Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Česnek medvědí je výborná, nedoceněná bylina – spíše než nedoceněná, málo používaná.
česnek medvědí
Vyrůstá velmi brzy na jaře a krásně bíle kvete. Má veliké – zelené listy, které jsou podobné hodně přerostlé konvalince. Česnek medvědí je zhruba 15-30 cm vysoký a jeho květ můžeme vidět v květnu a ještě i na začátku června. Velmi voní a chutná po česneku. Název medvědí dostal právě proto, že ho vyhledávají pro pročištění jako první bylinu medvědi a putují za ním dlouhé vzdálenosti.
Lze ho s úspěchem pěstovat tam kde chceme – ovšem měli bysme chtít, aby rostl spíše na vlhčích a slabě kyselých půdách, bohatých na humus. Volně roste ve vlhčích lesích.
česnek medvědí
Česnek medvědí obsahuje sirné sloušeniny a kyselinu L-askorbovou – má tedy dost veliký obsah vitamínu C. Obsahuje silice, minerální látky, vitamíny a také aliin, známý i z česneku, ovšem ,co je zajímavé, česnek medvědí ho obsahuje dokonce více.
Česnek medvědí lze používat jakoléčivku. Používá se jako antibiotikum, ke snižování cukru v krvi, léčí průjmy, které jsou infekčního původu, čistí krev, velmi výrazně snižuje tlak a je to výborný močopudný prostředek. Používáme ho jako tinkturu – naložený v alkoholu .
Česnek medvědí používáme také s velikým úspěchem v kuchyni do různých salátů, nakrájený jako syrovou přílohu i jako součást vařeného jídla.

Komentáře

1 Hanka Hanka | 14. června 2010 v 17:30 | Reagovat

Medvědí česnek dobře známe a pěstujeme. U nás je už ale dávno po něm, tak jsem docela překvapená, když jsem jej ještě teď viděla v některém z vašich receptů. Možná je to tím, že jste ve vyšších polohách.

2 Klára Klára | E-mail | Web | 14. června 2010 v 19:07 | Reagovat

To byla poslední úroda, ale je to asi tím, že jsme 650m a mezi horami :-)

3 HaF HaF | Web | 15. června 2010 v 23:26 | Reagovat

Konečně jsem sehnala semínka, těším se na příští ůrodu!!! :-)

4 komentáře to “Česnek medvědí”

  • avatar Runage:

    Zdravím a mám dotaz. Zajímalo by mě, jak zpracovat medvědí česnek zakonzervováním? Dnes jsme ho s přítelem podusili a zamrazíme ho, ale chtěla jsem se zeptat, jestli z něj třeba nevyrábíte pesto, nebo ho nějak nezavařujete? děkuji za radu či tip. Zuzana

  • avatar Bianka88:

    Zdravím na kopec, nedávno jsem oběvila vaši stránku :-)
    za což jsem velice ráda, jelikož začínáme s přítelem také pěstovat, jsem ráda za tipy a rady!
    Nejíme maso…. takže vaše kuchařka je supr a určite hned nějaký recept také vyzkouším :-)
    Tak ted k tomu: ten medvědí česnek scháníme celkem dlouho, ale co jsme nevěděla, že se da pěstovat i „v domácích podmínkách“
    Prosím Vás, nevíte kde bych mohla sehnat semena?
    A také bych měla zájem o vaše semena měsíčku lékařského, i kukuřice….. možná i dalších věcí :-)
    Bydlíme v zahraničí, ale myslím že semenům by nevadila trochu delší cesta :-)
    Děkuji za odpověď.

Přidejte komentář