Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

veg
Tak konečně zase po roce první z vánočního cukroví – pracny. Rovnou dva druhy – bílé a
pracny
tmavé – i když ty bílé jsou vzhledem k absenci bílé mouky víceméně jen světlé.  Oba dva druhy od sebe odlišují jen 4 lžíce hořkého kakaa. Pracny z celozrnné mouky nejsou nijak složité, těsto je třeba udělat den předem a nechat ho odležet. Doporučuji ale vřele mouku předem přesát a péci jednoznačně jen z mouky co nejvíce zbavené otrub. To ostatně platí pro všechno vánoční cukroví. Na přesátí stačí obyčejný kovový, velmi hustý cedník ve kterém po přesátí zůstanou otruby, které neprojdou sítem. Cukroví je potom jemnější a neškřábe v krku.
Na pracny je potřeba: 400 g hery( může být samozřejmě máslo, ovšem máme nyní másla jen tak tak na mazání, takže hera jako náhražka, 350 g ořechů, 400g mouky pšeničné celozrnné přesáté, 200g cukru,  2+1/2 hřebíčku, 2 vejce. Těsto na tmavé pracny pak děláme stejně, jen do těsta přidáme ještě 4 lžíce kakaa. Místo kakaa lze použít také 100g strouhané čokolády, ovšem tyto pracny jsou kakaové.
Nejprve si připravíme do mísy všechny suroviny a těsto pečlivě uhněteme. Vložíme do talíře, přikryjeme igelitem a dáme do chladu na alespoň 12 hodin chladnout. ( dobrá zpráva je, že při absenci času lze péci z těsta ihned- nelepí se, ani nedrobí) , ale po uležení je tvárnější a plastičtější.
těsto pracny
těsto pracny
Připravíme si formičky, v mém případě po babičce – nevymazávám je a plech, na který naplněné formičky naskládáme. Těsto vmačkáváme do formiček palcem a každou formiču mírně probereme, aby bylo těsto vmáčklé trochu dovnitř.
Dáme péci na ne příliš velikou teplotu, stačí zhruba 180 st. c. Případně po chvíli přikryjeme alobalem zhora.
pracny
pracny
Pracny se nepečou příliš dlouho. Po upečení – nejsou úplně hnědé, ani tvrdé, ještě dochází chladnutím. Formičky tedy sundáme z plechu a každou klepnutím o kraj vyklepneme.
Do talíře si připravím moučkový cukr spolu s vanilkovým cukrem a každé cukroví v cukru obalíme a vložíme do připravené krabice na uležení.
pracny


Komentáře

1 Veska Veska | 3. prosince 2010 v 12:00 | Reagovat

Ty už pečeš :-) takže já jsem pozadu ostatně jako každý rok tardičně začínám 10.12,nevím proč ale je to kalsické moje pečící datum :D
pracny mám ráda jen já,ale zato moc ty miluji takže je chodím potajmu užírat a dělám dvojitou dávku,jen o tom nemluvím:D

2 Pipi Pipi | Web | 3. prosince 2010 v 13:13 | Reagovat

To je krásná vzpomínka na dětství – od té doby jsem pracny nepekla. Nejsou u nás moc populární, takže škoda času pro nevděčné strávníky. Ale když je upeče někdo jiný, ráda si zobnu :-) víc se mi líbí ty nepocukrované, jsou takové zemité… :-)

3 Veska Veska | 3. prosince 2010 v 13:27 | Reagovat

ještě mě tak napadlo,že pro rozmlsané
pusy přidávám nastrouhanou čokoládu a trošku skořice,protože ta tam dá ještě zvláštní vůni ,takovou tu pravou vánoční a nevadí mi když je ještě v lednu dojídám ,to jsou ty pravé dobře rozležené :D

4 Klára Klára | E-mail | Web | 3. prosince 2010 v 13:34 | Reagovat

[1]: Veska: já to mám závislé na počasí :-)), je hodně zima, tak peču, ale vzhledem k tomu, že toho nezvládnu za den upéct  tolik, bude to trvat dlouho :-)))

5 Klára Klára | E-mail | Web | 3. prosince 2010 v 13:34 | Reagovat

[2]: Pipi: Moc ráda bych byla, kdyby u nás něco nebylo populární :-D :-D :-D

6 Klára Klára | E-mail | Web | 3. prosince 2010 v 13:35 | Reagovat

[3]: Pipi: já mám v receptu také pro náročnější 100g čokolády jako možnost, ale když je doma pan domácí bez lecitinu a Lidl s takovou čokoládou daleko, nedá se nic dělat, musí stačit kakao ;-) :-)

7 Kristina Kristina | 8. prosince 2010 v 20:05 | Reagovat

Mila Klaro,
jen Te chci poprosit, snad v mene vsech, kdo se rozhodnou vyuzit tenhle recept, kdybys tam mohla pripsat i potrebne mnozstvi mouky :-) Dekuji!

8 Klára Klára | E-mail | Web | 8. prosince 2010 v 21:11 | Reagovat

[7]: :-D :-D omlouvám se moc :-), je to tam – 400g celozrnné pšeničné přesáté – opraveno i v receptu – díky moc a hezký večer :-)

Sdílej článek...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

4 komentáře to “Pracny z celozrnné mouky”

  • Pracny peču každý rok, vždy dávám hodně másla a ořechů, ale tyhle jsou bezkonkurenční! Mouku jsem dala chlebovou, koupila jsem jí omylem a na chleba je moc bílá. Na cukroví je trochu brzy, ale tyhle pracny se Vánoc určitě nedožijí. :-) Přeju všem příjemné pečení. Katka.

  • Leny:

    Dobrý večer, udělala jsem si přesně poloviční dávku těsta a strašně se lepí, co jsem udělala špatně?
    Děkuji předem za odpověď Lenka Š.

    • Dobrý večer, raděj bych nejprve dala do chladu a pak teprve plnila. Do folie a do chladu, teprve pak bych případně přidávala malinko mouky, ale spíše zvolte nachladit těsto.

      • Leny:

        Dobrý večer,těsto v chladu bylo, ale nevadí, dala jsem si trochu práce a upekla skvělé pracny, moc se na ně těšíme a já děkuji za Vaše stránky a recepty, jsou prostě super. Přeji mnoho zdraví a užijte si Vánoce.
        Lenka s rodinou.

Přidejte komentář