi to “Tvarohová buchta Banditčiny sudetské babičky”

  • Casiopea:

    Zdravím na Kopec, pokud Vám to nevadí přídám recept na tvarohovou dobrotu – Tvarožník, který je ovšem zcela bez mouky a prášku do pečiva

    Co budeme potřebovat

    1kg tvarohu
    6 vajec
    200-250g cukru /jak kdo má rád sladké ale stačí 200/
    1 vanilkový cukr
    1 vanilkový puding
    2 lžíce hnědého rumu /nemusí být/
    špetku soli
    kůru z jednoho citronu
    tuk na vymazání formy
    strouhanka na vysypání formy
    klasická dortová otvírací forma nebo co máte doma

    Oddělíme žloutky od bílků, z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. V míse třeme žloutky, oba druhy cukru, tvaroh, pudinkový prášek, citronovou kůru, rum na hladký krém, přidáme 2/3 sněhu lehce vmícháme a nakonec přidáme i zbytek sněhu. Troubu předehřejeme na 160-170 dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, nalijeme hotový krém a povrch uhladíme, pečeme 60-90 minut, je potřeba hlídat případně snížit teplotu ať nemáte vršek černý je to hodně chytlavé pokud začne moc hnědnout tak přikrýt alobalem. Po upečení necháme cca 20 minut v pootovřené troubě, bude klesat pomaleji a nebude z něj placka, potom formu i s tvarožníkem vyndáme a necháme dalších cca 20 minut prochladnout venku teprve potom formu rozevřeme a necháme tvarožník zcela vychladit. Tvarožník neobsahuje žádnou mouku takže je výborným a zdravým osvěžením v teplých dnech s ještě přidávám fotečku
    http://imagelink.cz/images/tvarozhfh.jpg

  • carmilla:

    Zdravím a děkuji za recept, na který jsem přišla náhodou. Buchtu jsem „smontovala“ dnes a bránila ji vlastním tělem do vychladnutí. Ve stavu lehce vlahém jsem ji ochutnala, je báječná! Pak už byla následně domácími dravci doslova sežrána během chvilky. Má tchýně dělávala něco podobného – tvarožník, ale myslim, že tam bylo více mouky, tohle je lehké, jednoduché a dobré. Zařazuji tento recept do oblíbených a zítra opět fičím pro tvaroh :D

  • Blanci:

    cituji: “ a krájím až absolutně vychladlé, nikoli nachladlé !!!! “

    … Bože, kdo to má vydržet??? To tak voní!!! Bylo rozumné začít s pečením, až šly děti i manžel spát :) Jinak bych každou minutu musela odpovídat na otázku, kdy to bude „absolutně vychladlé“ :))

    Moc děkuji za recept
    Blanci

  • vikina:

    Jéžíš Kláro,
    tahle buchta je naprosto dokonalá, miluju tvarohový a tohle je fakt lahoda, hlavně se mi na tom líbí ta skoroabsence těsta. Mňam
    Určitě vyzkouším i další varianty, taky s mákem by to nemuselo být marné.
    Díky za receptík
    Věra

    • Tahle buchta je bezvadná a mám jí tak strašně ráda přesně pro to samý – minimum těsta :-).Ale dík patří hlavně Banditčině sudetské babičce :-)

  • irresistible:

    O víkendu jsem vyzkoušela a byla jsem nadšená. Parádní tvarohová náplň do nebo na koláče, ale bez těsta:-) Já koláčová nejsem a kolikrát mi na všech těch buchtách a koláčích s tvarohem chutná jen náplň a samotné těsto už není žádná jízda. Normálně buchtám na plech moc neholdujem, ale u téhle mě překvapila ta troška mouky a kvantum tvarohu:-) Je fakt, že když jsem potřebovala přimíchat tvaroh, tak jsem naznala, že i ta největší mísa, co byla k dispozici, bude asi malá a radši jsem si došla pro menší škopek;-) Dělala jsem ji s kukuřičnou krupicí, aby to mohl i celiak. Příště zkusím přimíchat i strouhanou pomerančovou kůru. Díky za povedený recept.

  • Právě putovala do trouby (z poloviční dávky), tak jsem zvědavá. Je to už několikátý recept ze zdejších stránek, který zkouším, vždy to bylo výborné, takže věřím, že ani tahle buchta nezklame. Díky!

  • Kurkumína:

    Moc děkuju za inspiraci, už nám chladne. Hledala jsem tuhle buchtu, máma jí říkala „německá“. A že jsem na ni narazila na vašich stránkách, je takový příjemný bonus. Díky, k.

  • mellorn:

    Tak tenhle kolac vypada dost dobre.Za chvili se chystam na ostruziny a mozna bych ho spachala s nimi. Ale mela bych dotaz. Nerada pouzivam prasek do peciva,ani vinny kamen, pritele z tehle kolacu,kde je prasek pali zaha.Tak mam jeden recept na testo,kde prasek neni,je pravda,ze nevybehne,neni lite, je dost tuhe. Kdybych do tohohle receptu nedala prdopec,bude to jedle?Nebo je to vybehnuti pro kolace nejak dulezite? Trochu se to bojim zkusit,prece jen kilo tvarohu neni lacina zalezitost,nema-li clovek vlastni zdroje:-)Anebo lze prasek nahradituplne necim jinym?Mozna,ze jsem nekde cetla, ze vyslehany snih z bilku, ale uz si nepamatuji,jak to bylo….

    • Dagmar:

      Dnes jsem pekla koláč se sněhem a prášek do pečiva nahradila jedlou sodou (dvě lžičky). Sníh se opatrně vmíchá do hotového těsta, tedy jako poslední krok. Pravda je, že jsem měla bílky navíc schované v lednici, tak byl sníh celkem z 10 bílků. Ale pokud děláte koláč pro dva strávníky, myslím že poloviční dávka stačí.
      Na pálení žáhy pomáhá čaj z řepíku (má oblíbená bylina). Mám s jejím užíváním mnohaleté zkušenosti, včetně několika těhotenských pálivožáhových období, což ovšem Vašemu muži nehrozí :)

      • mellorn:

        O dekuji. Na sodu jsem uplne zapomnela:-) Vyzkousim, at porad nepecu kolac jen z jednoho testa, zacina to byt docela nuda :-)

        • Moc zdravím, dnes jsme o tom zrovna měli doma debatu. TAk zjistili jsme, že soda je pouze hydrogenuhličitan sodný, kdežto pdp je hydrogenuhličitan sodný + směs kyselin.
          Soda neboli uhličitan sodný se používá převážně při výrobě skla, v textilním a papírenském průmyslu. Vyrábí se ze solanky (nasycený vodný roztok NaCl) tzv. Solvayovým způsobem, při kterém se do solanky nasycené amoniakem (NH3) zavádí oxid uhličitý (CO2).Vzniká hydrogenuhličitan sodný, který se dále ve speciálních pecích za teploty 150°C rozkládá na uhličitan sodný, oxid uhličitý a vodu.

          NaCl + H2O + NH3 + CO2 → NaHCO3 + NH4Cl
          2NaHCO3 → Na2CO3 + CO2 + H2O

          Jedlá soda nebo také hydrogenuhličitan sodný se používá jako součást kypřících prášků do pečiva, k neutralizaci poleptání kyselinou či k neutralizaci žaludečních šťáv při překyselení žaludku. Může se také používat jako náplň do hasicích přístrojů. :-))Celá stránka tady http://www.tabulka.cz/prvky/ukaz.asp?id=11 Pamatuji se, že např. za první republiky se do rakviček používala špetka amonia.

          a pak ještě se dříve používala potaš, nikoli uhličitan sodný, ale draselný. To jsem našla např. tady http://www.toppotraviny.cz/ostatni-9/pottasche-kaliumcarbonat-f-r-lebkuchenteige-e-5

          a poslední co jsem našla je použít na 400g mouky 4 lžíce rumu nebo koňaku a moje babička dávala líh

          • banditka:

            No to je zajimave – nekde jsem to nedavno cetla, ze misto prasku do peciva lze pridat do testa rum a docela jsem na to zirala. Mam v kuchyni prispendleny listecek, ale jeste jsem to nevyzkousela.

    • Miki:

      Zkuste místo Prdopu dát lžíci sody, efekt je stejný,jen žáha nepálí

  • banditka:

    A jeste jsem zapomnela na mesicek. Kdyz pridate hrstku okvetnich listku do testa, tak je ten kolac potom veselejsi :)

  • banditka:

    Tak jsem jeste chtela dopsat neco o svych pokusech. Priznavam, ze tato buchta je u nas stale Nr. 1 :)
    Psenicna krupice se da nahradit krupici kukuricnou – te jsem dala 6 lzic. Bylo to dobre, zlute a bezlepkove :) Pak jsem jeste vyzkousela ovesne vlocky. Pouzivam takove ty jemne a tech jsem dala 8 lzic – bylo to legracne hrudkate, lehke a vyborne. Variace s kokosem a kakaem nebo skorici nebo s korenim do perniku asi nemusim popisovat. Jedno ale jeste prozradim – delala jsem nedavno karamel, tak jsem do 1/3 testa primichala asi 4-5 lzic? a udelala jsem vrstvu zakladniho testa, vrstvu karamelovou a zbytek zase norm. A to bylo opravdu lahodne :) Dale je mozno s ovocem – jak nekdo psal nahore: s boruvkama, s rybizem, tresnema, s troskou marmelady (nalzickovat male hromadky). Zrovna dnes jsem si rikala, ze bych mohla vyzkouset s makem. Ani nevim, cim nas tento moucnik tak fascinuje, uplne dietni neni :), asi tim, ze tam je minimum mouky. Mam vzdycky takove obdobi, ze mi kolace nebo buchty nedelaji uplne dobre a myslim, ze to je lepkem. A kdo vyzkousel, tak se urcite shodneme – uplne jednoducha priprava. Neda se na tom nic zkazit :)

  • janule2305:

    Ahoj Klárko,
    byla jsem s banditkou na výletě a ona sebou vzala tuto buchtu. Když jsem ji poprvé ochutnala, tak se ve mě probudila lakomá Barka a kdybych mohla, tak tam tu výbornou buchtu „sežeru“ sama :-D
    Nevím, co všechno do toho banditka nasypala, ale je to vysoce návykové!
    Nevydržela jsem to, nakoupila ingredience a už se peče…..těším se :-D

    • Pevně doufám, že se zadařila. Jak já bych chtěla ochutnat něčí buchtu na výletě :-)) Obávám se ale, že to by bylo silně návykové zase pro mě :-)))

  • danadufkova:

    ÁÁÁÁchchchchchch!!!!!!!!!!!! Tak tento zvuk ze mně vyšel, když jsem se zakousla do této dobroty. Tedy ten výraz zakousla není až tak správný, protože je tak nadýchaná, že se rozplynula v puse. Poprvé se mi také zdálo množství tvarohu docela velké a tak jsem buchtu pekla z poloviční dávky na menším plechu. Byla to zásadní chyba, protože když se „kobylky“ vrátily ze školy, bylo po buchtě. Takže druhý pokus proběhl už z celé dávky a jen tak mezi námi, také je to málo!!!! Ještě bych ráda upozornila další pekařky na neodolatelnou vůni, která se při pečení line z trouby. Já slintala, chlupáč seděl u trouby a hlídal-též slintající, a opět jsem musela dát za pravdu Pavlovovi- fakt nekecal :-) Jinak bych se přimlouvala, kdyby třeba byl po babičce ještě nějaký recept …… Hezký den na kopec.

  • Právě tuhle buchtu peču. Jen – zdálo se mi moc tvarohu (vaničkový, plnotučný), tak jsem dala jen půlku. Plech jsem vysypala kokosem. A vzhledem k tomu, jak řídká byla hmota, dosypala jsem ješte cca 1/2 hrnku mouky. Uvidíme, jak dopadne… Držte mi třebas palce, můžete-li.

  • Cepice s jelenama:

    Neopakovatelne vynikajici buchticka, nebyla bio, neb byla uplacana z vanickoveho tescotvarohu a s cukrem belejsim nez zuby americkych holywoodskych herecek. Kucharka nesetrila pri peceni bestilanim slovnikem, coz jiste karme buchticky prudce uskodilo,a nemela zasteru z biobavlny s ruralnimi vzory. Kupodivu, nikdo se na nic neptal, nikdo nic nepoznal, plech vyzmizel jako cerstve napadly snih u nas na magistrale, jako vlocky u vas na trampoline. Uz s nami neni, ale jeste tu stale trosku pod posteli voni …

    • :-))) Milá čepice, díky!!! Kdybys jen věděla. V naší koupelně, kdy je letos už zhruba 3 měsíc neustále pod bodem mrazu, dneska -13 a kdy musím hodně vážit co prát a co neprat, se snažím ušetřit oblečení a tak jsem požádala rodinu o hezkou, bílou krajkovou zástěru :-))). Nebo alespoň tedy nějakou rurální, stylovou. Dostala jsem černou, což je asi lepší volba a vpředu má veliký růžový nápis – Los Angeleská filharmonie :-))))Tuším, že je od americké tetičky, a že se nějakou smyčkou jako bílá s krajkou nebo rurální dostala až ke mně. :-))

  • Neznám, ale moc ráda vyzkouším, díky za recept :-)

  • zlatkan:

    Tak upečeno i snědeno:-D Opravdu výborná buchta. Dělala jsem z tvarohu v alobalu. Pokud používám tvaroh, tak jen tento.

  • zlatkan:

    Na jak velký pekáč jsi ho dávala z tohoto množství? Moc se mi líbí a brzy ho vyzkouším.

  • Jana:

    Je to superbuchta, manžel nadšený. A zkuste jak chutná, když si bez brýlí spletete prášek do pečiva prostý s práškem do perníku. Vůbec to není špatné! Dělala jsem i z vaničkového tvarohu i z mraženého kozího /zůstal mi od léta/ a pokaždé to bylo mňam! Ano, je to buchta do zlatého fondu!

  • Lota:

    Milá Kláro, už mně to dlouho vrtá hlavou a asi se konečně odvážím zeptat… :) Neřešíte vůbec náhradu bílého cukru za jiná sladidla (tmavý cukr, melasa, med, sirupy, slady, fruktoza atd.)? K Vašemu zdravému přírodnímu stylu života mi ten bílý cukr nějak nesedí, přesto ho nacházím ve většině Vašich sladkých receptů… Díky za odpověď. Jinak koláč vypadá nádherně, cheesecake je náš nejoblíbenější a tuto obdobu určitě vyzkouším…

    • Vůbec se nemusíte bát zeptat. Neřešíme :-) A důvod je ten, že jednoduše neděláme nic pro zdraví. Řešíme jen hlavu.:-))Ne finanční, ne zdravotní, ale etický stanovisko.

    • Veska:

      Myslím,že použití cukru není až takový prohřešek,určitě je lepší med ale ten se do pečiva moc nehodí,
      nevyšleháš tím piškot,takže med spíš na doslazení třeba tvarohu,teď záleží kolik ho máš a jaký k němu máš přístup a když ho kupuješ od včelaře tak se klidně může stát že jsou včely dokrmováný cukrem a tím pádem ztrácí med na kvalitě ,z hlediska výživnosti/kcal/ je to úplně jedno jestli použít cukr nebo med ,med obsahuje 95% jednoduchých cukrů-fruktózy a glukozy , řepný cukr je tvořen z 99% sacharozou(spíš tu jde o rozdílný proces trávení-sacharozy a fruktozy)med je jasný obsahuje další vitamíny a antioxidanty.

      Umělá sladidla – ty bych vůbec nepoužila většinou je to aspartam a acesulfan vyrobené chemicky,jejich výhodou je jen to ,že nejsou kalorické,ale péct se z nich nedá ,maximálně dosladit tak nanejvýš tvaroh nebo puding,ale pro ty co snáší chuť umělého cukru.

      Fruktoza a glukoza – je to stejný -při použití většího množství má dost projímavé účinky,nedá se z nich péct
      a ve finále má stejný kalorický efekt/jen je tu rozdíl při trávení a využití energie na rozdíl od řepného cukru)

      Takže za mě je opravdu nejlepší použít řepný cukr/já třeba dávám podle množství i jen 1/2 dávky cukru co je v receptu) a to každopádně při pečení jakéhokolov pečiva,jinak na doslazení používám raději med,když ho mám dostatek.
      Umělým sladidlům se snažím vyhnout,já mám po nich strašně nepříjemnou pachuť na jazyku prostě je nesnáším.

      • Lota:

        Já prozatím tam, kde jsem zvyklá, také používám bílý cukr, ale snažím se jej postupně nahrazovat. Fruktoza je pro mě nejjednodušší náhrada (pokud chci dosladit mrkvový salát, sladké zelí atd.), má stejnou konzistneci a chuť, péct se z ní dá skoro vše bez problémů (obzvlášť věci typu smíchej a nalej do formy). Tím, že je to jednoduchý cukr, tak se tělu snadněji tráví, má nižší glykemický index a i nižší kalorickou hodnotu. S medem je to pravda, může mít různou kvalitu, chce to mít dobrý zdroj.
        Umělá sladidla nepoužívám vůbec, o tom není vůbec řeč.
        Ze sirupů používám nejraději z agáve, má neutrální chuť, takže neovlivní chuť pokrmu. Naopak např. javorový sirup je vynikající na kaše, palačinky apod. díky své příjemné charakteristické chuti.
        Tmavý třtinový cukr není o moc vhodnější než bilý, ale přesto je to krok k lepšímu, není zbaven všech minerálů a vitamínů, takže při jeho trávení si je nemusí tělo brát ze svých zásob tak, jak je tomu u bílého cukru.
        A dokonce i při pečení piškotu lze nahradit cukr medem. Nebudu sem vkládat odkaz, ale autorka knihy „Vaříme zdravě bez cukru“ a její „Medový piškot“ je toho důkazem.
        Obzvlášť u malých dětí, kde je bílý cukr prokazatelně zdrojem hyperaktivity, oslabené imunity nebo dětské obezity bych jeho konzumaci omezovala.
        Rozdíl asi je, že u Vás Kláro to děti vyběhají na čerstvém vzduchu a je jim fajn :) … Ale u městských dětí je to jiné… (Podotýkám, že zatím děti nemám)

        • Milá Loto, já přesně chápu, na co se ptáte, ale těžko se na to odpovídá. Právě jsem o tom psala Hermě u brambrového nákypu s žampiony. Iluze. Iluze, kterou si spoustu lidí vytvoří a spojí jí s představou, kterou mají. My té iluzi nepřikyvujeme a kde můžu, tam se jí snažím vymluvit. S cukrem je to tak, že pokud bysme přestali používat rafinovaný cukr, tak pak bychom přestali sladit a to proto, že třtinový cukr se vozí přes půl planety, pro nás nesmysl, hnědý cukr, u kterého odpadla rafinace nekupujeme proto, že je to opět krátkodobá módní záležitost a paradoxně přesto, že se tam neuskuteční pár operací, je minimálě dvakrát dražší. Fruktoza – fajn, ale preferujeme samotné ovoce. Med jíme dost, když máme ten rok svůj, když nemáme, med kupujeme od včelaře, ale jen na chleba, protože nám hodně medu nedělá moc dobře. Chápu obavy z hyperaktivity a z kvasinek a depresí atd. atd. Až cit zavelí, tak ho nebudeme používat, ale zatím je to tak, že krom bílé mouky na housky absolutně nepoužívám, jen celozrnnou- tam je rozdíl v druzích sacharidů asi jasný. Krom návštevy babiček jednou měsíčně a jednooho měsíčního slezu z kopce, kdy dostanou jednu tatranku nemáme vůbec kupované sladké.Ještě k tomu chci dodat, aby to bylo srozumitelný, že to jednou za měsíc, to není nákup na další měsíc. Není to tak, že jdeme dolů, nakoupíme do zásoby a přijdeme domů a pak z toho žijeme. Nakoupíme si to, co příští dva dny sníme:-)) na déle se kupuje jen olej, ocet, sůl, cukr, rýže. CHybí tu čokolády, bonbóny, sušenky, sladké limonády,minerálky, alkohol- nemáme moc co řešit. Prostě vařím a peču s cukrem, pan domácí sladké miluje :-))
          Jsem ráda za tuto diskuzi, díky. Já sama jsem se několkrát snažila u sebe cukr zcela vyrušit.Vždy to bylo z důvod psychiky. Často to zvládnu pár týdnů, někdy i měsíců, ale většinou se k tomu vrátím.

          • Veska:

            je to na každém,já si nedovedu představit že bych měla cukr do pečení vyrušit úplně,dám ho míň …
            trend je štíhlá linie a zdravý životní styl do něj podle toho cukr nepatří,ale nepatří tam ani umělé sladidlo
            a ani klasická fruktoza a glukoza – nebo sirupy jako je kukuřičný a tak ,jsou to jen náhražky cukru
            a jen můj postřech – pokud ošidím množství řepného cukru,sice občas rodinka řekne,máš to mÍń sladké,
            ale když uvařím dejme tomu žemlovku a osladím náhražkou a tím pádem energetická hodnota jídla je někde jinde
            a ZA HODINU MI VYMETOU špajzu,prostě jídlo má být jídlo a né náhražky.
            Jedna věc je používat míň tuku,jíst hodně zeleniny a druhá je ta,že ta denní porce by měla mít určinou výživnost a když ho sním tak by mě mělo zasytit do dalšího jídla zasytit.
            Jestli použiji cukr nebo med je jedno ,u nás bych ale s vynecháním cukru asi neuspěla a právě proto by asi energii doplňovali sladkým pitím nebo sušenkami.

        • Veska:

          jo a je super si přečíst i názor druhého

          • Veska:

            Kláro nechceš z toho dotazu ohledně používat cukr nebo jiné sladidla udělat zvlášt diskuzi,docela by mě zajímaly názory druhých a tady to může zapadnout

            • Vesko, výborný nápad- je to tu diskuze o cukru jinak pak ve fóru, pokud je tam založené fórum, může už zakládat samotná témata, tedy např. CUkr, čokoláda, atd. atd. kdokoli. Vpravo je zhora i zdola taková pacička, přidej téma. Jinak Nadtémata musíme my, ale to nevadí, stačí vždy takto napsat.

  • Mirabelka:

    Vypadá moc pěkně! Vím, že máte svůj tvaroh, ale z jakého kupovaného by to šlo – ten ve vaničkách, nebo klasická kostka v alobalu?

  • Iveta21:

    tuhle dělá moje mamka s borůvkama, dobrota

  • buraci:

    Tuhle buchtu znám, ta se tady u nás na Plzeňsku dělávala k obědu, pokud předcházela nějaká vydatnější polévka (babička byla sudetská Němka). Mám jí moc ráda. Děkuji za připomenutí receptu, máme teď jarní prázdniny, tak jí mým klukům upeču:-)

  • Kikus:

    tak a máme inspiraci na následující víkend…manžel pošle děkovné dopisy :-)

  • to je vlastně takový cheesecake:) taky už jsem několikrát takový koláč dělala, jen asi těch vajec bylo míň:)

Přidejte komentář