Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘rybíz’

Léto v plném proudu, přijel kamarád pomoci panu domácímu a přivezl s sebou dvě malé děti. Holky jsou skvělý, milý, hodný. Jen mají rády svoje jídlo. A to došlo. Na těstovinách se nedá nic zkazit, říkala jsem si. Holky budou těstoviny, máte je rády?“ „Máme, ony na to. S parmazánem!“ a byla jsem namydlená. „Krupicovou kaši?“ „Máme“. Oddychla jsem si, dokud jsem si téměř současně s oddychem neuvědomila, že nemáme klasickou dětskou krupičku, ale naší, namletou. Ale prošlo to. Dnešní večer strávím opocená přemýšlením o tom, co zítra uvařím. A nejhorší moment nastal, když jedna z nich začala vyprávět, že když ještě nebyly prázdniny a chodila do školky, tak tam taky dělali polívky. A já bych v ten moment dala nevím co za to, aby nepokračovala…. jak já nechtěla slyšet, že jí v tý školní jídelně ty polívky chutnaly! Nechutnaly! Malá, nic neznamenající výhra. A taky vyhlašuji anketu o nejvtipnější zvíře. U nás jednoznačně vyhrává běžec. Ti jsou tak neuvěřitelně vtipný, že kdo je nemáte, určitě si je pořiďte. Read the rest of this entry »

Pravděpodobně většina z vás zná tradovanou historku s žárovkou. Na nějaké menší sešlosti padl hec, zda si dotyčný dokáže vložit žárovku do úst. „No jasně, na tom nic není!“ Dokázal. Ven už nešla. Druhý to viděl a pravil:„ to není možný“. Bylo. Tak byli dva s žárovkou v puse, upito, nikdo s papírama střízlivý, tak zavolali taxi. Třetí vysvětloval taxikáři co se stalo během jízdy na pohotovost. Jakmile taxikář zákazníky vysadil, dorazil domů a říká manželce „to není možný!“…. atd.  Read the rest of this entry »

Na zahradě je poslední rybízový keř a tak je třeba vynikající mák proložit ještě občas rybízem, aby se mák nepřejedl :). Takže dnes jen mřížkovaná rychlovka. Na těsto je třeba klasický křehký recept mé babičky, totiž 7-14-21. Nejméně je cukru – 70 g, pak 140 g másla a nakonec 210 g celozrnné přesáté mouky. A na tento poměr jeden žloutek, trochu citronové kůry a malinko vanilky. Osobně vše dělám minimálně v dvojité dávce.

Všechny suroviny smícháme dohromady a těsto necháme chvilku odpočinout. Pak si oddělíme třetinu, kterou použijeme na mřížky. Dvě třetiny dáme do vymazaného plechu a to tím způsobem, že těsto navlhčenou rukou roztáhneme po plechu s vyšším okrajem. Na těsto pak vložíme nádivku, která je udělaná z tvarohu, moučkového cukru dle chuti, žloutku a navíc, s dvěma hrnky čerstvého rybízu (na 750 g tvarohu 2 hrnky rybízu, ale je třeba podle kyselosti rybízu a své chuti)  a také s 40 g kukuřičného škrobu, případně vanilkového pudingového prášku. Vše rozmixujeme. Na tvarohovou vrstvu položíme mřížky a již ničím nepotíráme. Dáme péci na 180°C a hlídáme. Krájíme až vychladlé.

 

Máme vedle sebe dost veliké naleziště borůvek, takže jsme hodně nabažení samotných
borůvky
borůvkových džemů a nejsme jimi až zase tak moc nadšeni -jistě, jsou výborné, ale jsou trochu mdlé chuti, pokud jsou to džemy pouze z borůvek. Proto dělám ráda borůvky v kombinaci buď s jahodami, malinami nebo s rybízem. Tentokrát došlo na rybíz. Borůvky nemají tak velikou želírovací schopnost a budu upřímná – mám ve skříni ještě dost pektogelů a nechci je nechat projít :-),takže tentokrát to bude recept na džem za použití pektogelu. Je to rychlejší varianta dělání džemů- tato varianta je tak rychlá, že ani nemá cenu si to v  hlavě nějak rovnat a dělat si prostor a čas pro zavařování. Prostě je to během chvilky hotovo mezi ostatní prací – ovoce se může vařit najednou v jednom hrnci – klidně i 10 kg, na rozdíl od džemu bez použití pektogelu, vše je jen na hrnci, vařečce, teplé plotně a vše je hotovo do půl hodinky. Tedy kromě sbírání :-) Read the rest of this entry »

veg
Borůvek už bylo málo, musíme zase dojít -tak jednoduché nastavení červeným rybízem. Je
muffins
to takový rychlý piškotový moučník na snídani, který se ale zároveň i dost rychle sní – bohužel ! :-))
Suroviny: 6 vajec, 2 lžíce oleje, 2 lžíce vody, 2 vanilkové cukry, 190g cukru, 250g mouky celozrnné přesáté pšeničné, 500 g borůvek s rybízem Read the rest of this entry »