Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Oblíbené jídlo – knedlo- zelo -něco. Něco se odvíjí především od toho, co je k dispozici.
knedlo-zelo-něco
Naprosto ideální je dušená dýně Hokaido s pepřem a novým kořením, ovšem na tu si ještě pěknou chvíli počkáme.  Dnes to byl celer, na který padl Černý Petr a byl výborný ! :-)))
suroviny: na knedlíky: mouka celozrnná pšeničná přesátá – 750g, 5 housek, sůl, 2 vejce, 25g droždí a půl litru mléka. na zelí: kysané zelí, cukr, ocet, cibule, olej, sůl, kmín, trochu vody a asi 5 lžic mouky.  Na celer: 1/2 celeru,česnek,  2 cibule, paprika sladká koření, bobkový list, pepř, sůl, nové koření, trocha vody.
knedlík
Na knedlíky, si nejprve kvásek z trochou mouky a droždí, jakmile
knedlo-zelo-něco
vzejde, přidat nakrájené housky na malé kostičky, sůl a vejce, zadělat mlékem, raději postupně a pečlivě vyhníst. Nechám kynout, poté udělám dvě šišky a vařím ve vrocí  vodě cca. 30 min. Zkusím jeden knedlík nakrájet nití, zda je uvnitř už hotový.
Na zelí si rozpálíme olej, na olej dáme osmahnout jednu cibuli na kostičky, přidáme kysané zelí, množství dle potřeby, osolíme, okmínujeme a necháme dusit. Přidáme cukr, dle vlastní chuti, já dávám na kg zelí asi 150g cukru.  Podlijeme malinko vodou a dusíme dále. Nakonec přidáme podle chuti ocet, asi jednu lžíci a zaprášíme moukou, asi 5 lžic mouky. Ještě chvilku podusíme a sundáme.
Na celer je třeba na horké pánvi nechat rozehřát olej, přidat na proužky nakrájenou cibulku a
suroviny
česnek na plátky. Hned na to vložíme nakrájený celer na proužky. Zasypeme sladkou paprikou, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a nové koření. Chvíli dusíme, po chvilce přilijeme malinko vody, asi 100 ml a dusíme, dokud se voda nevsákne. Vznikne velmi chutná hmota.
Rajská polévka proto, že včera měla být rýže se zeleninou, ale po sytých vdolcích a polévce s knedlíčkama mi zbyla rýže netknutá – naštěstí zatím bez zeleniny. Takže jsem jí použila dnes a nebude to pravá rajská se zavařenou rýží, ale rajská s rýží vařenou „mimo“ :-) a pak přidanou…
rajská polévka
suroviny: 250g rýže, 600g vody, sůl, 2 cibule, bobkový list, kousek celé skořice, nové koření, 210g rajského protlaku, cukr – asi 6 lžic.
Nejprve si osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky v hrnci, přidáme syrovou rýži, osmahneme a zalijeme vodou. Ve druhém hrnci osmahneme cibulku na kostičky, přidáme rajský protlak, cukr, zalijeme 2 litry vody, přidáme koření a přivedeme k varu. Poté  vložíme uvařenou rýži a necháme hvíli zavařit. Tuto polévku nijak nezahušťuji.


Komentáře

1 ufa ufa | 10. listopadu 2010 v 14:03 | Reagovat

Teda, povím vám…to je dobrota!!! Ted se cpu, až mám boule za ušima…:-) Vůbec jsem nečekala, že celer bude  tak krásně jemný, nemá to chybu!!!

2 Klára Klára | E-mail | Web | 12. listopadu 2010 v 8:54 | Reagovat

[1]: To jsem moc ráda, my taky máme dost rádi knedlík, zalí a ten celer k tomu dost sednul – občas jsou hodně dobré dost nečekané kombinace :-)

3 ufa ufa | 12. listopadu 2010 v 10:16 | Reagovat

Právě, že já knedlík moc nejím, nebo nechci jíst, ale jak udělám svíčkovou, rajskou nebo tenhle celer-příteli také moc chutnalo, takže zařazuji do oblíbených jídel, tak , pardon za to slovo, ale to žeru knedlíky, až můžu prasknout…:-D zelí jsem teda dělala z hlavky čerstvého, poprvé, a chutnalo taky moc, takže už asi sladkokyselý budu dělat jen z čerstvého…no, ale prostě celkově je tohle jídlo prostě mňamka!!!:-)

2 Odpovědi to “Knedlo -zelo-něco a rajská polévka s rýží”

  • Renica:

    Knedlo-zelo-dýňo…Klárko moc Vám děkuji za tento recept, báječný pokrm !! Lahůdka, skvělé. Do dýně jsem zakápla trochu worchesteru – konečně jsem našla pouze zeleninové a sojové omáčky (k vidění na webových stránkách spol. Ekoprodukt). Určitě si tuto baštu letos uvařím ještě několikrát :-).

  • Kikus:

    Nechala jsem se inspirovat a použila „něco“ ne jako náhražku masa, ale jako přílohu a ke konci dušení jsem přidala uzený sojový tempeh. Nakonec posypat čerstvým porkem a k tomu čerstvá červená paprika. Vynikající! Děkuji za inspiraci

Přidejte komentář