Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Posts Tagged ‘cukroví’

 Vážení, tak upéci cukroví není vůbec nic proti tomu, když se má přejít k logistice a nějak ho „vyexpedovat“. Ono upřímně i to pečení, když to člověk nedělá jen pro sebe je celkem zodpovědné. Například na poslední další linecké dělala těsto Eliška – dostala důvěru:-) a pan domácí se pak už jen z povzdálí usmíval – smál a neodpustil si nějakou obligátní hlášku. V tomto případě – „mě tady prostě nikdo neposlouchá, já jsem říkal, že Eliška těsta dělat nebude !“  Trochu jsme ho utřeli tím, že to nevadí, že to bude pro nás !:-).  Těsto prostě bylo výborné, ovšem po upečení hořké a tak jsme pátrali a dopátrali se příliš vehementního strouhání citrónu, až na krev.  Bio nebio, když je toho moc, tak je to prostě hořký.  Tak jsme z druhé poloviny udělali linecký koláč s jablky a Eliška si posteskla, že zrovna, když to dělala, tak si říkala, „juchů, už umím úplně sama linecký.“:-)

Linecký je vůbec prevít. V troubě není termostat – jeho absenci nepochopí nikdo, kdo ho má.  Nízká teplota – linecké bílé, přiložit, a než člověk otevře troubu a přejde 2x místnost,tak už zdaleka není bílé, spíše budeme mluvit o antonymech. Vzadu to peče víc, vepředu méně, pak foukne do komína a všechno je jinak. Zase se ale dobře skladuje a hezky balí. A včera při tom největším slejváku se Eliška odebrala do Prahy, že pojede stopem a že vezme ssebou první kilo cukroví. Pan domácí měl strach, že bude nabízet řidiči, já zase, že by mohlo skončit u pražských bezdomovců, které Eliška minule podarovala Rachadovými sušenkami. Cukroví  bylo baleno s nábožnou úctou, papír, okrasný vystřižený ubrousek z ukradeného zeleného papíru dětem, děti pobíhající kolem – to už ne, to už stačí !! :-).Pak to nějak vymezit opět jemným papírem, zabalit, napsat složení – to už se Eliška i pan domácí chytali za hlavu, když jsem šla pro papír a pero, zda budu psát ještě „Liebesbriefy“ a všem rukou a na 12 stránek :-), ale cítila jsem prostě nutkání napsat z čeho to je a tak mě vytočili, že jsem tam zapomněla  vanilku. Pak jsem začala balit měsíček, že jsem ho k tomu slíbila a to už začali pomalu odcházet z místnosti. O udělání hezkého razítka s obrázkem z pěnové hmoty jsem si bratru raděj zakázala říci :-)

Minulý týden jsem využila auto známých co jelo pod kopec a po hodině zpět, že přivezu krabice – jaká naivita!  Nakonec jsem sehnala spoustu tatrankových a nesla je ty dva km od silnice v batohu, v tašce, v pravé i levé ruce. Zkoušela jsem i pod kopcem koupit papírovou tašku, že bych do ní dala cukroví pečlivě zabalené v krabici od tatranek, ovšem ve všech třech papírnictví na mě koukali s nelíčeným údivem – papírové tašky??? U nás? V papírnictví? No tak to jsme nikdy neměli ! :-)  Read the rest of this entry »

Pokud máte čtyři děti, učíte je doma, musíte mít doporučení o domácím vzdělávání od ppp – pedagogicko- psychologické -poradny. A  na dnes na osmou hodinu jsme byli objednáni my. Už dlouho. Tedy lépeřečeno, to jsem si myslela až do chvíle, kdy jsme poté, co jsme v 4:50 vstali, v 5:15 vstávají děti, obléknout, vyčůrat, učesat, batoh, ne, jiný batoh, jsou ti ty rukavice? ano jsou, ale nejsou moje :-), došli 3/4 hodiny na vlak, ujeli 3/4  hodiny vlakem, došli 20 minut od vlaku a stanuli v ppp – aby bylo jasno, ppp je přesně 30 km od naší chalupy.Což jsou naše kupecké počty – od momentu probuzení, vyčůrání, obléknutí, nadojení, nakrmení-zvířat, naše snídaně až ve vlaku, až po zdolání oněch 30 km to na práh ppp trvá přesně 3 hodiny 10 minut – kdo by se ještě maloval, že?

V poradně postávalo různě asi sto maturantů, což mi není vůbec jasné, co tam dělali -až pak na zastávce autobusu jsem se to dozvěděla, když se jedna slečna ptala spolužáka, zda mu matka do dotazníku potvrdila, že s ním nejsou výchovné problémy – vypadá to, že rodiče této stovky studentů dotazník hrubě podcenili :-) a milá paní poradkyně se mě zeptala, „co že tam děláme a ke komu jdeme?“ a pak mi mile sdělila – „ale já vás tu nemám, já vás tu mám až zítra ráno!“  —Bože, bože – po kolikáté už? .-)

Tak jsme se vydali pro tenisky, ale neměli – což nechápu absolutně, že v prosinci nemají výběr tenisek :-) a tak tedy živnostenský úřad, zdravotní pojišťovna,do papírnictví, kde jedno z dětí vytáhlo odkudsi z horního regálu obrovskou šaškovskou čepici a já ho zahlédla zrovna ve chvíli, kdy se rozmachovalo s nezaměnitelným úmyslem a naučeným grifem z domova  „hodit“ čepici zpět do horní police, pak  osvč a nakonec autobusem jinou stranou domů, ale to byla tak trochu chyba, protože ten autobus je u rybníka a je tam hospoda. A děti jí viděly! A tak na malinovku a hranolky! A Hugo sedí u stolu a ptá se “ Kláro, to je ubrousek?“ “ A na co je“ „Aby ses mohl utřít“…… „Zadek?“  a potom už jen do kopce a zjišťovat, proč nejde už od večera internet, protože kdyby to nebylo u nás, ale „u nich“, tak už to dávno jede, tak zjišťujete, kde je chyba  a po dlouhém pátrání se to vyjeví – chápete, jak může být propálený kabel od wi-fi od kouřovodu? My ano – bohužel! :-)  A tak zcela vyčerpaná uklidňuji se dalším příjemným vánočním receptem a totiž – k loňským celozrnným perníčkům přidávám mé další oblíbené. Rozdíl – jsou tmavší, jsou náročnější na suroviny, jsou sladší. Read the rest of this entry »

Ořechy – do letoška jediné cukroví plněné krémem, které děláme, ale letos jsem neodolala a
vánoční ořechy
koupila si malé formičky na košíčky. Tak přibude další krémové….
Ořechy jsou hodně oblíbené a dají se dělat v několika variantách- tmavé se světlým krémem, světlé s tmavým krémem..atd, atd. :-))) U nás doma letos došlo na světlé ořechy s krémem jemně tmavého nádechu :-). Ořechy se pečou ve formičkách, které se po upečení vyklopí a nechají vychladnout a poté se plní krémem, který je také lépe nechat odležet v chladu, protože se s ním pak mnohem lépe pracuje.  Pečení ořechů je také vhodné načasovat tak, aby se dělaly spolu s dalším cukrovím, protože většinou není doma takové množství formiček, aby bylo na několik plechů – ořechy se totiž pečou velmi rychle a je dobré v mezičase mezi vyklopením formičky a jejím dalším naplněním, vyplnit troubu jiným cukrovím.
Recepty na ořechy se také liší druhem ořechů, který se použije. U nás doma hrají na ořechy prim lískové oříšky, takže těsto je lískooříškové.
Suroviny, které jsou potřeba na jednu várku ořechů: 250g polohrubé mouky celozrnné pšeničné, 200g másla nebo hera, 100g cukru moučka, 100g lískových oříšků,
Na krémovou náplň: 100g másla, 2 vejce, 80g cukru moučka, 1 lžička kakaa. Read the rest of this entry »

A je tu zase oblíbený ruční strojek na cukroví. S tímto strojkem lze z jednoho těsta udělat mnoho různých tvarů cukroví. Na vánoce je to vítaná možnost, jak udělat cukroví, které není příliš tučné, prostě jednoduché sušenky, které, pokud se na vánoce nesní, vydrží v třílitrové odzobené lahvi nebo po anglicku – v plechovce na sušenky, velmi dlouho. Lze ho pak vyndat vždy, když je třeba a je stále velmi křehké a dobré. Dnešní těsto je obyčejné, bez zásadních příchutí, to s příchutěmi přijde o něco později :-)).
cukroví
Dnes tedy čtyři druhy z jednoho těsta, na které potřebujeme 350g celozrnné mouky přesáté pšeničné, 100g cukru, 250g másla nebo hery, 40g maizeny – kukuřičného škrobu, lze použít jeden puding, 1 žloutek, marmeláda a čokoládová poleva.(marmeláda a poleva být nemusí).
Nejprve je nutné udělat těsto ze všech výše napsaných surovin – marmeládu a polevu si necháme nakonec a není nezbytné jí použít. Těsto řádně prohněteme a dáme do chladu odpočinout.
Chladné těsto si přineseme do místnosti a připravíme si vymazaný plech a strojek na cukroví. Read the rest of this entry »

cikánské řezy
Cikánské řezy se u nás doma nikdy nedělaly, ale přivdala jsem se do nich :-) a od té doby jsou mé oblíbené. Navíc, jako bonus k tomuto cukroví je to, že se dělá „un block“ :-)). Žádné malé kousky, ale hezky rovnou celý plech, který se krájí teprve po upečení na šikmé řezy. Navíc mají oproti jinému cukroví poměrně málo másla a cukru – nebo se mi to alespoň zdá :–) Protože je na řezy potřeba více bílků než žloutků, vřele doporučuji dělat je společně například s lineckým, kde jsou zase potřeba žloutky a žádný bílek.
Várku, kterou tady uvádím dělám na jeden plech – ale mám řezy trochu vyšší. Jeden rok jsem neměla vlašské ořechy – základ cikánských řezů a udělala jsem je z ořechů lískových a byly vynikající, takže dobrá zpráva pro toho, komu už došly vlašáky ! Myslím si, že by nebylo vůbec od věci zkusit je udělat také jako kokosovou variantu, ale zatím na ní nedošlo – možná letos? :-)
Na cikánské řezy tedy netřeba žádných vykrajovátek, formiček, jen plech, nůž, troubu a
420g celozrnné mouky pšeničné, 200g  másla, 140g moučkového cukru, citronová kůra z půl citronu, špetka soli, čtyři žloutky, půlka prášku do pečiva
Na nádivku: 6 bílků. 280g vlašských ořechů, 200g cukru krystal, 1,5 pol. lžíce skořice, 1,5 pol. lžíce kakaa(někomu chutnají více bez kakaa). Read the rest of this entry »

Vanilkové rohlíčky patří bezesporu k vánočním evergreenům. Naše, vzhledem k tomu, že
vanilkové rohlíčky
je dělám z celozrnné mouky a že používám takovou zvláštnost – půl mandlí dávám neloupaných, nejsou sněhobílé, jsou jemně světle hnědé. Nejsem si tedy jistá, jestli stále ještě jsou, protože pravidelně potkávám někoho z rodiny, jak prapodivně tancuje kolem místa, kde je cukroví uloženo, když se tam náhodou objevím :-)). Dnešek byl první strategický den v přemisťování cukroví !
Vanilkové rohlíčky má každý jiné. Někdo má rád větší a širší, někdo naopak tenké nudličky, někdo krátké, někdo dlouhé, někdo mandlové, někdo bez mandlí. U nás hrají prim mandle a délka a tloušťka, to je vše závislé na tom, kdo je tvoří, a protože letos to už bylo deset rukou, co rohlíček, to originál.
Na vanilkové rohlíčky je třeba:150g mouky pšeničné celozrnné přesáté, 20g cukr moučka, 50 g mandle, veliká lžíce cukru s vanilkou (nejlépe cukr, ve kterém je ponořený vanilkový lusk), citronová kůra z 1/2 citronu, 100g másla a 1 žloutek. Read the rest of this entry »
Linecké – jednoznačný favorit vánočního cukroví !! U nás doma patří vůbec „suché“ cukroví- do
Linecké z celorznného těsta
nějž počítám i takové, které je slepované marmeládou, mezi to žádoucí a naopak, příliš nebo spíše téměř vůbec se nepeče nic s máslovým krémem. Jen ořechy. Tak nějak to máslové přirozeně nikomu z nás nechutná :-)))linecké z celorznného těsto
Recept na linecké mám od babičky a velmi dobře se pamatuje – 7-14-21. Za touto formulí se skrývá 7 dkg cukru, 14 dkg másla a 21 dkg mouky celozrnné pšeničné přesáté! K této dávce se vždy přidá jeden žloutek a na čtyřnásobné množství dávám kůru z jednoho citronu. Na základní dávku 7-14-21 tedy kůru ze 1/4 citronu Read the rest of this entry »

veg
Tak konečně zase po roce první z vánočního cukroví – pracny. Rovnou dva druhy – bílé a
pracny
tmavé – i když ty bílé jsou vzhledem k absenci bílé mouky víceméně jen světlé.  Oba dva druhy od sebe odlišují jen 4 lžíce hořkého kakaa. Pracny z celozrnné mouky nejsou nijak složité, těsto je třeba udělat den předem a nechat ho odležet. Doporučuji ale vřele mouku předem přesát a péci jednoznačně jen z mouky co nejvíce zbavené otrub. To ostatně platí pro všechno vánoční cukroví. Na přesátí stačí obyčejný kovový, velmi hustý cedník ve kterém po přesátí zůstanou otruby, které neprojdou sítem. Cukroví je potom jemnější a neškřábe v krku.
Na pracny je potřeba: 400 g hery( může být samozřejmě máslo, ovšem máme nyní másla jen tak tak na mazání, takže hera jako náhražka, 350 g ořechů, 400g mouky pšeničné celozrnné přesáté, 200g cukru,  2+1/2 hřebíčku, 2 vejce. Těsto na tmavé pracny pak děláme stejně, jen do těsta přidáme ještě 4 lžíce kakaa. Místo kakaa lze použít také 100g strouhané čokolády, ovšem tyto pracny jsou kakaové.
Nejprve si připravíme do mísy všechny suroviny a těsto pečlivě uhněteme. Vložíme do talíře, přikryjeme igelitem a dáme do chladu na alespoň 12 hodin chladnout. ( dobrá zpráva je, že při absenci času lze péci z těsta ihned- nelepí se, ani nedrobí) , ale po uležení je tvárnější a plastičtější. Read the rest of this entry »
Scroll Up