Květáků je stále dost, tak dnes konečně došlo na ten nejoblíbenější – na smažený s

bramborem a majonézou. Psát na něj recept mi přijde dost nepatřičné, ale tak trochu zrychleně to vezmu :-))). Vody z květáku je mi vždy dost líto, takže většinou bývá i květákový vývar s něčím no a jako zákusek jogurtová zmrzlina. Problém je, že jsem si dnes přečetla pořádně lísteček složení na bedně kornoutků, kterou nám z dobré vůle koupili rodiče a já jim za to byla hodně vděčná, zvlášť, když přijelo hodně lidí a nemusela jsem mít mističky a mohla dávat zmrzlinu do kornoutů – jenomže toto …. to se musí prostě člověk někdy podívat na zuby i darovanému koni, když mu na ně padne náhodou oko. Mouku a škrob, to je mi celkem jasné, rostlinný tuk, cukr a sůl, to taky chápu, že budu jíst, když si dám kornoutek. Sojový lecitin, tady už nastal první problém – to je jednoznačně umývání mističky pro pana domácího, protože to je jasná hranice, kam už ne. Ale mám čtyři děti a to co je tam dál mě docela překvapilo. Protože když si koupíme jeden kornout za týden, nemám to potřebu řešit, ale když tu mám dvě bedy,

čítající 200 kusů a každý kopeček = jeden další kornout, tak i když nedělám vědomě nic zásadníh pro zdraví, nyní toto pravidlo asi poruším :-))) Barviva E104,E110,E122 a E132 a za tím noticka – mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí.
Zde o těchto emulgátorech : E104 je chinolinová žluť, skore škodlivosti 3, přísada nevhodná pro děti, může být příčinou alergie.Žluté barvivo, synteticky vyráběno, je podezření,že u přecitlivělých osob vyvolává alergické reakce v podobě kopřivky apod.
E110 – žluť SY – zdraví škodlivá přísada, přísada nevhodná pro děti, může být příčinou alergie – skore škodlivost 5, Synteticky vyráběná látka. O výrobním procesu není mnoho informací, dříve se jako surovina k výrobě využíval uhelný dehet.
Žluť SY je chemicky odvozena od látky Sudan I, což je prokázaný karcinogen a může se ve žluti objevit jako nečistota.
Může vyvolat alergické a astmatické reakce, kopřivku, otoky kůže, vyrážku či dráždit žaludek a vyvolat zvracení nebo průjem.
Látka je v podezření ze způsobování dětské hyperaktivity a může vyvolávat nesnášenlivost aspirinu.
Použití látky je zakázáno v Norsku a Finsku, plánuje se její zákaz ve Velké Británii a organizace FDA podala návrh na zakázání v EU. V USA i ČR je její použití povoleno.
E122 Azorubin, přísada škodlivá pro děti , skore škodlivost 2, Červené syntetické barvivo, používá se běžně v potravinách a prodává se i pro domácí použití. U citlivých lidí může vyvolat alergické reakce, další negativní projevy nebyly pozorovány.
E132 Indigotin, zdraví škodlivá přísada, přísada nevhodná pro děti, může být příčinou alergie – skore škodlivost 5
Tmavě modré barvivo. Původní výrobní proces z rostliny indigovníku byl nahrazen chemickou syntézou. Může způsobit nevolnost, zvracení, vyšší krevní tlak, vyrážky a další alergické reakce.
Tak to tady čtu nahlas a děti se nás ptají, proč tam musí být modř, žluť a vůbec barviva. Jsem z toho docela konsternovaná, protože by mě zajímalo, kolik lidí, co kupuje dětem zmrzlinu se dostane k bedně kornoutů, aby si mohl přečíst složení. Nechtěla jsem nikdy dělat žádnou propagandu, ale dnes si tedy nemůžu pomoct :-)))) V každém případě se jedná o kornouty
EWA 42-105-MAK , které vyrábí společnost ROOTVIN , Brandýs nad Labem, a jsou koupené v Makru, abych neházela všechny kornouty do jednoho pytle !
Takže k něčemu příjemnějšímu – květák – naprosto jasný :-)))
potřeba je květák, trojobal – vejce, mouka, strouhanka, sůl, olej na smažení, brambory jako příloha a majonéza.Brambory uvařím v osolené vodě – oloupané a omyté. Květák umytý uvařím v osolené vodě, vyjmu, nechám okapat a obalím v trojobalu – nejprve mouka, pak vejce pak strouhanka a smažím. Majonéza zde.
Polévku dělám většinou proto, že je mi líto vody z květáku, takže po vyjmutí květáku vložím do vody koření – sůl, pepř, zelenou petrželku, nať z cibule, nakrájenou cibuli na kostičky a vejce jedno rozkvedlané a pak vejce, které naklepneme na lžíci a vložíme i s lžící do vroucí polévky.Necháme chvíli zavařit a podáváme.
Jogurtová zmrzlina byla báječná.
suroviny: 750 g jogurtu bílého, 100ml mléka, 300g jahod, 7 lžíc cukru.
Rozmixuji jahody, přidám cukr, jogurt, mléko, vše smíchám a dám do zmrzliovače. Je vynikající – v mističce :-))