Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

veg
Chudá večeře – vařené brambory s kořeněným tvarohem a syrečkem byly sice dobré,
bramborové placky
ale děti se vrhly na puding a brambor i tvarohu dost zůstalo, a protože mi bylo hodně líto to dát slepicím, tak jsem něco přidala a udělala bramborové placky. Večeře byla okamžitě pryč :-). Jak je to smažené, tak to prostě chutná. Na záhoně jsou ještě nějaké zbytky hlávek zelí, které ještě nejsou ve sklepě, tak jako příloha dušené čerstvé zelí a rajská polévka, tentokrát z čerstvých rajčat, která jsou ještě ve skleníku. Vzhledem k počasí jaké je, jsou ale víceméně oranžová – do červené jim trochu chybí.
Suroviny na bramborové placky se zelím: vařené brambory a tvaroh se syrečkem z předchozího dne. 1 vejce a trochu mouky – tolik, aby se těsto nelepilo a bylo hezky tvárné. Trochu pepře a sůl. Olej na smažení.  Hlávka čerstvého zelí, dvě cibule, trochu cukru, trochu másla, sůl, kmín,  lžíce mouky na zapražení zelí.Hrst rozinek.
Nejprve se rozmixují brambory – např. ponorným mixérem. Přidá se vejce, sůl, pepř a tolik mouky, aby se těsto nelepilo. Placky jsem tentokrát tvarovala pouze ručně a vkládala do rozpáleného tuku. Jemná příchuť syrečku v plackách byla výborná !
Zelí je velmi jednoduché – stačí nakrájet cibuli na kostičky, osmahnout na oleji, přidat na proužky krájené čerstvé zelí, podlít jemně vodou, cca 100 ml, osolit, přikrýt a nechat dusit. Když je zelí měkké, na malém rendlíku si rozpustím trošičku másla – 1 lžíci, přidám cukr, cca 3 lžíce a nechám jemně zkaramelizovat. Poté přidám do zelí. Lze i trochu přikyselit octem, podle chuti. Jemně dosolit, okmínovat, přisypat hrst rozinek  a nechat chvíli dusit. Poté zaprášit moukou a ještě za občasného míchání dodusit.
Rajská polévka
Suroviny na rajskou polévku z rajčat : rajčata – cca 1kg, 2 cibule, hrnek rýže, sůl, pepř, 1 hřebíček, lžička skořice, cukr, voda – asi 1,5l a 1 malý rajský protlak. Trochu oleje na osmažení cibule.
Nejprve jemně osmahnout nakrájenou cibulku na oleje, poté přidat rajčata nakrájená na větší kusy a dusit. když jsou rajčata rozměklá a tvoří hrubou kaši, rozmixuji je mixérem, přidám vodu, sůl, skořici, hřebíček, trochu pepře, přidám cukr dle chuti a pokud jsou rajčata málo výrazná i jeden malý rajský protlak. Nakonec jeden hrnek syrové rýže. Nechám polévku vařit až do změknutí rýže.

Komentáře

1 ufa ufa | 7. listopadu 2010 v 23:04 | Reagovat

Polévku dělám stejně, teď tedy používám konzervovaná rajčata, protože vlastní nemám, a to, co se dá koupit?? To jsou chuťově lepší ta konzervovaná… Placky asi zkusím, ale bez těch syrečků,jen s tvarohem, my je nemusíme, páč jak to „smrdí“, tak to nesmí do domu…:-) a zelí s rozinkami? To vůbec nemusí být špatné…takové indické mi to přijde…:-) asi zkusím…

Přidejte komentář