Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Linecké – jednoznačný favorit vánočního cukroví !! U nás doma patří vůbec „suché“ cukroví- do
Linecké z celorznného těsta
nějž počítám i takové, které je slepované marmeládou, mezi to žádoucí a naopak, příliš nebo spíše téměř vůbec se nepeče nic s máslovým krémem. Jen ořechy. Tak nějak to máslové přirozeně nikomu z nás nechutná :-)))linecké z celorznného těsto
Recept na linecké mám od babičky a velmi dobře se pamatuje – 7-14-21. Za touto formulí se skrývá 7 dkg cukru, 14 dkg másla a 21 dkg mouky celozrnné pšeničné přesáté! K této dávce se vždy přidá jeden žloutek a na čtyřnásobné množství dávám kůru z jednoho citronu. Na základní dávku 7-14-21 tedy kůru ze 1/4 citronu
linecké z celorznného těsto
Toto linecké dělám tak, že jednoduše smíchám všechny suroviny, uhnětuje je a hroudu měkkého těsta dám do mísy a do chladu. Nejdříve druhý den vyvaluji na lehce pomoučněném válu a vykrajuji různými vykrajovátky, které mám zase po babičce druhé. Pamatuju se, jak jsem jako malá seděla s babičkou na Žižkově, ve čtvrtém patře bez výtahu, a přehrabovala se v krabici s vykrajovátky a v jiné, ve které byly skleněné, foukané ozdoby na stromeček. V místnosti byly Petry – kamna na uhlí, které se nosilo ze sklepa ta čtyři patra.  Babička byla ročník 1911, ale myslím si, že kdyby se tady teď objevila, nad svými vykrajovátky na cukroví, to, že není doma a že je v jiné době, by asi zaznamenala hlavně díky absenci čtyř pater s uhlákem – předpokládejme, že počítač by byl vypnutý :-))
Vykrájené cukroví pokládám na vymaštěný plech a peču v troubě na 150 st. C a neustále !! ho hlídám, protože v jeden moment je ještě bílé a v další je už příliš tmavé. Je nezbytně nutné vyčíhat přesně okamžikmírného narůžovění.
Upečené cukroví pak slepuji marmeládou – tentokrát jahodovým džemem z léta a uskladňuji nepocukrované v krabici. Cukruji až těsně před podáváním. Linecké zde také zdobit navrch čokoládovou polevou a ozdobit madlí nebo polevou citronovou, ale to už je na mě trochu moc cukru, který kazí tu líbeznou chuť samotného lineckého.
Vánoce, jak je vnímá pan domácí :-)))
A nakonec jak vidí vánoce pan domácí :-)))

Komentáře

1 Jana Jana | E-mail | 6. prosince 2010 v 21:54 | Reagovat

Myslím, že i moje milovaná babička by se dost divila, že se vlastně skoro nic nezměnilo :-) pokud by neviděla počítač. Pravda také mám topivo v jedné rovině, žádné schody nikam a ona nosila jedno patro, asi by se divila, že topíme dřevem a možná by se jí líbila trouba, mám elektrickou jako ona. Dost své dceři – mé matce vyčítala, že peče na plynu a že to není ono. A také by ji asi překvapila kompostovací toaleta – novodobá sestřička kadibudky :-D Formičky, hmoždíř, váhu a ještě pár kastrolků mám po ní a to už je babička 30 let na pravdě Boží, mám její skříně a postele, všechno slouží plně svému účelu. Jo já jsem staromilec :-D Jana

2 Klára Klára | E-mail | Web | 6. prosince 2010 v 22:51 | Reagovat

Milá Jano, děkuji moc za váš hezký komentář. Já jsem také veliký staromilec. První republika ve mě vyvolává nostalgické představy, přestože na to, abych si jí užila, musela bych být o dvě generace starší.  Mám ráda staré věci, mám ráda věci na ruční pohon, protože z vlastní zkušenosti vím, že paradoxně zpomalují čas. Zpomalují člověku život a dokáží ho směrovat do té ryrovější, přirozenější roviny. Krásný večer… :-)

3 Pipi Pipi | Web | 8. prosince 2010 v 0:36 | Reagovat

Já tedy linecké ráda nemám, ale to tvoje je z celozrnné mouky a navíc vypadá opravdu lákavě, zvláště s tou čoko… ach jo, ty jsi hrozná… :-D

4 farfalla farfalla | 9. prosince 2010 v 23:49 | Reagovat

já ho (linecké) zase miluju a přála abych si domácí jahodový džem, na oplátku bych upekla pár oplatek, co? ;-) ty verze s čokoládou a krémy moc nemusím, máslo, cukr, žloutek, trocha mouky a spousta marmelády jsou nejvíc přitažlivou kombinací…

5 Klára Klára | E-mail | Web | 11. prosince 2010 v 7:19 | Reagovat

[4]: MIlá farfallo, moje řeč, linecké nemůže chybět ! Souhlasím – marmeláda za oplatky !! ;-) :-)

6 Veska Veska | 11. prosince 2010 v 9:16 | Reagovat

Linecké kolečka,vanilkové rohlíčky a
medvědí tlapky(pracny)to je vražebná kombinace – tohle je první co vyjídám z talíře nejen doma :-P

4 Odpovědi to “Linecké z celozrnné mouky”

  • olga:

    Dobrý den,

    prosím o radu – dáváte do těsta moučkový cukr? S třtinovým krupičkou se mi těsto drolí a je nepružné. A křupe v těstě i po upečení. Je nějaká finta jak takový cukr v lineckém rozpustit? Děkuji

    Olga

  • olga:

    Dobrý den, rády bych se zeptal na cukr – dáváte moučkouvý? S krupičkovým cukrem mi to linecké nejde – cukr si v tom křupe i po upečení a těsto se drolí.Jak jinak tam zapracovat třtinovou krupičku, aby se v těstě rozpustil a to zvláčnělo? Nevíte?Děkuji
    olga

  • Soňa:

    Dobrý den,
    pokaždé když hledám nějaký recept na něco sladkého, věřte nevěřte, vždycky mě to odkáže mezi jinými i na vaše stránky a najdu zde to co hledám :) Takže moc děkuji, že stránky máte, jsou mi opravdu inspirací. Náš malý odrostl na piškotech podle vašeho receptu. Štolu už jsem nestihla a tak se o víkendu vrhnu alespoň na toto linecké.
    Krásný adventní čas!

  • Ahoj, zařadila jsem tento recept do svého příspěvku o zdravém cukroví z českých blogů, kdyžtak koukni ;-) http://www.mamou-stylove.cz/2013/11/29/recept-10-variant-na-zdrave-vanocni-cukrovi-z-ceskych-blogu-a-portalu/

Přidejte komentář