Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Doba drahého másla dává netušené možnosti. Mnozí nejen, že zkouší vyrábět máslo doma, dostávají se také k potravinám, které jinak obcházeli obloukem, protože pro ně byly poměrně drahé. Jestliže se ale klasické máslo dostává na částku 220 Kč / kg, mnozí si dopřejí i jinou pochutinu. A mezi ty patří bezesporu ořechové a semínkové pomazánky. Když jsem sem vložila příspěvek o ořechové domácí pochutině minule, ihned napsal do komentáře jakýsi eshop a nabízel svá nejlepší ořechová másla. Tak přesně k tomuto nemá tento příspěvek vést a nyní prosím předem, zdržte se komerčních komentářů – stránka je zaměřená na domácí výrobu, komerčně, průmyslově vyrobené potraviny jistě umí každý vygooglovat a najít si sobě nejlepší obchod.

Mák – malý zázrak přírody, koncentrovaná vápníková bomba. Ve 100 g máku nalezneme 1400 mg vápníku. Navíc zde nalezneme hořčík, vitamín E, fosfor a železo. Pokud vlastníme tyčový nebo stacionární mixér, můžeme si vyrobit velmi snadno makové máslo. Bude nám k tomu stačit 150 g celého máku a v mém případě 20 g kakaového másla (lze experimentovat i s přidáním různých druhů olejů místo kakaového másla).

Pak už nezbývá nic jiného, než oboje řádně umixovat a uložit do sklenice do chladu. Můžeme ochutit také čerstvě namletou hrubozrnnou solí. Ale bacha, s mákem není zase až tak úplně legrace – s denní i jednorázovou dávkou to není radno přehánět, přeci jen to umí pořádně rozjet.

250 g takto vyrobené pomazánky nás bude stát 30 Kč při ceně máku 70 Kč / kg a ceně kakaového másla 500 Kč / kg.

 

10 Odpovědi to “Maková pomazánka”

  • Karolína:

    Dobrý den Kláro, váš blog mám moc ráda, stejně tak jako mák. Mohu se zeptat odkud máte kvalitní kakaové máslo? Za účelem výroby domácího makového mléka (hodně Ca) jsem zakoupila mlýnek na mák ETA. Mlela jsem jedenkrát a víc jak polovina máku byla neumletá, na velikost makových zrnek neměli výrobci kalkulaci..:-). Makové máslo bych zkusila, jenom sehnat to kakaové…Zdravím na Kopec z Říčan. P.S. tak se mi zdá, jestli my jsme neměli od Hadašů luk a šípy..:-)

    • Hezký den Karolíno. Já kakaové máslo příliš nekupuji, ale když, tak kupuji sypké kakaové máslo callebaut. Kupuji od Callebaut i holandské kakao, které mám hodně ráda a čokoládové pecky. Maková pomazánka lze ale bez problémů vyrobit i s běžnými oleji, zkuste, není pro to třeba zásadně hned kakaové máslo.
      Luky – určitě -). Já od nich mám taky ramena, ale luk už leží 18 let na půdě :).

      • Karolína:

        Dobrý den Kláro podruhé…nedávno jsem četla, že veškerý mák v prodejní síti je nekvalitní, označovaný jako technický…Neporadila byste mi, kde bych mohla koupit dobrý český mák k jídlu, netechnický? Děkuji moc, Karolína

      • Karolína:

        …mohu tedy použít třeba rýžový olej? Ten mi přijde chuťově takový neutrální. Mám použít uvedených 20 g oleje tak, jako u kakaového másla?

    • Denýz:

      S tím mlýnkem se mi stalo něco podobného, měli jsme dost křupavé frgály, ale pak jsem zjistila, že se dá hrubost mletí regulovat. Nejde to i u vás? :) Hezký den. D.

      • Karolína:

        Bohužel, i při nastavení na nejjemnější mletí propadávala celá zrníčka, ale nedávno jsem četla o kvalitě u nás prodávaného máku (hrůza) a možná je to tím. Mák je nekvalitní, prodávaný jako technický mák :-(, takže opět – snaha sehnat prodej ze dvora.

  • harald:

    Dobrý večer nemám vyzkoušeno,ale na vitarián.cz se vždy hovořilo o namáčení před mletím nebo mixováním,dojde k lepšímu využití a stravitelnosti probuzených semínek

  • Martin:

    Omlouvám se za první neúplný komentář. Navíc i nepřesný. Teprve nyní jsem si článek otevřel na počítači (prve jsem ho četl a psal komentář na mobilu) a vidím, že tu fotka je. Sice není moc detailní, ale i tak. Spíš se tedy zeptám jaká by měla vyjít struktura (jsou cítit jednotlivá zrníčka při kousnutí?). Můj dnešní pokus mi přišel dost zoufalý.

    Nejprve jsem zkusil mixovat samotný mák v nádobě na sekání / drcení. To bylo prakticky bez efektu. Další krok bylo přidání kokosového oleje (neměl jsem kakaové máslo). Máslo se pouze zamíchalo do máku a to bylo vše. Jako poslední pokus jsem zkusil ponorákem rozmixovat stávající směs a ani to mne příliš nepřesvědčilo. Po posledním mixování byla směs mastnější, takže nějaký mák jsem rozmixoval, ale i tak se sousto musí kousat a jsou cítit jednotlivé máky.

    Díky Martin

    Je tedy možné že nemám dost výkonný mixér nebo příliš tupé nože. Bylo by dle vašeho názoru řešením použít mlýnek na mák? Ten by snad někde na půdě měl být.

    • Martine, tady je podrobnější fotka. Není to tak hrubé jako maková nádivka. Po uskladnění má tendenci mák více tuhnout, pokud byste chtěl o dost řidší, je nutné přidat tuk, ale já spíš řeším tak, že si dělám čerstvou anebo si případně znovu rozmixuji. Není tak hladká jako kupovaná másla, např. arašídové, to fakt tyčák neudělá, ale je o dost hladší než nádivka. Mlýnek – těžko říci, zkusím a napíšu.

  • Martin:

    Dobrý den Kláro, můžete prosím publikovat nějakou fotku výsledného produktu – pomazánky?

Přidejte komentář