Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


cikánské řezy
Cikánské řezy se u nás doma nikdy nedělaly, ale přivdala jsem se do nich :-) a od té doby jsou mé oblíbené. Navíc, jako bonus k tomuto cukroví je to, že se dělá „un block“ :-)). Žádné malé kousky, ale hezky rovnou celý plech, který se krájí teprve po upečení na šikmé řezy. Navíc mají oproti jinému cukroví poměrně málo másla a cukru – nebo se mi to alespoň zdá :–) Protože je na řezy potřeba více bílků než žloutků, vřele doporučuji dělat je společně například s lineckým, kde jsou zase potřeba žloutky a žádný bílek.
Várku, kterou tady uvádím dělám na jeden plech – ale mám řezy trochu vyšší. Jeden rok jsem neměla vlašské ořechy – základ cikánských řezů a udělala jsem je z ořechů lískových a byly vynikající, takže dobrá zpráva pro toho, komu už došly vlašáky ! Myslím si, že by nebylo vůbec od věci zkusit je udělat také jako kokosovou variantu, ale zatím na ní nedošlo – možná letos? :-)
Na cikánské řezy tedy netřeba žádných vykrajovátek, formiček, jen plech, nůž, troubu a
420g celozrnné mouky pšeničné, 200g  másla, 140g moučkového cukru, citronová kůra z půl citronu, špetka soli, čtyři žloutky, půlka prášku do pečiva
Na nádivku: 6 bílků. 280g vlašských ořechů, 200g cukru krystal, 1,5 pol. lžíce skořice, 1,5 pol. lžíce kakaa(někomu chutnají více bez kakaa).
cikánské řezy
Nejprve ze všeho utřeme žloutky s máslem, cukrem , citronovou kůrou, práškem do pečiva, špetkou soli a moukou a uděláme křehké těsto.
Těsto rozetřeme namočenou rukou na vymazaný a moukou vysypaný plech a dáme ho péci na cca.150 st.C
cikánské řezy
cikánské řezy
cikánské řezy
Mezitím si ušleháme tuhý sníh, do kterého vložíme jemně namleté vlašské ořechy, cukr, skořici a případně kakao.
cikánské řezy
Když je křehké těsto hezky růžové a v podstatě upečené, poklademe na něj jemně a rovnoměrně ořechovou nádivku a dáme ještě péci, dokud nádivka nedrží tvar a není měkká. nesmí však být vyloženě tvrdá :-)). Prostě musí být jemně upečená.
cikánské řezy
cikánské řezy
Vyndáme plech z trouby a ještě teplé řezy nakrájíme na šikmé úzké řezy. Studené řezy se špatně krájí – praskaly by. Uložíme do krabice a necháme rozležet. (ale jsou výborné i čerstvé :-)
cikánské řezy
cikánské řezy
Recepty na další vánoční cukroví: LINECKÉ Z CELOZRNNÉ MOUKY


Komentáře

1 Jana Jana | E-mail | 10. prosince 2010 v 12:32 | Reagovat

Vypadá to prudce jedle   slintající smajlík     nejspíš to brzy zkusím, „pečený sníh“ má manžel velice rád, pusinky dělám jen kvůli němu a ořechy ještě pořád naštěstí jsou i přes letošní opravdu mizernou úrodu. Jana

2 Pipi Pipi | Web | 10. prosince 2010 v 15:26 | Reagovat

Kláro, podobný recept znám pod názvem tatranské řezy a ty jsou tedy také mooc dobré…

3 Klára Klára | E-mail | Web | 11. prosince 2010 v 7:16 | Reagovat

[1]: Cikánské řezy jsou opravdu vynikající a ten sněhový krém je trošku odlišný od klasických pečených sněhů, není to takové to nic, rozplývající se v puse- je už to díky množství ořechů docela obstojná hmota:-). Náš ořešák je zatím osm let starý a tudíž příliš neplodí, ale naštěstí máme hodné rodiče :-)))

4 Klára Klára | E-mail | Web | 11. prosince 2010 v 7:17 | Reagovat

[2]: Zkusím si o  nich něco přečíst, já je odjakživa dělám jako cikánské – nebo jsem je tak přejala, ale jsou tak dobré, že je úplně jasné, že museli vzniknout na více místech, pod mnoha názvy :-)

5 nevanka nevanka | 11. prosince 2010 v 8:52 | Reagovat

taky jsme dělávali, pamatuju je jako malá pod názvem cikánské řezy, ;-)

6 Veska Veska | 11. prosince 2010 v 9:13 | Reagovat

tyhle řezy neznám,pod názvem cigánské se u nás dělaji proužky lineckého na to středem hmota z ořechů a ušlehaného sněhu -to se upeče a pak ještě horké potře ostrou rybízovou marmeládou a  poleje polevo – cukr +citron aby řezy nevysychaly a hned než poleva stačí ztuhnout se krájí na proužky :D

7 Veska Veska | 11. prosince 2010 v 9:14 | Reagovat

A v podstatě je to úplně jedno,jak se cukroví jmenuje hlavně že chutná :-P

8 Klára Klára | E-mail | Web | 13. prosince 2010 v 8:57 | Reagovat

[7]: určitě, jak psala Pipi, včera jsem na ně zrovna viděla recept jako na tatranské… máme je moc rádi a asi upeču druhou várku, tentokrát tatranských :-D :-D :-D

9 Alena Alena | Web | 16. prosince 2010 v 13:34 | Reagovat

Ahoj Klárko, u nás se dělávají tyhle řezy taky a musím říct, že jsou opravdu moc chutné. :-)

10 Klára Klára | E-mail | Web | 17. prosince 2010 v 9:15 | Reagovat

Milá Aleno, já zase viděla tvoje linecké… bože, zase krásná fotka, čisté cukroví, nepocukrované středy – milá Alenko, jak to děláš ? :-D :-D :-D

Nový komentář

2 Odpovědi to “Cikánské řezy”

Přidejte komentář