Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


Polévky – mám ráda polévky, když se projdu po záhoně, nasbírám, co mi padne do oka a z toho
polévka
udělám vývar a pak jen obyčejné domácí nudle a jsem naprosto spokojená ! :-)
Dnes jsem nasbírala čerstvý hrášek- asi 15 lusků, zelenou petrželku- svazeček,
kadeřávek
kadeřávek (na obrázku) – kadeřavá kapusta u které se sbírají postupně jen listy – asi 4 listy a ony zase dorůstají, čerstvou karotku- zhruba 4 kusy, a pak ještě starou cibuli  a už nesbíraný pepř, sůl, nové koření, bobkový list a tentokrát trochu polévkového koření – magi.Na nudle pak 2 vejce, trochu soli, 2 lžíce vody a 1+1/2 hrnku mouky. ( ale mám je na dvakrát, stačila by asi i polovina)- ten kopr je na druhý chod, na koprovou omáčku, do polévky nepatří :-))
suroviny
Prostě si vzpomínám na babiččin hovězí vývar a ta vždy dávala magi a mě to tak chybí —:-)) Kupodivu to magi, ne to hovězí :-))
Nejprve si na oleji osmažím na kostičky nakrájenou cibulku, na ní orestuji ještě na tenké plátky krájenou karotku, přidám stále ještě bez vody, na proužky nakrájený kadeřávek a restuji a míchám. Pak přidám vodu, zhruba dva litry. Hrášek, pepř, sůl, nové koření, bobkový list, zelenou petrželku. Nechám vařit a mezitím
nudle
si udělám těsto na domácí nudle, smíchám mouku s vejcem, solí a vodou a ihned zadělám. Rozválím (rozválí to robot) a nakrájím po kratičkém zaschnutí ( pokud se krájí ručně, chce to nechat zachnout tak dlouho, aby se nudle nelámaly, ale aby se zase nepřilepily k sobě a dát si více plátů na sebe), na tenoučké nudle, které ihned zavařuji do vroucí polévky, ve které je ovšem už měkká karotka.Přisypu na drobnou nakrájenou zelenou petrželku a vše dochutím polévkovým kořením.

Komentáře

1 Alena Alena | Web | 9. července 2010 v 20:25 | Reagovat

Klárko, místo polévkového maggi vyzkoušej libeček. To je úžasná vůně! Já ho v polévce miluju.

2 ufa ufa | E-mail | 10. července 2010 v 11:07 | Reagovat

Tak jsem vyzkoušela Vaše nudle, a musím říct, že asi jiné už dělat nebudu…buchty z celozrnné mouky nebyly schváleny, ale proti nudlím myslím žádné protesty nebudou…:-) Divila jsem se jak šlo těsto krásně zpracovat, a nelepilo jako to z obyč mouky, na slunku jsem je sušila jenom chvilku, protože šli i nádherně vyválet dotenka. No, prostě zabodovaly…:-) Jinak mám pro Vás tip na polévku, takhle ji dělávám já doma už pár let:-)Je to dršťková z hlívy:
Na másle si zpěníme cibulku, mezitím si v rychlovarné konvici uvaříme vodu(šetří čas i energii), k cibulce přidáme kmín, majoránku, papriku a zasmažíme. Přisypeme mouku, zamícháme a zalijeme horkou vodou z konvice. V tuto chvíli musíme rychle rozmíchat metličkou, aby se nám v polévce nevytvořily hrudky… Vznikne polohustá polévka do které přisypeme na nudličky nakrájenou hlívu a cca 3 minuty zprudka zavaříme. Hlíva má zůstat lehce křupává, prostě aby nebyla rozvřená.:-) Dochutíme ještě špetkou majoránky, kopou česneku dle chuti, solí a pepřem. Podáváme s chlebem nejlíp. Je to fakt mňamka, určitě jste o ní už slyšela, nebo ji dokonce děláte…:-) my máme v lese místo, kde hlívy rostou, a to je pak ještě lepší, než z té z obchodu…ale když zrovna nerostou, nedá se nic dělat.:-)

3 Veska Veska | 12. července 2010 v 14:19 | Reagovat

Místo maggi je přeci libeček ,bez něj není bramboračka to pravé ořechové a vlastně ani žádná jiná hutná polévka jako fazolovka ,čočkovka :-P

4 Veska Veska | 12. července 2010 v 14:28 | Reagovat

http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Helichrysum-italicum—smil-italsky–kari-koreni

Jeden rok jsem dostala tuhle bylinku -smil italský,že prý chutná jako maggi,mě teda nechutnala protože je hodně nahořklá a maggi mi moc nepřipomíná(spíš se to chutí blíží kari koření-takže jsem to dávala do číny a ochucení rýže- to nemělo potom chybu )bude to ale na zvyku(kari moc nemusím) já dávám hodně do polévek majoránku a libeček,prostě to vystřídám :-P

5 Klára Klára | E-mail | Web | 12. července 2010 v 17:28 | Reagovat

[1]:[3]:[4]:
díky moc za nápady, jasně, libeček, ovšem mě zašel a zatím nemám nový, ale hned jak bude, tak bude zase místo maggi libeček :-)))

6 Klára Klára | E-mail | Web | 12. července 2010 v 17:29 | Reagovat

[4]: smil je léčivka,ale jako koření jsem jí nikdy nedávala, tak rozhodně zkusím, díky -)

7 Klára Klára | E-mail | Web | 12. července 2010 v 17:29 | Reagovat

[2]: děkuju, tak to jsem ráda, mě se s tímto těstem taky bezvadně pracuje, mám ho dost v oblibě :-)

Přidejte komentář