Oblíbené jídlo – knedlo- zelo -něco. Něco se odvíjí především od toho, co je k dispozici.
Naprosto ideální je dušená dýně Hokaido s pepřem a novým kořením, ovšem na tu si ještě pěknou chvíli počkáme. Dnes to byl celer, na který padl Černý Petr a byl výborný ! :-)))
suroviny: na knedlíky: mouka celozrnná pšeničná přesátá – 750g, 5 housek, sůl, 2 vejce, 25g droždí a půl litru mléka. na zelí: kysané zelí, cukr, ocet, cibule, olej, sůl, kmín, trochu vody a asi 5 lžic mouky. Na celer: 1/2 celeru,česnek, 2 cibule, paprika sladká koření, bobkový list, pepř, sůl, nové koření, trocha vody.
Na knedlíky, si nejprve kvásek z trochou mouky a droždí, jakmile
vzejde, přidat nakrájené housky na malé kostičky, sůl a vejce, zadělat mlékem, raději postupně a pečlivě vyhníst. Nechám kynout, poté udělám dvě šišky a vařím ve vrocí vodě cca. 30 min. Zkusím jeden knedlík nakrájet nití, zda je uvnitř už hotový.
Na zelí si rozpálíme olej, na olej dáme osmahnout jednu cibuli na kostičky, přidáme kysané zelí, množství dle potřeby, osolíme, okmínujeme a necháme dusit. Přidáme cukr, dle vlastní chuti, já dávám na kg zelí asi 150g cukru. Podlijeme malinko vodou a dusíme dále. Nakonec přidáme podle chuti ocet, asi jednu lžíci a zaprášíme moukou, asi 5 lžic mouky. Ještě chvilku podusíme a sundáme.
Na celer je třeba na horké pánvi nechat rozehřát olej, přidat na proužky nakrájenou cibulku a
česnek na plátky. Hned na to vložíme nakrájený celer na proužky. Zasypeme sladkou paprikou, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a nové koření. Chvíli dusíme, po chvilce přilijeme malinko vody, asi 100 ml a dusíme, dokud se voda nevsákne. Vznikne velmi chutná hmota.
Rajská polévka proto, že včera měla být rýže se zeleninou, ale po sytých vdolcích a polévce s knedlíčkama mi zbyla rýže netknutá – naštěstí zatím bez zeleniny. Takže jsem jí použila dnes a nebude to pravá rajská se zavařenou rýží, ale rajská s rýží vařenou „mimo“ :-) a pak přidanou…
suroviny: 250g rýže, 600g vody, sůl, 2 cibule, bobkový list, kousek celé skořice, nové koření, 210g rajského protlaku, cukr – asi 6 lžic.
Nejprve si osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky v hrnci, přidáme syrovou rýži, osmahneme a zalijeme vodou. Ve druhém hrnci osmahneme cibulku na kostičky, přidáme rajský protlak, cukr, zalijeme 2 litry vody, přidáme koření a přivedeme k varu. Poté vložíme uvařenou rýži a necháme hvíli zavařit. Tuto polévku nijak nezahušťuji.
Knedlo-zelo-dýňo…Klárko moc Vám děkuji za tento recept, báječný pokrm !! Lahůdka, skvělé. Do dýně jsem zakápla trochu worchesteru – konečně jsem našla pouze zeleninové a sojové omáčky (k vidění na webových stránkách spol. Ekoprodukt). Určitě si tuto baštu letos uvařím ještě několikrát :-).
Nechala jsem se inspirovat a použila „něco“ ne jako náhražku masa, ale jako přílohu a ke konci dušení jsem přidala uzený sojový tempeh. Nakonec posypat čerstvým porkem a k tomu čerstvá červená paprika. Vynikající! Děkuji za inspiraci