Tato sladká cihla je kvasovým chlebem tak trochu na punk. Přidávám váhy kvůli představě, kolik zpočátku používat jakých surovin, nicméně, tato moje oblíbená cihla patří mezi kvasové chleby rychlé, nestejné, neboť běžně na ní suroviny nevážím a obměny schopné, variabilní dle momentální chuti.
Na tři malé cihličky nebo dle velikosti formy dvě větší, či případně i jednu velikou si připravíme 50 g žitného zákvasku, 700 g hladké mouky, 300 ml vody, 100 g cukru, špetku soli, vaničku kandovaného ovoce, polévkovou lžíci skořice a 120 g másla nebo tuku na pečení, 1 vejce a mléko dle potřeby (cca 100 ml).
Do mísy vložíme 50 g žitného kvasu, přisypeme 300 g hladké mouky a 300 ml vody, dobře rozmícháme (ruční metlou rozšleháme), přikryjeme a necháme v teple cca 3 h (nad topením).
Poté přidáme zbylé suroviny kromě másla. Uhněteme těsto a jakmile je těsto hezky hladké a pružné, zahněteme do něj postupně na kousky krájené máslo nebo tuk.
Těsto vkládáme do vymaštěné formy, posypeme krupicovým cukrem a poprášíme skořicí, přikryjeme a necháme další cca 2-3 h kynout na kuchyňské lince. Následně upečeme při 200 °C – pečeme cca 45 min.