Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Vanilkové rohlíčky patří bezesporu k vánočním evergreenům. Naše, vzhledem k tomu, že
vanilkové rohlíčky
je dělám z celozrnné mouky a že používám takovou zvláštnost – půl mandlí dávám neloupaných, nejsou sněhobílé, jsou jemně světle hnědé. Nejsem si tedy jistá, jestli stále ještě jsou, protože pravidelně potkávám někoho z rodiny, jak prapodivně tancuje kolem místa, kde je cukroví uloženo, když se tam náhodou objevím :-)). Dnešek byl první strategický den v přemisťování cukroví !
Vanilkové rohlíčky má každý jiné. Někdo má rád větší a širší, někdo naopak tenké nudličky, někdo krátké, někdo dlouhé, někdo mandlové, někdo bez mandlí. U nás hrají prim mandle a délka a tloušťka, to je vše závislé na tom, kdo je tvoří, a protože letos to už bylo deset rukou, co rohlíček, to originál.
Na vanilkové rohlíčky je třeba:150g mouky pšeničné celozrnné přesáté, 20g cukr moučka, 50 g mandle, veliká lžíce cukru s vanilkou (nejlépe cukr, ve kterém je ponořený vanilkový lusk), citronová kůra z 1/2 citronu, 100g másla a 1 žloutek.
mandle
mandle
mandle
všechny suroviny si dáme do mísy – mandle rozdělíme na polovinu – polovinu nameleme i se slupkou a polovinu spaříme horkou vodou a promnutím mezi prsty slupku lehce svlékneme. Pokud nejde svléknout, musíme je spařit ještě teplejší vodou, nebo je ponoříme na chvilinku do vroucí vody. Mandle poté buď nameleme, nebo nasekáme v mixérovém sekáčku. Uhněteme těsto a dáme ho do chladu odpočinout.
vanilkové rohlíčky
vanilkové rohlíčky
Po odpočinutí tvarujeme na plech rohlíčky podle chuti, přání a hlavně umu na vymazaný plech a dáme péci na max. 150 st. Je potřeba rohlíčky neustále hlídat, aby příliš nezhnědly. Nemusí být vůbec hnědé :-))), bohatě jim stačí bílá barva, ale zase musí být upečené :-)).
Ještě teplé obalujeme rohlíčky v misce s vanilkovým cukrem a uskladníme v krabici v chladu. Jsou dobré i čerstvé – bohužel :-), ale rozleželé jsou výtečné !
Další vánoční cukroví z celozrnné mouky : Cikánské řezy


Komentáře

1 Veska Veska | 11. prosince 2010 v 9:09 | Reagovat

Děláš mi chutě,já je poctivě šoulala včerá :-? už jsem z nich pěkně magořila ,ale vanilkáče jsou vanilkáče na ty kromě lineckého nemá žádné cukroví,já zase je dělám na polovic z vlašských a lískových :D takže taky nejsou bílé :-D

2 Ajavor Ajavor | 12. prosince 2010 v 12:19 | Reagovat

Konečně někdo, kdo dělá rohlíčky také z mandlí (to ale znamená, že ty naše nejsou nejlepší na světě? :)))

3 Klára Klára | E-mail | Web | 13. prosince 2010 v 8:55 | Reagovat

[1]: Když jsem slyšela, že děláš rohlíčky z šesti kilo mouky, zjistila jsem, že jsem fakt žabař ;-) :-D :-D :-D

4 Klára Klára | E-mail | Web | 13. prosince 2010 v 8:56 | Reagovat

[2]: Ajavor: :-D možná lze parafrázovat „co oči nevidí, srdce nebolí“ na co „co v ústech neleží, mohou oči i vdět, ale srdce to nebolí “ :-)) nicméně – ano, ty naše jsou nejlepší na světě ! :-D :-D

5 Madla Madla | Web | 15. prosince 2010 v 20:28 | Reagovat

Vaniláčky děláme taky z mandlí, půl na půl s lískáči. A příští rok určitě zkusím nahradit bílou mouku moukou celozrnnou a jsem si jistá, že vaniláčky zmizí i tak. :-)

6 Klára Klára | E-mail | Web | 15. prosince 2010 v 22:38 | Reagovat

[5]: Zmizí. Pokud tam není příliš mnoho otrub a mouka se přesije, jsou vynikající a přesto je mouka celozrnně mletá. Sice se nakonec člověk zbaví trochy otrub, ale ty co jsou už jemně namleté v mouce a projdou díky jemnosti sítem, dávají mouce chuť. Teď mám báječnou mouku, trochu do oranžova, podobnou špaldě, ale je to normální pšenice. Rozhodně stojí za vyzkoušení i z celozrnné :-)

Přidejte komentář