Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

img_0633okNěkdy se tak stane a člověk je v situaci, kdy nechce nebo nemůže konzumovat některé suroviny. U nás jsou to do půlky ledna mléčné výrobky, neboť krávy jsou zasušené a otelí se právě v lednu. A tak  nastává období zimního půstu. A protože i slepice stávkují, začíná nám období, které ten, kdo má rád věci pojmenované svou nálepkou, nazvati můžeme veganské. Děti už dorostly do věku, kdy se samy velmi hlasitě zapojují do chodu našich životů a i v tomto případě se hlasitě ozvaly s tím, že odmítají mléko a vejce kupovat v době, kdy nemáme vlastní. To je samozřejmě prima, i když nic se tu neřeší moc dogmaticky a snažíme se především naplňovat to, co nám přijde nejpřirozenější, tedy vyhýbat se co nejvíce průmyslově zpracovaným potravinám. Máme výhodu v prostoru na skladování potravin i v možnosti si některé potraviny sami vypěstovat, v intenzitě objevení se v místech, kde se takové průmyslově zpracované potraviny nacházejí a taky máme výhodu právě v nedogmatickém přístupu k věci. Nějaká čokoláda určitě padne .). Ve dnech, kdy zůstáváme doma, což je cca 28 dní z měsíce, pokoušíme se eliminovat osobní  enviromentální výstupy. A jde to velmi ztuha především s obaly. Kupí se v kyblíku na plasty a hrozně mě to štve. Bojuju s tím dnes a denně a pevně doufám, že zrovna tuhle část našeho života dokážeme zlepšit.

Když nemáte tedy mléko a vejce a potřebujete rychlou sladkou snídani, nabízí se zcela jednoduchá ovesná kaše (jak vidno z fotek navíc obalově velmi nenáročná).

img_0627ok

Na kaši jsou třeba ovesné vločky (oves bezpluchý, v ČR se prodává odrůda Naháč a k tomu je ovšem potřeba mačkač), jablka a ořechy. Lze přidat cukr,  hořkou čokoládu a kakao.

Ovesná kaše je nesmírně jednoduchá na výrobu. Stačí namačkat ovesné vločky, přidat do nich kakao a čokoládu, pokud sladíme, tak i cukr a zalít vodou. img_0628ok

 

Použijeme tolik vody, aby dosahovala cca 0,5 cm nad ovesné vločky.img_0629ok

Vločky dáme vařit a hlídáme je, aby se nezačaly pálit. Voda se poměrně rychle do vloček vsákne a měkkou a uvařenou kaši máme za cca 10 min. Pokud zalijeme vločky již horkou vodou, ještě celý proces urychlíme. img_0632ok

Jablka můžeme použít buď syrová, nastrouhaná, která nasypeme do kaše po uvaření, nebo jablka oloupeme, nakrájíme, posypeme skořicí a necháme chvíli podusit. Následně je přidáme do hotové kaše. img_0635ok

Kaši posypeme ořechy a je hotovo.

img_0640ok

4 komentáře to “Ovesná kaše”

  • avatar Inka:

    Částečně máte pravdu. Nejedná se sice o pražení, ale tepelný záhřev v procesu figuruje. Výroba ovesných vloček, které se prodávají nijak neupravené, neochucené (takové ty jednoduché, co stojí okolo 13 Kč), nespočívá pouze v „převálcování“ zrn. Pokud si ještě ze školy vybavuji obecný postup (nepředpokládám, že se podstata výroby nějak prudce vyvinula), tak se po důkladném čištění bezpluchý oves speciálním způsobem částečně zbavuje vlhkosti (o něco vyšší obsah sušiny), pak se naopak napařuje – to je zásadní. Teplotu si přesně nevybavuji, ale předpokládám, že do 100°C a doba asi řádově v desítkách minut. Až pak se napařená zrna mačkají (válce) a následně vzniklé vločky suší.
    Pokusím se mrknout do archivu, jestli to nenajdu přesně :).

    Ta teplota je pro výsledné vlastnosti zásadní. Bez dodržení jednotlivých kroků při výrobě – čili pouhým rozmačkáním bezpluchého ovsa se ke stejným vlastnostem nemůžeme dopracovat (struktura, chuť…). Čerstvě rozmačkaný oves bude chutnat trochu jinak. Tím nechci tvrdit, že nutně musí být nějak méněcenný.

    Kdyby se o „paření“ zrn někdo chtěl případně pokoušet, je nutné si nejprve zjistit, zda příslušný domácí vločkovač vůbec snese „mokré vločkování“, aby ho člověk třeba rovnou nezničil.

  • avatar pavlan:

    Po dlouhé době se mi konečně podařilo sehnat oves naháč a tak jsme začali mačkat. Ale ráda bych se zeptala, jakou máte zkušenost s přípravou namačkaných vloček. Oproti kupovaným chutnají syrově, hodně po mouce, tak nevím, jestli je to o zvyku nebo je potřeba je ještě před např. zalitím mlékem nějak tepelně upravit (opražit…). Dlouho jsem se na to těšila a teď mě to trochu zklamalo.

    • MOc se omlouvám, vůbec to poslední dobou nězvládám napsat .). My máme také naháče, ale záleží hodně od koho. Letos máme hodně pluchatý a mně to nevadí, ale dcera ne moc ráda. Chuťově s ním nemám vůbec problém, když už je doma problém, tak vyloženě strukturou. Asi hodně záleží i jak je dozrálý, vyčištěný atd.

  • avatar Jana:

    Píšu první, co mne napadlo při pohledu na fotku : Ani pes to nežere :) :) :) Já tedy kaši snídám moc ráda. A mačkač mne zajímá, jdu kouknout. :)

Přidejte komentář

Scroll Up