Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Konečně přišlo letos pravé jaro i k nám, do 650 m.n.m. Máme zasazenou sadbu, pokryté foliovníky, zasetu část semínek a těšíme se na sklizeň prvních salátů, i když si ještě počkáme. Sazeničky rajčat, paprik, košťálovin, melounu se v největších nočních mrazech nosí domů, ale snad příští týden i toto pomine.

askalwnik
Skleník:
rostlinky
Malé sazeničky přesazujeme do samostatných kelímků, pikýrujeme na větší prostor v pařeništi i ve skleníku, sázíme do kelímků semena fazolí, tykví a slunečnice – protože jsme velmi vysoko a tímto velmi urychlíme jejich sklizeň.
sazenicky
Malé sazeničky pórku přesazujeme na minimálně 3cm od sebe a velmi hluboko – zároveň zaštipujeme část kořínku. Velmi hezky vyjíždějí kedlubny a vlastní
porek
semínka brokolice. SAzeničky rajčat jsou zatím velmi malinké, nespěcháme na ně, zatím nám vždy nakonec vyrostly a velmi dobře plodily. Nejsme na jihu republiky, navíc velmi vysoko, takže se musíme spokojit s pozdější sklizní teplomilných rostlin.
Velmi hezky již narostly ředkvičky a salát. Opět jsou mnohem menší, než v jižnějších a nižších oblastech, kde už leckdo ze skleníků sbírá, ovšem v nevytápěném skleníku v naší nad. výšce jsme schopni pouze této rychlosti. I za tu jsme vděční.

Pařeniště: do pařeniště jsme pod jedno okno zaseli 5 sazeniček salátové okurky. dále ještě využijeme pařeniště na přepikýrované rostlinky.
zrytyfoliovnik
Foliovník: zryté foliovníky nejprve pokryjeme plachtou, urovnáme záchona a pak do foliovníku zasadíme  malé sazeničky salátů – vždy dvě řady a jednu řadu kedluben, zelí jarního a jarního květáku. Po sklizni salátu místo něj zasadíme rajčata.
kedluben sazenicka
foliovník
Po sklizni raných košťálovin necháme místo prázdné jako prostor mezi rajčaty.  Pár rajčat jsme zasadili letos na konečné stanoviště již nyní, přestože je poměrně dost chladno, ostatní jsou ve skleníku a budou se přesazovat až v květnu či na konci dubna.
Venkovní záhony:
zryté záhony na podzim už jen kultivujeme s koňmi kultivátorem a bránami – malé zuýhony rovnáme hráběmi, ty co jsme nestihli zorat na podzim, kultivujeme nyní.Stopy v záhonech na fotce nejsou žádoucí – jsou od krávy, jež si vyšla na procházku :-)) Na venkovní záhony se nyní vysévá mrkev- jako první mrkev pozdní,mrkev karotka,která má kratší vegetační dobu, na ní  je však čas i  později. , petržel, mák, hrách, polníček, ředkvičky. Vysazuje se cibule sazečka – cca. 10cm od sebe. sázíme na záhony široké 1,4m – po pěti řádcích. Ne příliš dlouhé, raději střídáme vedle sebe více plodin a jednu plodinu opakujeme na více záhonech.
zahony
cesnek zacatek
Česnek vysazený na podzim již vylezl ze země a je cca 8cm vysoký. Úkolem v tomto období je udržet záhon be
zplevelnatý, ihned po vyjetí plevelů česneky okopat, není třeba zalévat.
Větší políčka jsou kultivována také s pomocí koní.
kk
Nejprve kultivátorem, potom bránami. Potom vyséváme ručním secím strojkem mák, hrách, mrkev, mrkev krmnou.Řádky jsou od sebe vzdálené 45cm, aby se mezi ně bez problémů vešla ruční nebo koňská plečka.  Do další části se bude vysévat kukuřice a fazole a vysazovat zbytek košťálovin.
ggg
rericha
Do toho určených keramických nádob si vysévám kadeřavou petržel a řeřichu, jenž pak bude z hrnku padat dolů – pevně věřím :-))

4 Odpovědi to “Duben”

  • Dívám se, že máte skleník i pařeniště. Máte pro nějaký zvláštní důvod, např. co pěstovat tam a co tam? :-)
    Koníci jinak krásní :-)

  • jo to mě nenapadlo, že jsou zase pracnější na zalívání.. to je pravda. Zalíváme každý den.. A taky už nám to tu více než začalo.. hrášky máme pěticentimetrové, mrkvičku taky.. zítra čeka zasazení spousty nových levendulí a malin. už se těším. jaro je radost. ač pracná, stojí za to :-) at se daří!

  • jak tady vidím takovou spoustu sazeniček, s pokorou vás zdravím. a jestli můžu přidávám odkaz na papírové řešení kelímků :-) jistě by vám to ulehčilo práci při přesazování! http://vypestuji.blogspot.com/2011/03/sazenicky.html

    • Kláro díky moc, tyto papírové kelímky nám jednu dobu dost pomohly:-)). Ale už mám nasbíráno po známých tolik jogurtových, že už je nepotřebuji. Ty jogurtové točím, vydrží mi zhruba pět let, ty papírové byly moc fajn jako nouzovka, ale hrozně v nich vysychala hlína. Díky. Už to zase začíná- ta semínka a sazeničky. Dnes mák,hrách a krmná mrkev, špenát…. :-)))

Přidejte komentář