Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dýně se zadařily ! Je jich trochu – o dost – více, než spotřebujeme do jara a tak dávám na vědomí informaci, že máme dýně na prodej. Máme Hokaida, Kabochu, VEltruskou obří, Paprikovou menší, nějaké patizony.  Kromě obří dýně, ze které je výborné kandované ovoce, jsou to především zimní druhy, které velmi dlouho vydrží a jsou proto vhodné na přezimování do sklepa.

Jejich působnost je hlavně v oblasti polévek, zapékání, ale i na zavaření, pyré, restování a grilování.

Cena je dlouhodobý problém. Už jsem si udělala i seznam, co co stojí, podle cen dole v zelenině. Měsíc na to jsem začala dokonce používat váhu. Ale pak ten květák na váhu položím, vidím kolik váží a stejně se mi to v hlavě překalkuluje nějak zcela jinak. Prostě mi to všechna ta zelenina přijde zbytečně moc těžká. A tak potom, co přijeli Francouzi a sdělili mi, že to je jednoduchá pomoc, že mám nechat každého, ať si tu zeleninu ocení sám, po tom, co mi Honza řekl, že si mám pořídit kasičku a po tom, co přijel Jára a sdělil mi, že mastičky prodává jedině takto, měním strategii. Nechám to prostě na každém, ať si zeleninu ocení sám.

 

6 Odpovědi to “1.říjen – soukromý den dýně”

  • Jana:

    Dobrý den,tak to se Vám opravdu zadařilo,pěkná úrodička!

    Prosím,nevím si rady a nikdo mi zatím neporadil.Dostala jsem dýni,nevím o jaký jde druh.Slupka byla tvrdá,po rozkrojení je část dužiny krásně oranžová a ve zbytku dužiny jsou zelené fleky.Můžu takovou dýni konzumovat,poradíte mi?Děkuji.Přeji krásný den!

    • Milá Jano, tak to je strašně málo :-). Chtělo by to alespoň barvu kůry, tvar dýně, má velikou dutinu, malou, jaká má semena. Pak se dá přibližně určit, o jakou dýni jde. Fotka by byla nejlepší. Zelené fleky – může být ještě nedozrálá, ale to poznáte chutí, jestli jí sníte nebo ne. Pokud bude hodně nedozrálá, ucítíte to. Pokud to jsou jiné fleky, netuším – snad není okrasná :-)

  • Závidím takovou úrodu, já miluju dýni Hokkaidó, ale vlastní zahradu nemám, a ze semínek, ze kterých mi Hokkaidó pěstovala maminka nic nebude, protože jí všechny rostlinky sežrali slimáci. Ach jo. Takže tuhle nádhernou oranžovou záplavu vám opravdu závidím!

  • Jana:

    Dobrý podzim vespolek,

    úroda krásná!
    Chtěla bych se zaptat dá-li se uložit i vyzrálá cuketa a za jakých podmínek? Zatím jsem ukládala jenom Goliáše, vydržely do vánoc. Letos mám i Hokkaidó, tak jsem zvědavá jestli vydrží v našem mini sklípku:-)
    Ten nádherný stoh na fotce je váš? :-)

    • Zdravím Jano, s cuketou je to trochu složitější. Ve sklípku vydrží, ale musíte jí kontrolovat a nevydrží dlouho, do Vánoc ne- některá možná, ale většinou začne najednou hnít. Takže klidně uskladnit, ale permanentně kontrolovat. Hokaido vydrží dlouho !

      Stoh, janě, je náš. Jsou to malé kulaté balíky, co lisujeme s koňma a jako koně je pak taháme nahoru :-)

  • Zdenča:

    Pěkná úrodička..:) Poté, co jsem letos poprvé ochutnala Hokkaidó, vám závidím.. :) Ale ješteže jste tak sakramentsky daleko, bo bych se musela obětovat a nakoupit..:)
    Hezký podzim přeju..:)

Přidejte komentář