Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘dobromysl’

Nať dobromysli se používá zejména jako koření (pod názvem OREGANO); typickým použitím je kořenění pizzy. Kromě toho je též součástí provensálského koření. Chuť je výrazná. Sbírá se kvetoucí nať, přítomnost plodů je nežádoucí
oregano
Používá se též v léčitelství pro své aseptické a protizánětlivé účinky, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči. Droga je silným prostředkem uvolňující křečovité stažení hladkého svalstva (spazmolytikum). Používá se i na obklady a osvěžující koupele. Ne nadarmo je českým názvem oregana – Dobromysl. Používá se jako nálev – zalitá dobromysl vařící vodou, 10 min. nechat odstát, poté scedit. Pužívá se na nervové problémy.
Pokud se pěstuje, tak je zároveň důležitou medonosnou rostlinou.
V nati obsažené barvivo se dřívo používalo k barvení ovčí vlny.
Nať dobromysli obsahuje asi 0,4% silice (hlavně thymol a kvarkarol) a asi 8% tříslovin, hořčiny, tanin, těkavý olej, gumopryskyřici a další látky.
oregano
oregano je velmi důležitým kulinářským kořením. Je používaný v Turecku, Řecku, Portugalsku, Španělsku, Latinské americe a Itálii. Používají se více sušené listy, nežli čerství.  Oregano je často používáno do rajčatových omáček, smažené zeleniny. Naprosto specifické je oregano na pizze.Spolu s bazalkou dává charakter italským jídlům.
obrázek z :

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oregano.jpg