Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dnešní recept přímo navazuje na včerejší dýňovo – jablečnou marmeládu . Jde o to, že jablka  na marmeládu,  je nutné přepasírovat a pokud je člověk nemixuje se slupkou a pak nepasíruje přes cedník, ale dá si práci s oloupáním a vyjadřincováním, tak mu přibude mnoho hmoty – dužniny, která se dá krásně upotřebit.  Zbylá hmota z přecezených jablek se jednoduše promísí – promixují dle chuti s cukrem – není třeba mnoho, se skořicí, s trochou rumu a rozloží se na pečící papír na plech, v tloušťce asi 3/4 cm -1 cm.Povrch se uhladí a plech se dá buď do sušárny v kamnech, nad kamna, nebo do jemně vytopené trouby – u el. to tipuji tak na 50? Vysychá velmi rychle, i když záleží na intenzitě sušení, ale  my měli usušeno již druhý den.

Když ještě není hmota úplně tuhá, nakrájí se nožem na požadované tvary a nechá dosušit. Po dosušení se buď jen sloupne z papíru a uskladní a permanentně se přemýšlí, co asi chce Hugo, když přichází s prosbou, že chce štrúdl !, nebo se kousky obalí v krystalovém cukru, nebo se nakrájí na kostičky a použijí do buchty, nebo se obalí v čokoládě, nebo…. cokoli :-)

3 Odpovědi to “Jablečno – dýňové bonbóny”

  • hanaka:

    Kláro, prosím tě, zajímaly by mě ty bonbóny z šípku – jak děláš? Z přemrzlých šípků nebo ještě teď? Přijdou mi takové suché a přemýšlím, jak z nich udělat požadovanou konzistenci. Díky moc!

  • Pipi:

    To je zajímavé, ale jako klasický bonbon to nevypadá! To se potom cucá, nebo žvýká?

    • milá Pipi, to je síla zvyku. Kdysi jsem je začala dělat podle České stravy lidové ze šípku, z toho ruského a tam jsou to více bonbóny, jsou vyšší. Tady jsou to takové placičky podobné pendreku, stejné konzistence. Ale doma toto vše, označováno je jako bonbón, i když souhlasím, název je to zavádějící. A jak se to jí – jako pendrek..-)

Přidejte komentář