Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

f3ce3893cc_102071612_v1Tento měkký sýr není nezbytně nutné vyrábět pouze do malých forem. V tomto článku přináším pro inspiraci fotku měkkého sýru, vyrobeného právě podle receptu na str. 122, ovšem z velkého množství mléka a následně formovaného ve velké formě. V knize je recept na tento sýr doplněn ještě speciální grafikou, která provází začínajícího sýraře při každém jeho kroku během výroby. Měl by to být jeden z prvních sýrů, do kterého by se měl pouštět úpný začátečník. Měkké sýry podle receptu můžeme nasolovat pouze rukou, tento velký sýr také, ovšem já takto velký sýr již nechávám nasolit v solné lázni po dobu 2 h a po uplynutí této doby ho zdobím různými příchutěmi

  • nakrájené chilli papričky
  • drcený zelený pepř
  • drcený růžový pepř
  • tymián
  • rozmarýn
  • směs barevného pepře
  • česneková pastab876199a39_102071613_v1

 

Sýr je o něco tužší než stejný sýr, vykapávaný v menších formičkách. Krájím ho na stole na výseče dle přání jedlíka.  Nebojme se experimentovat!

Pokud byste měli  rádi knihu o zpracování mléka doma, nabízíme vám ke koupi Domácího mlékaře
domácí mlékař

4 komentáře to “Měkký sýr pro začátečníky str. 122”

  • Mrkvička:

    Dobrý den, paní Kláro, chtěla bych se možná netradičně zeptat, ne na sýr, ale na to, zda nemáte problémy se zakyselováním organismu při tak velké komzumaci mléčných výrobků?
    Já sama mléčné výrobky miluji, obdivuji Vaši zručnost a trpělivost při výrobě, a také se mi moc líbí, že máte vše z domácích zdrojů, ale hodně mě mrzí, že to, že jsou mléčné výrobky velikými, prospěšnými zdroji vápníku je mýtus, protože podle informací které jsem si našla já, je v nich sice vápníku hojně, ale tělo na zpracování mléčných výrobků naopak musí brát ze svých vlastních zásob (kosti, zuby atd.) a tím dochází ne k benefitu pro tělo, ale pravému opaku – zakyselování, na které je třeba neutralizace právě vápníkem atd. z našich tělesných zásob ….
    Možná se mýlím, možná je každý jiný a jednomu veliká konzumace mléčných výrobků nenadělá zhola nic a jinému naopak ano, ale zajímalo by mne, jak jste na tom právě Vy a Vaše rodina. (pokud to tedy není příliš intimní otázka) :)

    Velmi děkuji a přeji mnoho elánu, fandím Vám.

  • Thikamty:

    Dobrý den, prosím Vás jak silnou děláte v tomto případě solnou lázeň?

    • Používám stálou lázeň, co mám nyní na goudy a tvrdé sýry, je to 20°Bé. U těchto měkkých sýrů si to reguluji spíš časově, podle toho jak je velký. Jenom pozor na kyselost a teplotu lázně, pokud děláte lázeň novou, přidejte trochu syrovátky, případně i pár kapek octa a chlorid vápenatý.

Přidejte komentář