Nedávno jsem dostala v komentáři prosbu ohledně lisu na sýr. Tak dnes se k tomu dostávám.
Lisování sýrové hmoty je důležité proto, aby se spojila sýrová zrna. Sýry, které nemají být tvrdé, těm stačí lisování vlastní vahou. Lisování se děje zhruba v rozmezí 4-24 hodiny a je důležitý i postup lisování. Nejprve by se mělo lisovat na menší tlak a později na větší. V praxi to znamená, že například u tohoto sýra si dávám závaží nejprve na nejbližší zářez, později na nejvzdálenější. Dělám ale i sýry, kdy dám závaží jen na první – nejvzdálenější zářez, protož jdu spát a odmítám k tomu vstát :-)). Jde o to, aby syrovátka odtékala nejprve pomalu a později více a více. Jako závaží lze použít cokoli. Buď veliké závaží, ve kterém je vyvrtaný závit a zavrtaná da něj jakási šibenice, za kterou se věší závaží, nebo naplěnou pet lahev pískem či vodou, zavázanou provázkem pod víčkem a pověšené – lisuji zhruba na 6 kg, ale veliké sýry se lisují až 25 kg závažím.
Spodní deska je prostě dřevěná deska, lze použít například velké kuchyňské prkénko. To ostatní jsou prostě prkýnka s vyvrtanými dírkami. Vše je spojeno vždy šroubkem a matkou. Lze si lis nastavit přesně na to, co potřebujeme. Spodní deska je tak přesně akorát veliká na to, aby byl lis stabilní, možná by mohla být o něco širší.
Prkénko, které se položí na sýr je ideální udělat přesně na průměr nádoby jen s malou vůlí. Takže pokud máme více nádob je dobré mít i více přesných, raději tlustších prkének. Menší kroužek je dost důlžitý. Tento je z rozpadlého dřevěného koně, takže mám čtyři :-)), ale je potřeba jen jeden a vždy se položí ještě navrch přikrývacího prkénka. Je to proto, že prkénko má během lisování tendenci se sklápět, když není přesně vystředěné. Toto malé s dírkou zabezpečí to, že vše krásně drží.
Tady tedy obrázek s rozměry lisu. Na jeho výrobu není třeba žádná exotická věc, jen malinko šikovnosti, vrtačka a chuť ho vyrobit.
Je to pracant a rozhodně bych ho nedala pryč. I přes to, že je objemný a své místo zabere, stojí za to – samozřejmě pro toho, kdo pracuje s mlékem častěji. Jinak to bude hlavně hezký doplněk do kuchyně.
Lisy na sýr existují v mnoha variacích. Jsou lisy vertikální, ale i horizontální, ktré si můžeme představit jako hever na ležato. Tady malá galerie lisů, které jsem našla na internetu jako alternativa lisu dřevěnému. V každém případě mi pákový lis zatím vychází jako nejpraktičtější. Ty ostatní jsou ovšem možná jednodušší na výrobu a proto je sem dávám pro ty, kteří chtějí mít rychle lis, který je multifunkční – například lis číslo jedna, jenž lze s úspěchem kombinovat s domácí posilovnou :-)))
Než tam do petky nalévat vodu nebo písek, je lepší a vizuelně efektnější nalít do petky řídkou sádru a nechat ztvrdnout. Poté do víčka udělat dva otvory a provléci potravinářský provázek a zvolit délku ideální k zavázání uzlu. Uzel schovejte do víčka. No a pak to zvažte a fixou na CD na petku napište váhu závaží.
Dobrý den,
manžel mi vyrobil dle Vašeho návodu lis a udělal dva navíc ráda bych je tady u Vás chtěla nabídnout k prodeji. Omlouvám se že to píšu sem nenašla jsem žádný skrytý kontakt, klidně mi tento příspěvěk vymažte zda jsem poručila nějaká pravidla nebo s ním nesouhlasíte. Děkuji Jarka
Dobrý den, měla bych zájem o lis, jaká je prosím cena a doprava, děkuji za info. Guthová
ještě kontakt guthovairena@seznam.cz
Dobry den, Jarko, i ja bych mela zajem o lis, pokud je jeste k mani. Mohla byste mi, prosim, napsat do mailu cenu? Predem dekuji a zdravim. Sarka
sarka.prinosilova@seznam.cz
Hezký den, také bych moc ráda lis sna sýry, mohla bych prosím se zeptat, zdali ješt máte? Děkuji
tak lisů bude víc byl velký zájem pokud máte někdo zájem tak mě prosím kontaktujte na jarka.rimalova@email.cz děkuji a přeji krásný den Jarka
Dobrý den Kláro, tak mám doma lis na sýr a mohu poprosit o odpověď na můj dotaz?
Sýr dám do formy, třeba plachetku, vrchní prkýnko, to je mi jasné. A tu celou formu dám do jiné větší nádoby na nějaké „nožičky“, aby mohla odkapávat syrovátka? nebo formu dám rovnou na lis /tzn. na dřevo/ a nechávám odtékat syrovátku tím žlábkem mezi prkýnky na kterém je ta forma. (tedy pokud máte ten lis – plochu, která leží na stole taky ze dvou prkýnek). Možná tam ten žlábek mám jenom já v této verzi od výrobce. Podle mne není dobré kapat na dřevo tu syrovátku, pak to umývat? Díky za radu. Markéta
Markéto, to je naprosto na vás. Mně dělal lis tchán, z tvrdého dřeva a obecně není asi vhodné nechávat dřevo namáčet a pouštět na něj syrovátku. Někdo nohu obaluje igelitem, já se s tím moc nemažu. Nohu neobaluju, mám přítlačné prkýnko a na něm ještě malé kolečko, pokud lisuju tvaroh, dávám ho do hrnce na špagety a syrovátka tedy teče rovnou do hrnce. Pokud sýr, mám veliký dřez – hospodský a lis se vejde přesně na délku na něj. Takže stavím lis přímo na dřez, formu dávám přímo na lis a lisuju. Určitě pro spoustu lidí zcela nevhodné pro mě ideální. Takže jsem vám moc neporadila a budete si to muset stejně nakonec rozhodnout sama. V každém případě můj lis drží takto už x let, až se rozpadne, pan domácí ho předpokládám opraví :), dá mu nový spodek, ale zatím na něm žádné rozklížení.
ahoj, chci si udělat lis podle vašeho návodu. Nejsem si jistý kde mám umístit otvory jsou tam jen rozteče mezi sebou ale né od jedné strany.Bojím se abych nevyrobil zmetek. A ještě se chci zeptat na co slouží ta spodní opěra.
díky za pomoc
@Klára: Chtěl bych se zeptat, z fotek to vypadá, že váš hrnec na lisování se směrem dolů poněkud zužuje. Píšete, že přítlačné prkénko má průměr 20,8cm, jaký je průměr hrnce nahoře a jaký dole? Nedochází k tomu, že by se při lisování prkénko „zarazilo“ o stěny hrnce? Jaká tam je asi vůle? Zvažuju lisovat v něčem, co bude mít svislé stěny a tudíž v celé výšce stejný průměr, tak mě zajímá, jestli v tom není nějaký figl? :) Děkuji.
Dobrý den,
tak já to řeším dvěma způsoby. 1) tím nerezovým hrncem na špagety a ten není konický, takže tam je to naprosto v pohodě, prkénko se nezarazí. 2) a druhý způsob je stejně jednoduchý. Mám velkou formu přímo na sýr – dárek od Dolomita a k tomu silikonové „prkénko“ také to není konické a pak dvě menší formy, které jsou mírně konické, jedna pojme asi 15 litrů mléka. Jsou to formy, kde se sýr nezatěžuje, lisuje jen vlastní vahou a já, když ho chci zatížit, dělám to tak, že tam dám tu samou druhou formu a do ní závaží, to se mi u konických věcí osvědčilo jako nejlepší způsob – ale nejde to na lis, ten je opravdu jen na nekonické nádoby.
Tak já ještě doplním, mám taky hrnec na špagety a bohužel je mírně kónický, jiný se mi nepovedlo za rozumnou cenu sehnat. No a řeším to dvěma prkýnky. Na začátku o fous větší, jak si sýr sedá, dám to menší. Měla jsem z toho strach, ale jde to dobře odhadnout a teď už to mám v ruce, tak není problém a sýr má pravidelný tvar.
Ty vaše nádoby na nudle :-O :-D Kolik stojí takovej hrnec na nudle?
Dobrý den, na tento klasický hrnec je přítlačné prkýnko o průměru 20,8 cm a 2,5 cm tlouš´tka. Na to si dávám ještě asi taky 2,5cm tlusté malé kolečko o průměru 12cm – ze starého dřevěného auta .-), do kterého zapadá ten čudl na lisu. Je to mnohem lepší, lis je pak stabilnější a nepřeklápí prkýnko na sýru k jedné straně.
Dobrý den,jaký máte průměr kotouče na lisu? Objednal jsem si stejný hrnec a než přijde,stihnu doufám lis vyrobit.Děkuji za odpověd.
@Libča: Jsem moc ráda, že bude lis k něčemu. Přeju moc, ať je brzy dodělaný !:-))
ahoj, super nové stránky!!!!!! Spousta udělané práce, parádička.
a moc děkuji za info o Lisu. Už se na něm pracuje tak se snad brzo dočkám.
zatím papaáá L.