Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Recept na tuto roládu (bezlepkovou) – neroládu lza již na webu najít jako babiččinu bleskovou roládu a stejně tak v Domácím pekaři str. 272, kdo stejně jako já peče raději dle papíru než podle telefonu nebo počítače.


Na tento dnešní dezert navyšuji recept o jedno vejce, konečné suroviny jsou tedy tyto: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 100 g solamylu, 2 lžičky prášku do pečiva a dvě polévkové lžíce kakaa a také nezbytný papír na pečení a ovoce.

Na náplň jsem použila 250 g Mascarpone, 200 g zakysané smetany, 300 g řeckého jogurtu a 1 vanilkový cukr (žádný další cukr).

Kompletní náplň si lze samozřejmě vyrobit také doma (Domácí mlékař), ale je třeba, aby Mascarpone bylo skutečně tuhé a stejně tak řecký jogurt.

Postup je velmi jednoduchý: ušleháme celá vejce s cukrem, přidáme kakao, prášek do pečiva a škrob. Než začneme šlehat, již rozpalujeme troubu na 250 °C. Poté vyložíme plech papírem na pečení a těsto na papír rozetřeme stěrkou. Vložíme do zcela rozehřáté trouby a pečeme 6 min – někdy je po této době prostředek ještě vyboulený a po propíchutí špejlí je vidět, že není zcela upečený. V takovém případě přepneme troubu na horkovzduch a dopékáme ještě 1–2 min.

Vyndáme z trouby, připravíme si na stůl mokrou vyždímanou utěrku a nejprve stáhneme papír i s upečeným těstem na utěrku tak, aby na ní ležel právě papír. Po chvíli těsto otočíme vzhůru nohama – těstem na utěrku a papír z těsta lehce stáhneme.

V případě rolády v tento okamžik rolujeme těsto i s utěrkou, v našem případě necháme vychladnout.

Poté si připravíme formu na biskupský chlebíček, položíme ji na plát těsta a uřízneme z těsta pruhy žádoucí šíře.

 

Postupně vkládáme do formy vyložené pečicím papírem pruh těsta, našlehanou hmotu z Mascarpone, smetany, jogurtu a vailkového cukru a ovoce. Toto vše, dokud není forma plná. Část náplně i ovoce si schováme na ozdobení vyklopeného dezertu.

 

Dezert dobře upěchujeme rukou a vložíme do lednice přes noc.

Ráno převrátíme, stáhneme z dezertu papír, potřeme zbytkem náplně a posypeme ovocem.

Přidejte komentář