Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Velikonoční týden probíhá celkem klidně a monotónně. Každý den sem jezdí pes, aby zkusil, jak je na tom fenka a včera, 15. den, když už jsme to téměř odepsali, a kdy stále majitel psa neztrácel naději, fena štěkala na psa jak jen to šlo, kdykoli se přiblížil, my leželi v internetových informacích, jaká barva krve, jaké štěkání,na jakou stranu ocas atd. atd. a podle všeho – tedy konec – tak na tuto chvíli oba čekali. Včera to tedy konečně klaplo a nás čekají za dva měsíce možná krásná chlupatá štěňata. My!! chceme jedno. Děti chtějí také každý jedno :-). Vzhledem k tomu, že ale přijdou ještě kachny, nových dalších pět slepic, kobyla pojede k hřebci – vyhlašuji konkurs na případné nové majitele těch úžasných štěňať, které zbydou, a které ještě nejsou na světě- možná třeba ani počaty, ale my tomu věříme :-) Pes si dal nakonec koupel, po tak výborném výkonu a my se mu několikrát omluvili, že jsme ho podceňovali .-)) Bohužel je zrovna foťák v záruční opravě a  fotíme jen takovým, co nám taky na opravě řekli, že je plný písku, a že to je nesmysl opravovat :-) a  tak máme koupel ženicha všude trochu mázlého :-)

A místo tradičního mazance dnes vzhledem k počasí vynikající zmrzlina. Z těch všech domácích je to jednoznačně číslo jedna. Dostali jsme jako dárek palmový cukr fairtrade a pokud ho na zmzlinu nepoužijete, vězte, že to bude obyčejná vanilková, ale takto- to je tedy něco !

Na tuto zmrzlinu je třeba 0,5 l smetany, 0,5 litru odstřeďěného mléka, 100g cukru krupice, 100 g palmového cukru, 1/2 lusku vanilky, 4 žloutky.

Nejprve je nutné nalít do hrnce smetanu spolu s mlékem, naškrábat kuličky vanilky z lusku, přisypat cukr, palmový cukr a žloutky a vložit nakonec celý vyškrabaný lusk vanilky. Vše zahřát a za neustálého kvedlání chvíli zahřívat- hruba 10-15 minut. . Nepřivedla jsem až k varu a není důležité zhoustnutí.  Po zahřátí sejmout hrnec z kamen a vložit do studené vody, aby se trochu hmota ochladila. Chladnou hmotu pak nalít do zmrzlinovače a nechat točit až do zhoustnutí.  Je to opravdu zmrzlina, na kterou se vyplatí mít založený recept, kolik bylo čeho. Stála za to!

6 komentářů to “Zatím číslo jedna z domácích zmrzlin”

  • avatar David:

    Recept jsme vyzkoušeli ze surovin běžně dostupných v domácnosti (200 ml smetany, 200 ml polotučného mléka, vanilkový cukr doplnit na 80 g cukrem krystal, 2 žloutky) v obyčejném zmrzlinovači s nádobou chlazenou v mrazáku. Zmrzlina byla vynikající, pochutnali jsme si. Děkuji za recept :-)

  • Dobry den Klaro, proc v tomto receptu pouzivate odstredene mleko? Ma to nejaky vyznam nebo jen tak? Diky a hezky patek!

  • avatar Zdenka:

    Dobrý den,chci zkusit zmrzlinu podle vašeho receptu,ale nesehnala jsem palmový cukr.Jde něčím nahradit?Nebo kde by šel koupit(možná v biopotravinách?)taky vanilku jsem v supermarketu nesehnala(jak já ty super,hyper,atd…nesnáším).Vaflovač jsme už objednala tak snad mi dorazí a hurá na zmrzku….Zdenka

  • avatar modramys:

    tak to teda gratulace!!!! stenatko si s dovolenim nevezmem pac tri psi velci a tri mali nam fakt staci :D
    zmrzka vypada mnamozne…..jestli koupim zmrzlinovac tak uz se fakt neunesem :D

  • avatar ferda:

    ahoj nezapomeňte na mě já mám zamluvenou jednu fenku tu hodně živou :-)

Přidejte komentář