Mexické fazole je dost zavádějící, protože celý název vychází jen z toho, že se mi to líbí
:-))) . Jinak je to improvizace od a až do zet. Fazole nakládám ne 24 hodin předem, ale 48 hodin. Mám raději, když jsou rozleželé více, než méně. Dobré je jim také vyměnit po jednom dni vodu a pak je vařit v ještě úplně jiné vodě. Dobré je, je také vařit s majoránkou, nebo saturejkou, ale to se mi do dnešního receptu moc nehodilo – majoránka a saturejka, protože snižují nadýmání.
Suroviny: fazole 500g, žampiony 500g, sojová omáčka shoyu 6 polévkových lžic. Sůl, pár kapek tabasco, lžíce curry, sladká paprika 4 lžíce, 4 lžíce solamylu, 200 ml kečup, 3 cibule, olivový olej.
Dva dny naložené fazole dáme vařit do osolené vody. Nejlépe do tlakového hrnce, ale pokud není, nic se neděje, jen se budou vařit déle. Vody je zhruba 2,5l a fazole jsou hotové obvykle, když je nad nimi zhruba 2cm vody.
Mezitím si dáme na pánev olivový olej, na ten nakrájenou cibuli na proužky spolu s nakrájenými a oloupanými žampiony a restujeme. Po chvilce zalijeme sojovou omáčkou, přidáme koření a solamyl. Přidáme kečup a pokud jsou fazole ihned příliš husté, zředíme je vodou tak, aby bylo nad nimi asi 2cm vody. Vaříme přiklopené za občasného míchání. Podávám je s chlebem. Samotnou omáčku už nesolím- sojová omáčka je dost slaná sama o sobě.