Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

veg
K večeři obyčejné sladké makové housky, ale protože už vyrostla rebarbora a po včerejších
rebarborový koláč
vdolcích jsem si nedovolila dělat sladký oběd, totiž sladké knedlíky, uzmula jsem kus těsta na housky a udělala jeden plech rebarborového koláče.
Suroviny na 1 plech koláče a 9 velkých dlouhých housek : 1100 mouky pšeničná celozrnná přesátá,(Mělo být 1000, ale těsto bylo dnes velmi hutné a těžké, takže přidáno ještě 100g mouky),  1vejce a 1 žloutek, 90g másla,  250g cukru, 1 vanilkový cukr, mák na posypání, máslo na pomazání, 50g droždí, citronová kůra, 1/4-1/2 l mléka.  Na koláč: 600 g tvaroh + 1 vejce + moučkový cukr a vanilkový cukr a 4 nakrájené a oloupané stonky rebarbory.

Jedna odpověď to “Sladké makové housky a rebarborový koláč”

  • Kateřina:

    Mame rebarboru nasazenou kolem kompostu, uroda velika, vetsinu rozdam. Divala jsem se co z ni, pani Klaro, varite Vy. Tak dekuji za inspiraci, vyzkousim protoze kolace s drobenkou nemuzeme jist donekonecna. Jen mimo-prekvapila mne cena rebarbory v Tescu ( Every little helps:-) Dostala jsem od babicky meho muze recept na bajecnou zavareninu. Mne se moc marmelady nedari, vetsinou mi spatne chytne vicko a pak obcas chytnou plisen atd…a prijde mi to jako vyhozene suroviny..potazmo penize za cukr je mi lito…tudlencta zavarenina- rozvarenina- je ale dobre i jako pokecanda na livance, nebo na kolac z piskotoveho testa ( sponge)
    rebarboru 1200 g, 500 g cukru, koren zazvoru cca 4-5 cm dlouhy ( letos jsem zasadila na slunne misto- uvidim jestli vyroste- mel by, tak uvidime z podzima- predloni mi vyrost ve skleniku v kvetinaci), 1 pomeranc a 1 citron ( takovy ten pekny jako ze Sorenta) a kdyby to bylo do sklenic jako marmelada, tak pak 1 sacek zelirovaciho pripravku-gelfix ( no neni to zrovna uplne z lokalnich surovin, ale tak pro jednou…. vsechno pokrajet,zazvor nastrohat na jemno a ty nitky zazvoru pak jeste dopokrajet najemno- vsechno do hrnce s cukrem, promichat a nechat ve studene mistnosti do druheho dne pod poklici. Druhy den povarit… pri marmelade sbirat penu a jakmile ty kousky pomerance a citronu maji pod slupkou ( ta bila vrstva) zesklovaceno plnit do sterilizovanych sklenic… jako pokecanda bajecne sladkokysele prave na ten piskot.
    Zdravim a dekuji za Vase stranky. Hezky se ctou, kdyz venku prsi a clovek si rika, co vsecko jeste vyzkousi a udela..:o)

Přidejte komentář