Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Taky už vám konečně začala zima? 20 čísel sněhu, všude čisto, bílo, můžeme stavět sněhuláky! Většík povává již více než tři dny ve větším, než malém množství, chce se vykřiknout, jupíííí, je tu zima, čas odpočinku! A my mezi kontrolou různých testů z češtiny a matiky, mezi zkoumáním, kde fakt psát čárku před „a“ a kde je úplně zbytečná, zkoušíme domácí „patifu“. Snad se povede! A takový malý test

Co je správně:
1) Přijdu kdykoli kromě soboty. Chodil tam denně mimo neděli.
2) Přijdu kdykoli kromě sobotu. Chodil tam denně mimo neděle.
3) Přijdu kdykoli kromě soboty. Chodil tam denně mimo neděle.
4) Přijdu kdykoli kromě sobotu. Chodil tam denně mimo neděli.

tak se ukažte :)  Patří to do kategorie ten Třebíč, ta Ostaš, ta gauč,  ta výprodej, měli jsme nadšení, atd. :)

18 Odpovědi to “Máte rádi Patifu?”

  • aida:

    Myslím, že správně bude možnost číslo 3, jednička by to byla, pokud by tam bylo napsáno mimo nedělí (s dlouhým í), podle mě se jedná o monožné číslo. Jinak, mrkněte na nadpisy níže uvedených článků o sušenkách a vaflích, tam máte ty chyby o dost horší. I v různých jiných textech máte těch je chyb jak naseto.
    Moc se omlouvám, jsem taková „grammarnazi“, nezlobte se. Jinak váš blog sleduju už léta a moc se mi líbí, jsem vaše velká fanynka, fandím vašemu životnímu stylu, fandím vaší výrobě sýrů, moc se mi líbí vaše recepty a moc vás obdivuju. Kdyby nepřišla na pravopis řeč, vůbec bych se neozvala, fakt se omlouvám za peskování.
    P.S. Pokud si nebudete vědět s něčím rady, zkuste Internetovou jazykovou příručku, beztak ji kvůli domácímu vzdělávání dětí důvěrně znáte.

    • Aido, díky moc za komentář. Správně je varianta 1. To není můj výmysl, to je podle pana Styblíka. Hledala jsem ty nadpisy ve všech sušenkách i vaflích, netuším co myslíte, když budete mít čas, napište, ráda to najdu a opravím. Na pravopis tady došlo proto, že na něj nyní dochází i doma, čímž netvrdím, že na něj běžně nedochází. Ano, souhlasím, chyby jsou. Jsou především proto, že si to po sobě diletantsky nečtu, píšu to rychle, během krátké doby a spoléhám na první danou :). Chyba. Další problém je ten, že už si to po sobě většinou pak ani nikdy nečtu. Už na to nedochází. Svoje recepty dělám pak z hlavy. STránka je zcela bez reklam, tudíž na editora není kapitál :) a na co přijdu, to si pokorně opravím. V každém případě omluva tímto, pokud vás to uráží, je to můj čistý diletantismus, že tam chyby jsou. :). Mějte se moc fajn a ať se daří.

    • Snad možná myslíte Šárčiny místo Šárky? Ono např. vyšinutí z vazby tady bude na každém kroku, nepřála bych vám být editorkou naší knihy, má můj hlubolý obdiv :). Nedá se nic dělat, tento nešvar asi jen tak nezlomím :).

      • aida:

        Ano, myslela jsem ty Šárčiny ovesné sušenky a pak Bruselské vafle 1) podle receptu od Hany, nebo 2) podle Hanina receptu. Víc jsem toho nezkoumala, nechci vám kazit radost a až na tenhle dotaz tu není jazykovědné okénko, že. ;-) A ještě jednou prosím, nezlobte se.
        S těmi varinatami odpovědí nevím (přitom jsem na to myslela celý den), ale myslím, že se pan Styblík možná plete, ono taky není úplně přesně jasné zadání. Třeba v minuých a předminulých maturitních písemkách byly taky pěkné kopance, i když se zadavatelé dušovali, že ne.
        P.S. Abyste věděla, kdo jsem, trochu se celá rodina známe s Michalem/Rachadem/Hugem, máme ho rádi, když tak se ho na nás optejte, on vám poví co a jak. A přeju hodně zdaru při dalším psaní blogu, výchově dětí, chovu a pěstování, v životě a tak vůbec. Mějte se!

        • Aido, já se vůbec nezlobím :). To je v pohodě. Já jsem sem nedávala tu hádanku jako okénko do mých gramatických schopností, naopak, spíš jako sdílení a odlehčení doby před přijímačkami. Sdílení, jak mě to už neskutečně leze na nervy :D. Nicméně češtinu mám ráda, moc a omlouvám se každému za její nevědomé (ať z lenosti nebo z neznalosti) prznění. Naprosto to chápu. A fakt se nezlobím.

          Zpátky k té hádance, já si myslím, že je určitě dobře jednička vzhledem k tomu, že se mimo pojí se 4. pádem a je tam počítáno s jednou sobotou, tudíž počítám i s jednou nedělí. Pak je to mimo neděli jako mimo růži. Případně by mohlo být dobře jedna + tři, jednou počítat s jedn. a jednou s množným číslem. Proč myslíte, že trojka? To mě fakt zajímá, to není jen řečnická otázka :). Ty kopance v maturitách, to je jasné, obávám se však, že nebudou větší jak kopance přijímajících dnes v přijímačkách :).

          RAchad – ale nebyla jste to vy, kvůli komu po jazykovědném okénku Michal zavřel komentáře? že ne? :D:D:DD: jak já bych se ho ráda optala, ale on je tak pracovitý :), vůbec si nedá chudák chvilku volno, je zodpovědný, pečlivý, poctivý. Jak mně chybí po odjezdu Huga sbírat po zahradě plné hrnky kafe s upitými dvěma loky :). Mám pak takovou Rachadovu bojovku :). Pozdravujte ho.

        • Aido, psala jste, abych se poptala u Rachada, tak jsem se poptala a mluvil o vás tak hrozně hezky, že mi už ale vůbec nevadí, že mě někdo sjel za češtinu :)

          • aida:

            Jejda, tak to mám velkou radost, my ho všichni máme taky moc a moc rádi a tohle nás opravdu těší.

    • Mira:

      A co tak si po sobě přečíst? l. řádek: „monožné“ číslo, 2. řádek: „máte těch je chyb jak …“

  • vera:

    Tak mi to nasadilo brouka. Pro mne je to var. #3. Protoze… no, mimo me zeny tam bylo 10 devcat. Kazdopadne 2. pad. Mimo mou zenu? Nikdy! :-)

    Taky to ladi s „krome“ a s „s vyjimkou koho/ceho“, cili druhy pad. Jo, nejaky akademik (ci aparatcik) rozhodl, ze mimo je 4. pad a basta. Treba to vubec neladi lidem rekneme od Domazlic ci z Beskyd.

    Se mi zda, ze dogmaticky a centralizovany pristup k rodne reci je forma totace. Ne? Nemuze existovat vice forem toho, co je „spravne“?

    • vera:

      A jeste neco. Existuji dva typy mimo.

      Mimo provoz (4. pad) a mimo provozu (2. pad): obe varianty existuji, ale maji jiny kontext.

      „V době mimo provozu koupaliště…“

    • Absolutní souhlas, čím víc pravidel, tím víc hlupáků.

  • vera:

    Tak mi to nasadilo brouka. Pro mne je to var. #3. Protoze… no, mimo me zeny tam bylo 10 devcat. Kazdopadne 2. pad. Mimo mou zenu? Nikdy! :-)

    Taky to ladi s „krome“ a s „s vyjimkou koho/ceho“, cili druhy pad. Jo, nejaky akademik (ci aparatcik) rozhodl, ze mimo je 4. pad a basta. Treba to vubec neladi lidem rekneme od Domazlic ci z Beskyd.

    Se mi zda, ze dogmaticky a centralizovany pristup k rodne reci je forma totace. Ne? Nemuze existovat vice formem toho, co je „spravne“?

  • Qnik:

    Jednička je jasná volba…

  • Golda:

    Já bych se přikláněla k variantě č. 3. Z kontextu vyplývá, že se jedná o neděle, množné číslo. Pro moji generaci to bylo podle vzoru „nůśe“.

    • Díky všem moc, správně je varianta č. 1 – protože předložka mimo se pojí se 4. pádem a vzor růže se ve 4. pádu skloňuje růži. Takže kromě neděle (kromě se pojí s 2. pádem) a mimo neděli – jako mimo růži. No, nicméně hodně lidí v tom vidí právě množné číslo, ale je to bohužel jednotné, aniž by to bylo nějak dáno najevo, takže je to mimo neděli. Zajímavý je ale, že nikdo netipoval kromě sobotu :D.

  • yaya:

    Tak pokud je to jedna neděle tak za 1), pokud jsou to neděle v množném čísle tak za 3). Řekla bych, že obojí je možné použít pro množné číslo nedělí.

  • Janna:

    Řekla bych, že správně je 1). Předložka „kromě“ se pojí s 2. pádem (kromě ženy), předložka „mimo“ se 4. pádem (mimo růži), jak už napsal(a) Kolemjdoucí. Varianta „mimo neděle“ by platila, pokud by se jednalo o množné číslo.

  • Kolemjdouci:

    Myslím (alespoň podle staré školy) že za 1) je správně. Sobota je podle rodu ženského, vzor žena, čily kromě „ženy“ ne „ženu“. Neděle rod ženský, vzor růže, tedy mimo „růži“ nikoliv „růže“. To by bylo množné číslo. (mimo neděle). Pokud mě paměť neklame :-))

Přidejte komentář