Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

A je tu zase oblíbený ruční strojek na cukroví. S tímto strojkem lze z jednoho těsta udělat mnoho různých tvarů cukroví. Na vánoce je to vítaná možnost, jak udělat cukroví, které není příliš tučné, prostě jednoduché sušenky, které, pokud se na vánoce nesní, vydrží v třílitrové odzobené lahvi nebo po anglicku – v plechovce na sušenky, velmi dlouho. Lze ho pak vyndat vždy, když je třeba a je stále velmi křehké a dobré. Dnešní těsto je obyčejné, bez zásadních příchutí, to s příchutěmi přijde o něco později :-)).
cukroví
Dnes tedy čtyři druhy z jednoho těsta, na které potřebujeme 350g celozrnné mouky přesáté pšeničné, 100g cukru, 250g másla nebo hery, 40g maizeny – kukuřičného škrobu, lze použít jeden puding, 1 žloutek, marmeláda a čokoládová poleva.(marmeláda a poleva být nemusí).
Nejprve je nutné udělat těsto ze všech výše napsaných surovin – marmeládu a polevu si necháme nakonec a není nezbytné jí použít. Těsto řádně prohněteme a dáme do chladu odpočinout.
Chladné těsto si přineseme do místnosti a připravíme si vymazaný plech a strojek na cukroví.
cukroví
Na strojek tentokrát použijeme dvě formičky – jednu na prosté hady hvězdicového profilu
cukroví
a formičku na sušenky ala Lucie.
cukroví
Těsto rukou vmáčkneme do strojku
cukroví
přitlačením zadního zobáčku směrem ke strojku a díky tomu uvolněním zarážky a zároveń tlačením rukou zavíracího závitu dolů, uzavřeme naplněný strojek.
cukroví
Poté zadní placičku otočíma tak, že větší oblouček na placičce bude nahoře- někomu se však může lépe dělat opačně, když bude dole a bude raději vícekrát mačkat páku. Každým zmáčknutím páky poposkočí čudlíček na stupnici o jeden schůdek.
cukroví
Nyní už můžeme začít dělat hady tím způsobem, že držíme strojek a pumpujeme rukojetí stejně jako u staré pumpy.
cukroví
Nebo přiložíme strojek kolmo na plech a vždy dvěma pumpnutími se nám na plechu vytvoří sušenka. Někdy se to nepovede a sušenku přilepenou na dno strojku odebereme zpět do těsta a pokračujeme dále.
cukroví
Hady rozkrájíme na přibližně stejně veliké kousky
cukroví
a kulaté sušenky ozdobíme uprostřed džemem. Oboje dáme péci.
cukroví
Dáme péci – pečou se na zhruba 150 st. C a jsou hotové velmi rychle, rozhodně do 10ti minut. musíme být opatrní a hlídat je.
Po upečení máme buď hotovo a hotové sušenky uložíme do krabice či ovázané veliké sklenice a uložíme na suchém místě,
cukroví
cukroví
nebo je ozdobíme – vždy dvě nudličky k sobě přilepíme džemem a okraje namočíme v čokoládové polevě, kterou si vzhledem k tomu, že nepoužíváme sojový lecitin, dělám pouze z rozpuštěného stoprocentního tuku s trochou mléka a moučkovým cukrem, s přidáním vanilky.
cukroví
Kulaté sušenky jen polevou jemně pocákáme.
cukroví
Sušenky doporučuji dělat minimlně z dvojité dávky.
Recepty na další vánoční cukroví lze nalézt v rubrice – vánoční cukroví


Komentáře

1 Veska Veska | 14. prosince 2010 v 6:25 | Reagovat

Mě se strašně líbí,že je do všeho co tvoříš zapojena celá rodina a je vidět,že to dělají se zápalem :-)

2 Klára Klára | E-mail | Web | 15. prosince 2010 v 9:08 | Reagovat

[1]: Jim se to také moc líbí :-D :-D

3 Pipi Pipi | Web | 15. prosince 2010 v 16:10 | Reagovat

Jé, to je tak super retro záležitost, to se mi moc líbí! Zvláště ty čoko tyčinky vypadají lákavě! :-)

4 Klára Klára | E-mail | Web | 15. prosince 2010 v 22:36 | Reagovat

[3]: Přesně tak, zvláště ty čokoládové tyčinky jsou moc žádané. Je to taková nápodoba kupovaných lineckých banánků – trochu retro ;-) :-D

3 komentáře to “Křehké stříkané cukroví”

  • Danka:

    Strojek nám půjčila babička, tak jsme se pustily do pečení. Zkusily jsme vaše sušenky a musím uznat, že ta poznámka o dvojité dávce na konci není od věci. Nevěřila jsem a musíme péct znovu – po první várce se jen zaprášilo :-D

  • Herma:

    Zdravím a vznáším dotaz: Šlo by to i bez strojku? :-) Podle obrázků vypadá těsto husté, ale asi by nešlo vyvalovat, že? Nebo…?

Přidejte komentář