Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

V únoru ve sklepě dýně jako když najdeš a není třeba vařit z Hokaida jen dýňovou polévku nebo péci dýňové hranolky, dýně je skvělá i do chleba a nejen do slaného, klasického, ale nyní má u nás velký úspěch i sladký kvasový chlebíček.

 

Suroviny, které zde uvádím, vystačí na jednu formu na biskupský chlebíček (délka formy 21 cm).

Připravíme si

Na kvas: 75 g žitného zákvasku (to, co máme běžně uložené v lednici pro rozkvašení na pečení chleba), 125 g hladké mouky, 125 ml vody

Na těsto: 250 g hladké mouky, 165 g dýně Hokaido (bez kůry), 60  cukru krupice, špetku soli, 120 ml vody, citronovou kůru, 35 g Hery, 20 g rozinek, 40 g čokoládových drcených bobů, 25 g kandovaného ovoce (rozinky můžeme zaměnit za sekané datle, případně lze přidat sekané ořechy)

Nejprve si přineseme z chladu žitný zákvasek, vložíme ho do hnětací mísy a přidáme hladkou mouku a vodu (vše v surovinách na kvas). Zamícháme a necháme v pokojové teplotě 4 hod kvasit.

Poté přidáme všechny ostatní suroviny (dýni oloupeme a syrovou ji s vodou rozmixujeme – smoothiemaker nebo mixér).

 

Těsto vložíme do vymazané formy na biskupský chlebíček a necháme v pokojové teplotě kynout 3 h (záleží na teplotě, těsto vykyne do čepice až na vršek formy).

Poté dáme těsto i s formou péci do trouby rozpálené na 230 °C. Ihned po vložení ztlumíme teplotu na 2o0 °C a po 20 min snižujeme na 150 °C. Pečeme celkem cca 40 min (když pečeme v troubě najednou 4 formy, pečeme 55 min).

Ihned po vyndání chlebíček vyklopíme. Krájet můžeme za cca 30 min.

Jedna odpověď to “Dýňový kvasový chleba”

  • MARKÉTA:

    Dobry den, mam dotaz ohledne KVASKU: Pisete – cituji: ¨75 g žitného zákvasku (to, co máme běžně uložené v lednici pro rozkvašení na pečení chleba¨ -ja ale v lednici nemam 75g, ale asi jen 30 nebo 40, uz nevim. Jak mam pokracovat? Jeste jsem NIKDY kvasek nepouzila… bude to muj prvni chleba. Prosim o blbuvzdorny postup krok za krokem, diky moc. Market

Přidejte komentář