Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Já jsem si vždy myslela, že slovo organizace je od slova organizovat. V tom případě je česká pošta tak zorganizovaná, že si nejsem jistá, jestli se v tom dá regulerně orientovat. Když jsem tam byla nedávno, zjistila jsem, že zatímco u nás na poště sloužily za okýnkem 12 let pošťačky v šesti, nedávno jim to skrouhli a jsou tam ve dvou. Dvě ženské a vedoucí, která musí samo někdy zaskočit, protože dělají šest dní v týdnu v pětitisícovém městě. Ovšem na kontrole tam byly z kraje čtyři úředníci a tak ty dvě poštovní úřednice musely ještě během nabízení hasicích přístrojů ukazovat, kam zařadily formulář z minulého týdne.

Ale jsou tam peníze, tak je jasný,  že mají nad sebou bič. Takže minulý týden jsem začala důležitě tisknout adresy na lepicí štítky, co mi dal pan obchodní zástupce. Šlape to bezvadně, když nedělám moc chyb a jsem moc důležitá.Proto jsem nechápala, proč mi po první várce odeslaných knížek z dotisku píše paní, že děkuje, kniha moc pěkná, ale chtěla jí na dobírku a nikdo po ní nechtěl peníze. Tak jsem zaváhala, prošla celou aplikaci a zjistila, že to má fakt na dobírku. TAk poctivé paní píšu, že je moc hodná, ale že si nevšimla trojúhelníčku, co se vytiskl na samolepku. A paní mi píše, že ne, že se tam žádný nevytiskl. Poslala mi scan a fakt – aplikace vygenerovala dobírku, kterou nevytiskla jako dobírku. Pošta si s tím nevěděla moc rady, hodila to na doručovatelku – nevidíte trojúhelníček – to nestačí, musíte vědět, že je to dobírka a hezky ze svého. Naštěstí to byla doručovatelka z poctivého rajónu. Tak si říkám bacha, možná to nebude všechno šlapat jak má a zbystřila jsem.

A taky jo, vrátila se obálka s knížkou. jak to? Když je to tak organizovaný? Na zadní straně bylo napsáno – z důvodu chyby ve jménu! Protože jsme měli připravené nadepsané obálky, a protože píšu psacím písmem, a protože mi to diktovaly děti, když jsem to tedy následně dávala do počítače, spletli jsme to a napsali místo jednoho „k“ „l“. Takže místo např. Nováková bylo Noválová. Jinak vše v pořádku.

Tak jsem se na sebe zlobila, že zvítězila technika, že kdyby to bylo rukou, určitě by to dodali. Jak je to tištěné, pošlou to zpět a ať to odešlu znovu. Tak, že si na to dám bacha. Ale dnes mi píše paní, že jí do Nového Knína přišla kniha v pátek a dnes omylem znovu, že jsem se přepsala v ulici. Představte si, že bydlíte v ulici například Spálená v Novém Kníně. Dojde vám kniha a dva dny na to vám dojde znovu – na vaší Spálenou ulici. Není sice na obálce vaše jméno, ani vaše město, je tam Blansko, ani vaše PSČ, ale to neva, je tam razítko Domácí mlékař a „Spálená“. Takže je asi úplně logický, že prostě kniha dojde na jediný špatný údaj na obálce. Na ulici, kam nepatří. Možná, že takto veliká chyba ve jménu, jako že je úplně jiné, je natolik matoucí, že se kniha nemá šanci vrátit zpět odesílateli? Možná, že ani nevadí, když doporučenku podepíše osoba, jejíž příjmení je o pět písmen kratší a mezi jmény Ladislava a Jitka už od čtyř hledám marně souvislost.

Obávám se, že do toho nikdy neproniknu. Všem, komu přijde mlékař se zpožděním se velmi omlouvám. Snažím se být o krok vpředu před Českou Poštou, ale přísahám, jsou lepší!

Polévka z červené čočky

Další z velmi rychlých polévek. Když není čas, sáhne se po červené čočce. Na tuto polévku je třeba 1 větší cibule, olej, balíček červené čočky, barevný pepř, tři špičaté dlouhé čerstvé feferonky, tvrdý sýr, sůl, olivový olej.

Nejprve si  oloupanou a omytou cibuli nakrájíme na kostičky. Osmahneme na oleji, přidáme čočku a zalijeme vroucí vodou. Nedáváme příliš mnoho vody, minimálně však trojnásobné množství čočky (odměříme hníčkem). Přiklopíme a necháme čočku uvařit. Jakmile je měkká, přidáme sůl, sundáme ze sporáku a polévku rozmixujeme ponornýmm mixérem. Následně přidáme trochu olivového oleje, na malé kroužky nakrájené feferonky a barevný pepř. V této fázi je třeba nechat polévku alespoň 15 minut stát, aby se chuť feferonky rozležela v polévce. Nakonec přidáme strouhaný sýr a můžeme podávat s opraženou houskou.

12 Odpovědi to “Rychlá polévka z červené čočky”

  • Modrovous:

    Dnes jsme s postou taky meli dobrou perlu, minuly tyden prisel balicek s odstredivkou na dobirku a dneska se u nas postacka extra zastavovala, jestli nemame jeste dodejku od baliku, ze nemuzou najit kam maji ty penize poslat :-) Tak jsem ji po chvili loveni v odpadaku nasel, predal a snad ty penize i dorazi kam maji.
    Preju dobrou naladu a silne stesti pri jednani s postou :-)
    Michal

  • Šošovica je veľmi zdravá, a preto nesmie chýbať na našom stole. Pripravujem z nej rôzne polievky, prívarky, a najnovšie aj zdravé šalátiky.

  • hanaka:

    Nene :-) Někdy mám pocit, že ČP je prapodivné zvířátko, o jehož způsobu žití a chování se stále mnoho neví, popř. se vědci nemohou dohodnout :-) Mě nedávno dojala naše paní pošťačka – na vesnici. Divila jsem se, že neroznáší poštu. Zkrouhli jim úvázek, mají jen poloviční, jsou dvě a roznáší jen „určité“ letáky. Pak jsou tu najatí poštovní dopravci, ti vozí poštu z hlavní pošty nejbližšího města. Skoro pokaždé někdo jiný, často nás někdo hledá. Pak další paní, co roznáší „jiné“ letáky. A tuhle mi přišel balík, ale nějak jsem se minula s „pošťákem“? a tak jedu na poštu a ta „naše“ pošťačka povídá – jo, nechal to tady a prosil mě, ať vás kdyžtak nějak kontaktuju, kdybyste si pro to nepřišla. Protože pak by to musel vrátit, ovšem ne na poštu do našeho nejbližšího města, ale už do vzdálenějšího, no a už jsem to zažili, to pak skoro nikdo nedohledá, kde ten balík vlastně je :-) Tož tak asi.

    • Přesně tak. Musím tedy říci, všechna čest místním pošťačkám. My máme větší město 30 km. Do letošního ledna to bylo tak, že doručovatelka přišla ráno do práce, na místní poštu, vzala si poštu a roznesla, rozvezla. Od ledna je nová regule – „zlepšení“. Doručovatelky již nespadají pod místní poštu, ale pod depo těch 20 km vzdálené. Každé ráno musí jedna vzít auto a jet těch 20 km pro poštu, tam jí nabere,ale už nejede na naší místní, nýbrž rovnou rozváží. POkud tedy někdo chce nechat rovnou na poště, nemůže, mmá to doručovatelka,která jede z depa. A po šichtě musí zase jet 20 km zpět podepsat atd. A je tu ještě jedno zlepšení, nemají vlastní rajón, ale až ráno se dozvídají, jakou oblast budou vlastně rozvážet.

      Osobně mi přijde naprosto neuvěřitelný, že jsou místní pošty motivovaný na prodej různých nesmyslů a nejsou jakýmkoli způsobem motivované, aby nabízely poštovní produkty, které jim usnadní práci, například právě podání online. Na místní poště ho nenabízeí, protože je pro ně prý nevýhodné, pokud přijdou o zákazníka, který jim dává 100 balíčků denně přes přepážku, přesto, že tam jsou pouze dvě a je to šrumec.. Takže jsou ochotné toto snášet, tudíž předpokládám, že jim to skutečně přináší nějaký benefit. V systému, který odměňuje za něco, co je nesmyslné a neodměňuje za získání zákaznéíků pro aplikace, které jsou pro poštu stejně ekonomicky výhodné, ale ulehčí práci zákazníkům je něco fakt špatně. Naprosto si dokážu představit, že má takovou aplikaci podání online doma kdokoli, kdo ovládá uživatelsky počítač, a že je odmněňován právě za to, že jen přijde, položí a odejde a nezatěžuje provoz provozovny. Pošta pak má kapacitu na to, aby se věnovala ohledně poštovních služeb lidem, kteří chtějí klasické podání na přepážce.

      • Anonym:

        od vás z kopce je do nejbližšího velkého města 20km ne 30km jak uvádíte

        • Ano, máte pravdu, opravila jsem to, je to přesně 23 km. Děkuji za upozornění.

          • Anonym:

            tak proč tam nenecháte „“ byl název města““ ????Vždyt tiskárnu spousta lidí také poznala.

            • @Anonymní: Dobrý den, nedělejste si starosti, nechceme a tím to končí. Myslím, že na to máme plné právo, spíš je otázka ,proč vy ho odmítáte respektovat, přesto, že se podepíšete jako anonymní, nikoli jménem nebo alespoň nickem. Hezký den vám přeji.

      • hanaka:

        Tak tohle už je vážně Kocourkov, lituju ty pošťačky, fakt. A taky mi uniká, proč se nabízí různé pojištění, kalendáře, ale nezaměří se na poštovní službu jako takovou. Skutečnost, že pošta opravdu do těch 2 dnů dorazí a absence nějaké konkureční společnosti pro drobné zásilky je taky myslím jediný důvod, proč lidé ještě vůbec poštu využívají. ale je to škoda, no.

    • Ale abych byla teda spravedlivá, tak na druhou stranu, většina zásilek dojde adresátovi do druhého, max. třetího dne po ČR a s podáním online je to paráda.

  • gwan:

    Kláro, držte se a pevné nervy! ČP, to je případ sám pro sebe:)) My jsme zkoušely změnit tištěné výpisy na elektr. u Prvního konta. Naše pošta(400 obyv) to nezvládla stejně jako 2 další pošty ve městech nad 10.000 obyv. Tento proces je u Poštovní spořitelny tak složitý, že je lepší účet zrušit:)) Máte někdo taky nějakou perlu s ČP? P.S.stejně nám stále chodí tištěné výpisy a dceři jsou 3,5 roku:))

  • Tytka:

    Kláro,
    děkuju za veselý večer při čtení příběhů z kopce :o))). Jo jo ČP občas perlí.

Přidejte komentář