Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Hromadí se mi tu hromadí recepty a stále je hezky a není čas je dát na web. Tak dnes bez dlouhého psaní se utrhávám na dýňovou marmeládu. Letošní sklizeň ovoce je v našich krajích tristní. Ke konci května na dva dny -14 a 20 cm sněhu způsobilo, že marmelád je poskrovnu.  Ovšem zelenina se vydařila, paní Elišková přivezla spousty jablek a tak nahrazuji oblíbené marmelády novým druhem. Dýňovo-jablečnou.  Dvě misky, co se nevešly už do sklenic zmizely rychlostí blesku a tak zkušební marmeláda ze  2 kg jablek a 2 kg dýně se osvědčila a můžeme začít zavařovat ve velkém :-). Malé sklenice už nepoužívám, přijde mi to jako ztráta času :-).

Na marmeládu je třeba půl na půl jablek a dýně. Šťáva z citronu nebo sušené citróny, cukr – na 1kg dužniny – 1kg cukru a 1 pektogel a to je vše.

Dýni používám obrovskou, oranžovou – gigant. Jablka jakákoli – u mě tak na půl moučná. Postup je velmi jednoduchý – dýni oloupu, nakrájím na kostky, jablka také oloupu, vyjadřincuji, nakrájím na kusy a vložím k dýni. Vše rozmixuji ponorným mixérem a pak přepasíruji přes velmi jemnou látku – přes monofil, záclonu. Zkoušela jsem i variantu strojkem tutti- frutti, ale mixérem a pasírováním je to paradoxně jednodušší. Zbytky, které zbydou ať už ze strojku, nebo v látce – nevyhazovat !!! Použití hned v příštím článku.

Hmotu přivedu k varu, pak přidám citronovou šťávu. Pokud mám sušené citrony od Rachada, které jsem viděla poprvé v životě :-), lze je vložit nadrcené do sítka a vařit chvíli s ovocem-zeleninou.  Vyndám sítko, přidám polovinu množství potřebného cukru (na 1kg -1 kg cukru) a v cukru rozmíchaný pektogel a míchám. Přivedu opět k varu a ihned přidávám zbytek cukru. Potřetí přivádím k varu a ihned nalévám do vymytých sklenic, víčkuji a otáčím dnem vzhůru. Již nezavařuji.

Marmeláda je malinko řidší, nekrájí se nožem, ale je velmi dobrá.

17 Odpovědi to “Dýňovo-jablečná marmeláda”

  • Jitka:

    Tak mám nakrájený hrnec jablek a dýně a teď si nevím rady. Opravdu mám rozmixovat jablka a dýně bez vaření a vařit až to přecedím?

  • Bohunka:

    Opravdu výborná. Díky za recept.
    Bohunka

  • JARKA:

    Zdravím, po letech jsem získala oranžovou dýni. Asi z jedné třetiny jsem uvařila dýňové zelí – docela šlo – k tomu upekla kachnu, pozvala děti. Ze zbytku jsem přemýšlela co s ním? Hledala jsem recept na marmeládu nebo džem , slyšela jsem že je to dobré a našla tady toto. Dopadla dobře – jen jsem přidala kousek nastrouhaného zázvoru. Díky za recept vám oběma Katce i Klárce.

  • Dahlia:

    Je skvělá !!!

  • Dahlia:

    V sobotu jedu k matce pro jabka a dýni a určitě zkusím. :-))

  • Skaredec:

    Dobry den,na to ze delam marmelady skoro ze vseho , jsem zrovna k dyni byla skepticka a 3 roky tomu odolavala , ale musim rict , ze tohle JE TEDA NECO … moc dekuji za napady a preji snad jiz hezke jaro na kopec.

  • petromilla:

    Moje babička, když dělávala povidla z jablek nebo hrušek, umlela matroš na masovém mlýnku i se šlupkami, povařila, přidala cukr, povařila, ještě horké plnila do sklenic a zavařila. Bylo to „natošup“ hotový, než se rozvaří jablka, trvá to přeci jen nějakou dobu a musí se u toho stát a míchat. Možná by to šlo použít i u kombinace dýně-jablka. Mimochodem moje babička se s ničím moc nepárala, dokonce i višňovou marmeládu dělala s peckama :)). Po namazání na chleba jsem pecky plivali a bylo! :))

  • rychlonoh:

    Dneska jsem dodelal marmeladu ve variante od KatkyT a je úúúúúúžasná…….

  • KatkaT:

    letos poprvé jsem zkusila dýni …a dokonce i stejný recept, jen dám příště míň cukru a nebo seženu kyselejší jablka :-)). Svojí dělám takto :staci jablka i dyni pomalu rozdusit / kousky 2×2 cm/ bez pridani vody a bez pektogelu, po rozduseni pridat cukr a 5 min povarit. Pokud vam nevadi ze je to spis jam , je husty a o moc nim nadobi:-).

    • díky moc za recept, mám ještě hodně dýní a už jsem spotřebovala několikaleté zásoby pektogelu a tak díky díky- hned jí zkusím .-)

      • Skaredec:

        Dobry den Klaro,jiz dlouho sleduji vase stranky,nebydlim sice na kopci,daleko od civilizace,ale v Urugvayi,dalo by se rict take daleko od civilizace … spis konzumu na jaky jsem byla zvykla.Tedy z typicky mestskeho cloveka se den ze dne stava hospodar … se sadem,velkou zahradou a dennimi starostmi,jak to vse zvladnout.Proc pisu – tema Pektogel – pektin.Jsem fanatik na zavarovani,a taky co delat s produkci,ktera nejde prodat …NO dalo by se rozepisovat hodiny proc … sama vite,jake je to byt daleko od civilizace obcas odkazani jen sami na sebe.
        Pektin – prekladam ze spanelstiny – pokud to nekdy nebude davat smysl,zapominam pomalu cesky … – pomaha ovocne slozce v procesu zelirovani – existuje – komercni – lze koupit ve forme roztoku nebo prasku a „domaci“ lze si vyrobit doma – Presny recept,ktery jsem nasla je ze 1kg jablek a 2 litru vody ,kdy jablka ocistime,rozdelime na 4-8 dilku,pridame v plachetce zabalene slupky a semeniky a ve vode varime na asi polovinu mnozstvi vody.Ani pomalu ani rychle – na polovinu – na kamnech asi klokotem… pak cele precedime a vysledny roztok se pouziva v mnozstvi 50 – 100 ml na 450g ovoce.(Davkovami zalezi na druhu ovoce a jeho vlastnim obsahu pektinu a 450 g je mysleno cerstveho ovoce.)
        Ja sama to delam tak ,ze pokud delam marmeladu z jablek,ci pridavam jablka – samotne ovoce jde do jednoho hrnce a slupky,seminka,zbytky jablek – prilis malinke do druheho.To zaleju vodou,aby to bylo skoro ponorene a povarim asi 20 minut,necham pres noc nejen vychladnout,ale taky aby se do roztoku dostalo vic pektinu a aromat a rano zcedim pres plachetku.
        Lze skladovat v lednicce,zamrazit …
        Pekny den na kopec – dneska jdu vyrabet podle vaseho receptu jablecno/dynovou marmeladu – nam tady prave zacal podzim.

        • Lamm:

          Děkuji za tip, zadařilo se. Neměla jsem sice v úmyslu vyrábět pektin, ale vařit čaj a hrnec zůstal stát na kamnech o trochu déle. Voda se vyvařila a zůstala úžasná hmota, ze které jsme udělali pudink a zbytek šel do marmelády.

  • Alis:

    Další super nápad, jak na dýni:)!!!

  • Tak bych si tak tipla, velkou sklenici pro vaší rodinu k snídani. No, možná zbyde na dně…

Přidejte komentář