Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Posts Tagged ‘hermelín’

Dnes přišla jedna velmi hezká zpětná vazba na knížku, dovolím si jí sem vložit

 Před přečtením knihy Domácí mlékař jsem nevěřila, že bych někdy byla schopná vytvořit vlastní máslo, tvaroh nebo dokonce sýr. Kniha mne tak nadchla, že neustále zkouším další a další recepty, rodina si to chválí a já mám dobrý pocit nejen z toho, že se mi výroba daří, ale i z toho, že jíme zdravěji. Určitě knihu doporučuji všem, kdo mají chuť zkusit vytvořit něco dobrého, postupy jsou tak hezky popsány, že to podle nich zvládne opravdu každý. A před 10 minutami jsem objednala další výtisk knihy jako dárek pro kamarádku, myslím, že z ní bude mít stejnou radost jako já sama.

a přidat k ní recept, který je jako stvořený právě pro ty, kdo se v knize dostali k domácímu camembertu.

IMG_0413ok

Po odlehčeném ricottovém hrníčku přichází na řadu řádně neodlehčený listový koš, plněný špenátem a hermelínem. Není to nic složitého, stačí koupit nebo vyrobit listové těsto, 2 x špenát v tuto dobu mražený, sůl, 4 žloutky, 3 lžíce celozrnné pšeničné mouky, na každou porci 1 domácí nebo kupovaný hermelín a 1 celé vejce na potření.  Read the rest of this entry »

dscn4690okKdyž jsme včera jeli s panem domácím s knížkama na poštu, jela jsem na kole, mrzly mi ruce v nedokonalých rukavicích a v nefunkčním prádle – teda ono funguje, ale teď se prodává i funkční a toto není tohle funkční prodávané, tuším teda, že bude objektivně nefunkční, fouká mi všude a klouže mi kolo, říkám si – nebreč, příroda trpí. Potřebuje to jak sůl. Ale nějak mě to neuspokojuje. Včera dopadl náš běžný rituál zcela netypicky. Ráno zahlásím, že někdo musí na poštu. Ticho. Pak se zeptám pana domácího, jestli pojede. „Já?, no nevim, moc se mi nechce“. A zase ticho. „No, mně se taky nechce, já na to“. Pan domácí, „tak já pojedu“. Já na to, že ok, že jedu. Pan domácí „tak pojedem oba“. To je úplně nejlepší řešení, když se něco nechce jednomu ani druhému, je ideální, když to jdou dělat oba. Ale nefunguje to vždy. Třeba když zahlásím, že je potřeba umýt nádobí, nechce se nikomu a málokdy umývá nádobí více lidí než 1. S nošením dříví je to velmi podobné. Asi budeme intelektuální rodina, nikomu se nechce fyzicky pracovat. Zvlášť, když je venku vedro nebo zima, nebo když prší, nebo sněží, nebo je tma nebo silný vítr, nebo hrozně paří slunce anebo je tak hezky, že je to vyloženě škoda vyplýtvat na práci. Ale teď nám několik prací ubyde, např. konečně zmrzla koupelna, ubylo jedno topení. A za chvíli zahlásí pračka, že v téhle teplotě nepere, takže i praní ubylo. A včera se ptala zcela seriozně Jentl, jestli bysme nezvládli hibernovat. To by vůbec ubylo spoustu práce. No, ale kupodivu nikdo nechce, aby se přestalo vařit, takže přidávám jeden zeleninový recept. Read the rest of this entry »

Tak co, jak to máte a co děláte, když vám takhle zbyde 40 vyzrálých hermelínů a několik litrů šlehačky? Právě toto se mi tento týden nepěkně stalo a tak přináším vlastní malý speciál na hermelín a šlehačku, každý samostatně. Hermelín byl vyráběn za účelem hermelínu. Jen se to trochu nashromáždilo. Šlehačka byla ze smetany ušlehána za účelem výroby másla, ale máslo tento týden ne a ne a ne, takže nezbylo, než jí zpracovat tak, jak je. Kdo mi tu provokaci (sic pravdivou) promine, budu ráda, když napíše svůj vlastní recept, jak na přebytek těchto dvou základních surovin.

Když zbyde hermelín, každý  má svůj vlastní osvědčený recept, co s ním. U nás je to klasický smažák. Vajíčko, mouka, strouhanka, sůl, česnek, majonéza a brambory. Nic víc není třeba, snad jen malá rada, že smažák je třeba vkládat do zcela rozpáleného tuku.

Když už je přesmažákováno, přichází na řadu hermelín nakládaný a to na jakýkoli vlastní způsob. Vřele doporučuji jako malou pomůcku Velkou sýrovou nakládačku . Read the rest of this entry »