Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

veg
Tyto papriky jsou jasným příkladem, jak relativně zdravé jídlo může být výborné! Vřele
plněné papriky
ho doporučuji – u nás sklízí úspěch napříč generacemi :-))
Na papriky je potřeba:několik zelených paprik, kousek dýně, dýňová semínka, alpská sůl, trochu pepře, saturejka -lze zaměnit za jinou sušenou bylinku, ale saturejka dává zvláštní osobitou chuť právě tomuto jídlu. Balkánský sýr, dvě cibule, trochu kořen, olivový olej, brambory a trochu másla.Nepíšu množství, protože je vše závislé na počtu a velikosti paprik – já měla na 7malých paprik zhruba půl kg dýně a 200 g balkánského sýra.
suroviny
Nejprve ze všeho oloupeme,omyjeme a nakrájíme brambory a dáme vařit do osolené vody. Mezitím si omyté papriky propícháme na několika místech vidličkou – neodstraňujeme jadřince a vložíme je na pláty plotny. Přímo na plotýnku. Hlídáme je a pečlivě otáčíme. Když papriky zhnědnou – ne na celé ploše, ale na pár místech a změknou, odstraníme je z tálu nebo  z plotýnky a co půjde, stáhneme jemňounkou slupičku zvrchu, nevadí, když nám nějaká odstranit nepůjde.
Mezitím, co se papriky pečou na plotně, rozpustíme si na pánvi trochu
plněné papriky
olivového oleje, přidáme na něj na drobno nasekanou cibulku a na malé kostičky nakrájenou dýni. Dále přisypeme dýňové semínko a osolíme a opepříme. Vše za občasného míchání pěkně orestujeme tak dlouho, dokud není dýně změklá.Nakonec přidáme drhnutou saturejku a promícháme.
Upečené a jak to jde svlečené papriky si nařízneme podélně z jedné strany a naplníme je nejprve dýňovou směsí a potom ještě doplníme strouhaným balkánským sýrem prosypaným kořením
black caraway. Takto naplněné papriky vložíme do pánve, kde jsme předtím dělali směs na naplnění – pánev nemyjeme ! a vložíme na 3-4 minuty do rozehřáté trouby.
Brambory slijeme, velmi jemně omastíme máslem, promícháme a na talíři posypeme drhnutou sušenou saturejkou. Zvrchu ještě velmi mírně osolíme alpskou solí.
Toto jídlo je opravdu vynikající – není nijak extrémně syté, ale je lahodné a ideální jako večerní, lehké jídlo.

/Komentáře

1 nevanka nevanka | 11. prosince 2010 v 8:49 | Reagovat

děláš chutě :-) dělám podobné, ale přidávám kysanou smetanu

2 Veska Veska | 11. prosince 2010 v 9:06 | Reagovat

Jo já taky,zakysanou smetanu nebo kefír ,papriky jsou pak ještě víc nacáklé a jsou opravdu výborné :-)
Letos se divím,ale ještě mi zůstala bedýnka papriky z vlastní záhrádečky,už je teda není 100%,ale na zapečené je ještě jedlá ,takže dnešní typ na večeři mám :-P

Přidejte komentář